Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Deviația de sept nazal

Articol de Dr. David Lucian Medic primar Orl (otorinolaringologie)

Deviația de sept nazal reprezintă una dintre principalele cauze ale respirației dificile pe nas. Septul (peretele care separă cele 2 nări în interior, alcătuit din cartilaj și os, nu este drept, sau are niște “excrescențe”, așa numitele “creste”, care îngustează culoarul respirator. 

Care sunt cauzele? 

Deviația poate fi congenitală (din naștere) sau post traumatică (în urma unei fracturi a piramidei nazale, de obicei în copilărie). 

Cum se efectuează operația? 

Septoplastia este modalitatea de a repara septul deviat. În timpul operatiei, septul nazal este îndreptat și repoziționat în centrul nasului. Pentu acest lucru, chirurgul ORL trebuie să taie și să înlăture părțile cartilaginoase și osoase ale septului înaintea reinserției în poziția oportună. De obicei se efectuează cu anestezie generală. Se operează doar prin interiorul nasului, nu există tăieturi sau alte semne la exterior. Pacientul nu va avea vânătăi sub ochi sau ochii umflați (ca în operația de rinoplastie, cea care corectează aspectul estetic al nasului). Practic, se îndepărtează porțiunile deviate din cadrul septului, iar la sfârșitul operației pacientul va avea 2 tampoane care se scot a 2-a zi (deci trebuie să stea cu tampoanele o singură noapte după operație). A 2-a zi, pacientul este externat și urmează mai multe controale pentru a fi supravegheată vindecarea corectă a mucoasei nazale. 

Complicații 

Intervenția are rareori complicații. Acestea pot fi reprezentate de aderențe în interiorul nasului (așa numitele “sinechii”), dacă pacientul nu vine la control, sau de hematomul septal (o acumulare de sânge între foițele mucoase ale septului). Uneori poate rămâne o mică perforație în cadrul septului, care însă nu are nici o consecință funcțională asupra respirației.
Dr. David Lucian