Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Un nou-nascut cu stare grava este salvat ca urmare a ingrijirii specializate in Sectia de Terapie Intensiva Neonatala

Un nou-nascut cu stare grava este salvat ca urmare a ingrijirii specializate in Sectia de Terapie Intensiva Neonatala din Campusul Medical Brasov

Si-a inceput viata luand nota 6 la nastere si luptand pentru fiecare respiratie. S-a nascut cu infectie grava cu soc toxicoseptic, cu anemie severa si trombocitopenie progresiva, care au necesitat reanimare de la nastere, intubatie si ventilatie mecanica si administare de concentrat eritrocitar si masa trombocitara. Si desi starea copilului a fost stabilizata initial, dupa 2 zile a suferit o complicatie, un episod de enterocolita ulcero-necrotica, una din cele mai serioase afectiuni gastrointestinale la nou-nascut, o urgenta medico-chirurgicala.

Dar acum are 6 luni, este bine, este acasa, creste si se dezvolta normal. Si asta, pentru ca la nastere i s-a pus un diagnostic corect. Pentru ca a beneficiat de o ingrijire intensiva superioara ca urmare a echipamentelor avansate din Sectia de Terapie Intensiva Neonatala - ventilatoare de ultima generatie, monitoare cardiorespiratorii, analizatoare ale gazelor sanguine. Pentru ca a avut acces la tehnici moderne de ventilatie. Pentru ca a fost tratat de catre medici neonatologi si asistente cu pregatire si experienta in astfel de cazuri complexe. Pentru ca ingrijirea acestui nou-nascut fragil a fost una coordonata intre medicul obstetrician, neonatolog, imagist, pediatru si chirurg pediatru.

In Campusul Medical Brasov, cand un bebelus se naste in stare grava, se incearca tot ce este posibil ca el sa se faca bine. Si se reuseste acest lucru deoarece exista sub acelasi acoperis unde se afla maternitatea o sectie moderna de Terapie Intensiva Neonatala, un punct de transfuzii, un laborator performant si un centru de radiologie disponibile 24/24.

Si nu in ultimul rand, este munca de echipa a medicilor si asistentelor medicale. Echipa multidisciplinara care l-a ingrijit zi si noapte, timp de 12 zile pana cand a plecat in siguranta acasa, a fost formata din:

  • Medicul curant al nou-nascutului: Dr. Laura Bigiu, medic primar neonatologie
  • Medicul care a fost prezent la nastere si a ajutat alaturi de medicul curant  la sustinerea nou-nascutului in "orele critice" imediat dupa nastere: Dr. Janina Delia Barus, medic specialist neonatologie
  • Dr. Ana-Maria Matrache, medic specialist neonatologie
  • Dr. Ioana Grigore, medic specialist pediatrie
  • Medicul curant al mamei: Dr. Adina Vadanuta Plotogea, medic specialist obstetrica-ginecologie
  • Medicul chirurg pediatru: Dr. Liviu Muntean, medic specialist chirurgie si ortopedie pediatrica
  • Asistente de neonatologie: As. Edit Vajna, As. Monica Popa, As. Anca Ionescu, As. Liliana Costea

Cand mama s-a prezentat la medic, bebelusul era deja in suferinta fetala intrauterina

Desi sarcina a fost bine urmarita si nu a pus probleme pana in saptamana 38, mama a observat ca miscarile copilului s-au modificat de 3 zile. Fusese informata de catre medicul ginecolog curant sa monitorizeze cu atentie miscarile fatului, in special in ultimul trimestru de sarcina. Cand s-a prezentat la medic, s-a constat ca bebelusul era deja in suferinta fetala intrauterina, conditie in care se produce o diminuare a oxigenarii fatului, ceea ce a impus extragerea in urgenta a copilului printr-o operatie cezariana.

Starea copilului la nastere a fost alterata – a primit nota Apgar 6 la examinarea dupa un minut, prezenta gaspuri – respiratii cu dificultate zgomotoase, era hipoton si palid.

Lichidul amniotic era verde, ceea ce insemna ca fatul a eliminat prea devreme meconiul, materia fecala de culoare verde-inchis produsa in intestin inainte de nastere. Emisia de meconiu indica hipoxia fetala. In mod normal, meconiul este eliminat dupa nastere, cand nou-nascutul incepe sa manance. Insa ca raspuns la stres, cum ar fi un nivel inadecvat al oxigenului in sange, fatul poate elimina prematur meconiul in lichidul amniotic pe care apoi il aspira, acesta ajungand in plamani. Dupa nastere, meconiul aspirat irita caile respiratorii si le blocheaza, nou-nascutul prezentand insuficienta respiratorie.

Ingrijire specializata in Sectia de Terapie Intensiva Neonatala

In Maternitatea din Campusul Medical Brasov, medicii neonatologi sunt prezenti inca din sala de nastere, pentru a putea acorda ingijire specializata acestor nou-nascuti care au nevoie de stabilizare imediata si adesea, de suport ventilator. Imediat dupa nastere, copilul a necesitat reanimare neonatala: aspirarea cailor respiratorii, ventilatie pe masca si balon 30 secunde si ulterior, intubatie si ventilatie mecanica in sistem SIPPV (ventilatie cu presiune pozitiva intermitent sincronizata), din cauza ca detresa respiratorie s-a accentuat rapid, cu saturatii in O2 scazute - SaO2 70%. Insa in ciuda mentinerii functiei respiratorii cu ajutorul ventilatiei, nou-nascutul era palid cianotic cu aspect de soc, cu hipoxemie accentuata. Analizele de sange au aratat anemie severa, leucocitoza cu neutrofilie si acidoza metabolica.

