Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Hernia ventrala

Hernia ventrala

Herniile ventrale pot apare ca urmare a unui defect la nastere, din cauza inchiderii incomplete a unei parti din peretele abdominal sau se pot dezvolta dupa realizarea unei interventii chirurgicale la nivelul abdomenului – atunci cand incizia nu se vindeca in mod corespunzator.

Cum se produce hernia ventrala?

O incizie la nivelul peretelui abdominal va fi intotdeauna un factor de risc pentru hernia ventrala. Afectiunea se poate dezvolta in aceasta zona slabita daca pacientul ridica greutati la scurt timp dupa operatie sau ca urmare a unei infectii. Varsta inaintata si obezitatea pot creste riscul de dezvoltare a herniei ventrale.

Herniile ventrale pot aparea imediat dupa realizarea unei interventii chirurgicale sau pot deveni evidente dupa mai multi ani. 

Cum identificam o hernie ventrala?

O hernie ventrala este recunoscuta, de obicei, dupa proeminenta vizibila sub piele. De multe ori nu provoaca niciun disconfort. Durerea poate sa apara atunci cand pacientul ridica obiecte grele, tuseste puternic sau sufera de constipatie. De asemenea, in unele cazuri pacientul are stari de greata sau varsaturi.

Disconfortul creat de hernia ventrala poate fi ascutit sau ca o durere surda care se inrautateste spre sfarsitul zilei. Daca durerea devine tot mai intensa, iar hernia isi schimba culoarea, este posibil ca pacientul sa sufere de hernie incarcerata sau strangulata, complicatii serioase care necesita interventie chirurgicala imediata.

Diagnosticul herniei ventrala se face, in general, prin examen fizic. In anumite cazuri, sunt recomandate si investigatii imagistice, precum ecografie abdominala, CT sau RMN.

Tratamentul herniei ventrale

In general, herniile ventrale sunt reparate chirurgical. Netratate, herniile vor creste in dimensiune si pot conduce la blocaj intestinal sau strangularea intestinului – complicatii care cresc riscul de deces.

Repararea chirurgicala a herniilor ventrale este o procedura majora si complicata. 

In functie de dimensiunea herniei ventrale, starea generala a pacientului si preferintele acestuia, medicul chirurug va recomanda fie chirurgia clasica, deschisa, fie interventia chirurgicala pe cale laparoscopica. Herniile ventrale de mari dimensiuni necesita o interventie chirurgicala numita pneumoperitoneu progresiv.

Avantajele chirurgiei laparoscopice:
•    Diminuarea durerii post-operatorii
•    Reducerea perioadei de spitalizare
•    Intoarcerea mai rapida la dieta obisnuita
•    Reluarea rapida a activitatii cotidiene
•    Reducerea riscului de infectare a plagilor 

Surse:
www.ucsfhealth.org
www.sages.org
www.wehealny.org
www.facs.org

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.