Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ulcerul gastric si duodenal

“Peptic ulcer disease” in literatura anglo-saxona apartine pacientului care are diagnosticul de ulcer gastric sau duodenal. Acesta reprezinta un defect al mucoasei gastrice sau duodenale care depaseste in profunzime musculara mucoasei si este inconjurat de un infiltrat inflamator de tip acut sau cronic; este cunoscut ca in ulcere vechi, pe langa procese inflamatorii, pot sa apara si procese de fibroza.

Cauze

Etiologia este data 60-70% de infectia cu Helicobacter pylori, restul fiind antiinflamatoarele nesteroidiene AINS, boli preexistente (endocrine) si mostenirea genetica.

Simptome

  • durerea care in ulcerul duodenal apare tardiv post-alimentar ca ”o foame dureroasa”, in special in jurul orelor 1-2 noaptea; in ulcerul gastric, apare rapid, la 30 minute – 1 ora post-alimentar
  • greata
  • varsaturi acide
  • scadere in greutate
  • anorexie

Investigatii

Pentru a pune in evidenta o leziune ulceroasa se apeleaza la examenul radiologic si endoscopic (EDS, endoscopie digestiva superioara sau cum este denumita in mod comun - gastroscopie).

Gastroscopia permite evidentierea ulcerului si preluarea de biopsie (pentru diagnosticul diferential de cancer gastric si pentru diagnosticul Helicobacter pylori), iar radiologic se evidentiaza aspectul de “nisa” (se indica doar daca EDS nu este posibila).

Tratament

Tratamentul incepe cu schimbarea stilului de viata, care presupune renuntarea la fumat (scade numarul complicatiilor si este favorizata vindecarea), evitarea alcoolului, iar alimentatia trebuie sa fie echilibrata si sa se acorde precautie la consumul de condimente (piper, ardei, mustar). Se mai recomanda excluderea intolerantelor individuale si a medicamentelor antiinflamatorii.

Tratamentul medicamentos cuprinde:

  • medicamente de eradicare a Helicobacter pylori (antibiotice si anti-secretoare); eradicarea reprezinta imposibilitatea punerii in evidenta a bacteriei prin testul ureazei, histologic, testul respirator sau prin cultura la aproximativ 30 zile de la oprirea tratamentului
  • anti-secretorii - medicamente care inhiba secretia gastrica (ranitidina, nizatidina)
  • alcalinizate - neutralizeaza acidul clorhidric secretat in exces (bicarbonat de sodiu)
  • inhibitori de pompa de protoni (omeprazol, pantoprazol)
  • protectoarele mucoasei gastrice (sucralfat, bismut)

Tratamentul se adapteaza etiologiei si formelor clinice si are rolul de a vindeca ulcerul gastric sau duodenal, a eradica bacteria Helicobacter pylori si de a preveni recidivele si complicatiile.