Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Tumor Board, esential in managementul cancerului, in Spitalul Premiere

Cand vine vorba de ingrijirea cancerului, evaluarea si examinarea cazului unui pacient din diferite perspective este o parte esentiala a planului de tratament. De aceea, unul dintre cele mai puternice instrumente in ingrijirea si tratamentul cancerului de astazi este comisia oncologica, numita si Tumor Board - un grup de experti in cancer care evalueaza si analizeaza cazurile individuale ale pacientilor oncologici pentru a stabili cele mai bune optiuni de tratament.

Medicii care fac parte din aceste comisii oncologice au specialitati diferite, iar punctul comun il reprezinta implicarea si expertiza fiecaruia in ingrijirea pacientului oncologic. Practic, fiecare membru al echipei Tumor Board vine cu propria expertiza si viziune asupra cazului, astfel incat sa se poata formula un plan optim de tratament pentru fiecare pacient, in functie de nevoile sale specifice.

O astfel de comisie oncologica functioneaza si in Spitalul Premiere din Timisoara. Vorbim de o comisie multidisciplinara, care se intruneste o data pe saptamana pentru a discuta si a evalua cazurile oncologice. Scopul este acela de a gasi cea mai buna solutie pentru fiecare pacient in parte cu privire la fiecare etapa a planului de tratament si monitorizare:

  • Evaluarea diagnosticului;
  • Tratamentul medicamentos
  • Tratamentul oncologic 
  • Tratamentul chirurgical
  • Managementul post-operator personalizat

Toate tumorile canceroase au nevoie de o abordare multidisciplinara si este obligatoriu sa le tratam pe baza unui acord al comisiei oncologice, care stabileste o ordine si o prioritate in tratamentele recomandate. Aceasta comisie se reuneste ori de cate ori este nevoie”, explica prof. univ. dr Radu Prejbeanu, medic primar Ortopedie si Traumatologie si directorul medical al Spitalului Premiere din Timisoara.

Comisia oncologica (Tumor Board) din Spitalul Premiere din Timisoara reprezinta un colectiv de medici de specialitati diferite: medici oncologi, imagisti, chirurgi, ginecologi, anatomo-patologi, urologi, neurochirurgi, etc. Cu totii analizeaza toate aspectele istoricului medical al pacientului, inclusiv rezultatele analizelor de sange, investigatiile imagistice, testele anatomo-patologice, analizele genetice recomandate, tratamentele actuale și anterioare. De asemenea, grupul de experti tine cont si de orice comorbiditate pe care o are pacientului, fie ca vorbim de diabet zaharat, boli cardiovasculare sau altele, precum si de tratamentul medicamentos urmat de pacient pentru controlul acestor afectiuni asociate.

Aceasta abordare multidisciplinara este de o importanta cruciala pentru succesul tratamentului oncologic. Cazul fiecarui pacient este analizat din toate unghiurile posibile, astfel incat decizia finala, comuna, a grupului de experti sa tina cont de toate nevoile pacientului si sa reprezinte cea mai buna solutie terapeutica. Fiecare pacient oncologic este diferit, la fel este si cazul sau, iar evaluarea si strategia terapeutica trebuie sa se plieze pe nevoile sale specifice”, explica prof. univ. dr. Ciprian Duta, medic primar chirurg, seful sectiei Chirurgie generala a Spitalului Premiere.

Tipuri de tratament propuse de echipa Tumord Board 

In functie de tipul tumorii canceroase, dimensiunile acesteia si stadializarea ei, membrii Tumor Board din Spitalul Premiere pot propune diferite forme de tratament individual sau o combinatie a acestora, cum ar fi radioterapie, chimioterapie sau tratament chirurgical. Pentru tratamentele de chimioterapie si radioterapie Spitalul Premiere colaboreaza cu Centrul de oncologie Oncohelp. 

In cazul in care se recomanda tratament chirurgical, pot fi propuse atat interventii de chirurgie oncologica minim-invazive, cat si operatii clasice. Abordarea este una complexa complexa, a intregului tub digestiv, hepato-bilio-pancreatica, ginecologica, ortopedica, urologica.

Echipa Tumor board din Spitalul Premiere include medici specializati si bine pregatiti in evaluarea si tratarea afectiunilor oncologice:

In functie de caracteristicile fiecarui pacient si a patologiei de care acesta sufera, pot participa la sedintele Tumor Board mai multi medici, din diferite specialitati. Spre exemplu un capitol important in evolutia pacientului oncologic il reprezinta terapia durerii, care la ora actuala beneficiaza de progrese importante din partea terapiei intensive. 

Surse:
www.foxchase.org
www.cytecare.com
www.cancercommons.org
www.navify.com

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.