Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Tusea la copii

Articol de Dr. Cristiana Mirica Medic primar Pediatrie
Tusea la copii

Tusea este un simptom caracteristic infectiilor de cai respiratorii. La copil, tusea apare atat la debutul afectiunilor  virale, cat si al celor bacteriene sau alergice si are caracteristici  diferite.

Tusea productiva

Tusea productiva este un simptom intalnit in bolile bronsice sau pulmonare. Este acea tuse “grasa”, cu mucus abundent, pe care copiii incearca sa-l elimine, insa datorita faptului ca nu au reflexul de expectoratie dezvoltat, inghit mucozitatile sau, uneori le varsa, rezultand acea tuse emetizanta. Daca este insotita de febra si/sau respiratie dificila, tusea productiva trebuie investigata si tratata corespunzator .

Tusea suieratoare

Tusea suieratoare se intalneste in afectiunile respiratorii in care se produce o micsorare a calibrului conductelor cailor aeriene prin inflamatie. Aerul circula prin caile respiratorii cu diametrul micsorat, respiratia devine dificila si este suieratoare (wheezing). Afectiunile respiratorii de cauza virala si alergica se manifesta cu acest gen de tuse, cea mai frecventa fiind bronsiolita.

Tusea latratoare

Tusea latratoare este acel simptom intalnit in laringita acuta, cand copilului are voce ragusita, lipsa de aer, iar in momentul inspiratiei se aude un zgomot profund, din piept. Portiunea gatului situata deasupra furculitei sternale se deprima cu fiecare respiratie. Laringita acuta reprezinta o urgenta medicala.

Tusea nocturna

Tusea nocturna are un caracter complex si poate fi intalnita atat in afectiunile cailor respiratorii superioare, cat si in alte boli. Cele mai frecvente afectiuni sunt rinitele, adenoiditele hipertrofice (vegetatiile  adenoide), sinuzitele, iar cauza principala a tusei  o constituie mucozitatile care se scurg din nas in gat, in pozitia orizontala de somn a copilului. In alte situatii, cand copilul nu are inflamatia cailor respiratorii superioare, tusea in pozitia de somn poate fi cauzata de un reflux gastro-esofagian, afectiune in care o parte din continului lichidian al stomacului refuleaza in esofag, producand iritatia mucoasei sau, in unele cazuri, chiar eroziunea acestuia. Tusea nocturna  poate fi si simptom al unui astm bronsic allergic.

Tusea uscata

Tusea uscata sau iritativa poate avea atat cauze infectioase, cat si alergice. Faringitele virale la debut sau infectiile cu ciuperci ale cailor respiratorii superioare se pot manifesta cu tuse uscata, iritativa, copilul acuzand usturime la inghitit, mancarime, disconfort. Tuse uscata, iritativa, uneori in accese sufocante se intalneste si in unele forme de astm bronsic, cand tusea se accentueaza la efort sau in prezenta unor alergeni inhalatori.

Indiferent de tipul de tuse, trebuie stabilit un diagnostic si instituit tratamentul adecvat. Persistenta acestui simptom peste doua saptamani este de obicei semnalul unei complicatii.

Text: Dr. Cristiana Mirica, Medic Primar Pediatru