S-a stabilit diagnosticul de infectie maternofetala severa cu soc septic si anemie severa inca de la nastere. Astfel de probleme medicale majore, suprapuse peste dificultatile asociate cu tranzitia de la viata intrauterina la cea extrauterina sunt critice pentru organismul imatur al unui nou-nascut. De aceea, recunoasterea, prevenirea si tratamentul lor sunt factori majori de ingrijire a unui nou-nascut cu risc ridicat.

S-a recoltat hemocultura cu scopul de a identifica cauza infectiei, s-a administrat in urgenta concentrat eritrocitar pentru a corecta anemia si s-a instituit tratament cu o combinatie de antibiotice. Tot in cadrul infectiei maternofetale, copilul a prezentat pe langa anemie, trombocitopenie progresiva care a impus administrarea de masa trombocitara. Pentru monitorizarea continua a presiunii sangelui, pentru a lua probe de sange repetate si pentru a administra intravenos fluide si medicamente s-a inserat un cateter central la nivelul venei ombilicale.

Sub tratament complex si ventilatie mecanica, starea nou-nascutului a devenit stabila, insa dupa 40 ore de viata a prezentat abdomen marit de volum. Radiografia abdominala pe gol a aratat anse intestinale destinse de volum, iar testul din scaun pentru hemoragii oculte a fost pozitiv. S-a suspicionat diagnosticul de enterocolita ulcero-necrotica, un diagnostic cu prognostic sever daca boala evolueaza cu perforatie intestinala. S-au efectuat consulturi interdisciplinare - chirurgie pediatrica, imagistica, pediatrie, in urma carora s-a confirmat diagnosticul si s-a incadrat in stadiul I al bolii dupa criteriile Bell, infirmandu-se necesitatea de a opera in urgenta nou-nascutul.

Enterocolita ulcero-necrotica este una din cele mai serioase afectiuni gastrointestinale care apare la nou-nascut si reprezinta o urgenta medico-chirurgicala. Cauza acestei boli este necunoscuta - se considera ca exista numerosi factori care cresc probabilitatea de dezvoltare a enterocolitei necrotizante.

Diminuarea fluxului sanguin intestinal la un nou-nascut bolnav duce la lezarea mucoasei intestinului si a straturilor mai profunde, permitand bacteriilor care se dezvolta in mod normal in intestin sa invadeze peretele intestinului. Apare necroza intestinala, de grosimi variabile, iar in 33% din cazuri, se produce perforatia intestinului si in cazuri grave, decesul.

Pentru a putea oferi cel mai bun tratament, se folosesc criteriile Bell de stadializare a bolii. Stadiul I include pacientii cu cele mai usoare simptome. Nou-nascutul cu enterocolita necrotizanta stadiul I Bell prezinta distensie abdominala, regurgitare bilio-gastrica si scaune cu sange. Starea generala este alterata, copilul este letargic, cu temperatura corporala scazuta si crize de apnee (pauze in respiratie). Diagnosticul este confirmat de radiografia abdominala care evidentiaza o ocluzie usoara. Se fac culturi din sange pentru a identifica bacteria cauzatoare. Se administreaza lichide intravenos pentru a asigura hidratarea si antibiotice specifice. 70% din nou-nascutii cu enterocolita necrotizanta nu necesita interventie chirurgicala. Daca se produce perforatia, operatia este obligatorie.

Dupa 3 zile de ventilatie mecanica, 10 zile de perfuzii de reechilibrare si sustinere si 12 zile de antibiotice, copilul a fost vindecat. A fost externat cu stare generala buna, cu tenul pal rozat, avand tonus si reactivitate bune, tranzit intestinal si diureza normale si toleranta digestiva buna, cu o curba ponderala ascendenta. Medicul pediatru l-a supravegheat in urmatoarele luni pentru a se asigura ca sugarul se dezvolta si creste armonios.

Consultant: Dr. Laura Bigiu, medic primar neonatologie

Surse de informatie:

Necrotizing Enterocolitis in the Premature Infant, Adv Neonatal Care, 2011 Jun; 11(3): 155–166.

Neonatal Sepsis, MSD Manual

Neonatal Pneumonia, Friedrich Reiterer, Division of Neonatology, Department of Pediatrics, Medical University of Graz, Austria

Congenital pneumonia with sepsis caused by intrauterine infection of Ureaplasma parvum in a term newborn: a first case report, Morioka, H Fujibayashi, E Enoki, N Yokoyama, H Yokozaki and M Matsuo, Department of Pediatrics, Kobe University Graduate School of Medicine, Kobe, Japan and Department of Pathology, Kobe University Graduate School of Medicine, Kobe, Japan, Journal of Perinatology (2010) 30, 359–362