Dictionar de analize

Determinare grup sangvin (A,B,O)

Descriere

Determinarea grupului sanguin se bazeaza pe markeri (carbohidrati sau proteine specifice) sau pe antigene pe suprafata celulelor rosii din sange. Doua antigene majore sau identificatori de suprafata pe celulele rosii sunt antigenii A si B. Un alt antigen important de suprafata se numeste Rh. Determinarea grupului sanguin detecteaza prezenta sau absenta acestor antigene pentru a determina grupul de sange OAB al unei persoane si tipul Rh.

Persoanele ale caror celule rosii din sange au antigeni A sunt in grupa A, cei cu antigene B sunt in grupa B, cei cu antigene A si B sunt in grupa AB, iar cei care nu au nici unul dintre acesti markeri sunt in grupa sanguina O.

Daca proteina Rh este prezenta pe celulele rosii din sange, tipul de sange al unei persoane este Rh+ (pozitiv). Daca este absent, sangele persoanei este de tip Rh- (negativ).

Organismul uman produce in mod natural anticorpi impotriva antigenelor A si B pe care nu le avem pe celulele rosii ale sangelui. De exemplu, o persoana care are tip A de sange va avea anticorpi anti-B directionati impotriva antigenelor B si cineva care este de tip B va avea anticorpi anti-A directionati impotriva antigenelor A. Persoanele cu sange de tip AB nu au niciunul dintre acesti anticorpi, iar cei cu tip 0 au ambii anticorpi.

Spre deosebire de anticorpii antigenelor A si B, anticorpii la Rh nu sunt produsi in mod natural. Concret, anticorpii Rh se dezvolta numai dupa ce o persoana care nu are factor Rh pe celulele sale rosii din sange (Rh negativ) este expusa celulelor rosii sanguine Rh pozitive. Acest lucru se poate intampla in timpul sarcinii sau la nastere, atunci cand o femeie Rh negativa este insarcinata cu un copil Rh pozitiv sau uneori cand o persoana Rh negativa este transfuzata cu sange Rh pozitiv. In ambele cazuri, prima expunere la antigenul Rh nu poate avea ca rezultat un raspuns puternic impotriva celulelor Rh pozitive, insa expunerile ulterioare pot provoca reactii severe.

Indicatii

  • Pentru determinarea grupului sanguin si Rh-ului
  • Inaintea unei transfuzii de sange sau de componente sanguine
  • Inaintea unui transplant de organ, tesut sau maduva osoasa
  • Inainte sau in timpul unei sarcini, pentru a determina riscul de incompatibilitate cu fatul

Interpretari

Rezultatele tipizarii sangelui vor determina daca o persoana este de tip A, B, AB sau 0 si daca aceasta are Rh negativ sau pozitiv.