Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Trimestrul 3 de sarcina: corpul tau

Trimestrul 3 de sarcina: corpul tau

Cel de-al treilea trimestru de sarcina poate fi obositor si dificil din punct de vedere fizic si emotional. Incearca sa ramai pozitiva pe masura ce sarcina se aproprie de sfarsit, deoarece in curand iti vei tine copilul in brate! Iata la ce sa te astepti in urmatoarele saptamani.

Trimestrul 3 de sarcina: corpul tau

Pe masura ce copilul creste, miscarile lui vor deveni mai evidente. Totusi, aceasta senzatie emotionanta este frecvent insotita de cresterea disconfortului si de aparitia unor simptome specifice ultimului trimestru de sarcina.

Sanii continua sa creasca

Pana acum sanii au crescut cu aproape un kilogram. Pe masura ce nasterea se apropie, la nivelul mameloanelor ar putea incepe sa apara colostrul – un lapte special pentru copilul tau in primele zile de alaptare. Produs de glanda mamara in ultima parte a sarcinii si in primele zile de la nastere, colostrul este un precursor al laptelui, fiind mai bogat in proteine si mai sarac in grasimi si in zahar, insa avand un continut foarte mare de anticorpi. Unele femei vor observa ca in ultimele luni de sarcina vor incepe sa secrete cantitati mici din aceasta substanta galbuie grasa, in timp ce la alte femei secretia poate sa apara mult mai devreme, iar la altele deloc.  

Cresterea in greutate

Pana la sfarsitul sarcinii vei lua in greutate intre 11 si 16 kilograme. Acest castig in kilograme se datoreaza greutatii copilului, dar si a placentei, lichidului amniotic, maririi sanilor si uterului, depozitelor aditionale de grasime si cresterii volumului de sange si fluide.

Contractile Braxton Hicks

Poti avea perioade de „travaliu fals”, adica de contractii neregulate ale uterului, inainte ca travaliul „adevarat” sa inceapa. Aceste contractii se numesc Braxton Hicks si sunt de intensitate redusa si impredictibile si apar in special la sfarsitul zilei. Contractiile adevarate sunt mai puternice, dureaza mai mult si devin din ce in ce mai dese. Daca ai contractii care sunt dureroase sau regulate, suna-ti medicul obstetrician.

Senzatia de lipsa de aer

Pe masura ce uterul creste si apasa asupra diafragmului, muschiul situat sub plamani, ai putea simti ca respiri cu dificultate. Aceasta senzatie de lipsa de aer se va imbunatati inainte de nastere, cand copilul va cobora in pelvis, ceea ce va inlatura presiunea asupra diafragmului si va face ca respiratia sa devina mai usoara. Intre timp, mentine o buna postura a corpului si dormi cu trunchiul ridicat pe o perna, pentru a inlatura presiunea asupra plamanilor.

Arsurile retrosternale (pirozis)

In timpul celui de-al treilea trimestru de sarcina, uterul crescut de volum ar putea impinge stomacul, modificandu-i pozitia normala, ceea ce poate duce la aparitia senzatiei de arsura care apare in capul pieptului si merge in sus catre gura, prin spatele sternului. Pentru a evita aparitia arsurilor retrosternale mananca des portii mici - aproximativ 5-6 mese pe zi si bea lichide intre mese.  Evita alimentele condimentate, grase, prajite, bauturile carbogazoase, sucurile de citrice si asteapta cel putin o ora inainte de a te culca dupa ce ai mancat. Daca aceste masuri nu sunt de folos, cere-i medicului sa-ti recomande un tratament care este sigur in sarcina.

Edemul

Ca urmare a presiunii uterului marit asupra venelor prin care sangele de la nivelul picioarelor este transportat inapoi catre inima, umflarea picioarelor si a gleznelor poate deveni o problema. De asemenea, edemul la nivelul picioarelor, bratelor si mainilor poate apasa asupra nervilor, ceea ce va determina o senzatie de amorteala si furnicaturi. Retentia de lichide si dilatarea vaselor de sange ar putea cauza tumefierea fetei si a ploapelor, in special dimineata la sculare. Daca edemul fetei persista de-a lungul zilei, mergi la un consult la medicul tau obstetrician.

Pentru a reduce edemul de la nivelul picioarelor, ori de cate ori poti, stai intinsa sau foloseste un scaun pentru suportul picioarelor. In plus, in timpul noptii, ai putea dormi cu picioarele ridicate pe o perna. De asemenea, ar putea sa te ajute daca inoti sau daca doar stai intr-un bazin cu apa.

Venele in panza de paianjen, varicele si hemoroizii

Cresterea circulatiei sanguine ar putea determina aparitia unor vene fine care se vad ca o panza de paianjen imediat sub piele. Acestea au o lungime de cativa milimetri sau centimetri si sunt dispuse in forma de evantai. Deranjeaza foarte rar, fiind mai mult un inconvenient de natura cosmetica. De asemenea, pot sa apara, in special la nivelul picioarelor, vene dilatate, sinuoase cunoscute sub numele de varice. Venele dilatate de la nivelul rectului – hemoroizii - sunt o alta posibilitate.

Daca ai varice dureroase, tine picioarele ridicate si poarta sosete elastice speciale. Pentru a preveni aparitia hemoroizilor, evita constipatia, consumand alimente bogate in fibre si hidratandu-te adecvat.

Urinarea frecventa

Pe masura ce copilul coboara si mai mult in pelvis, vei simti o senzatie de presiune la nivelul vezicii urinare, ceea ce va face sa urinezi frecvent, inclusiv noaptea. Aceasta presiune crescuta poate cauza pierderea de urina cand razi, tusesti sau stranuti. Daca asta te ingrijoreaza, poarta un absorbant care sa te fereasca de orice scapare accidentala.

Vorbeste cu doctorul tau daca simti durere sau usturime atunci cand urinezi – sau daca simti nevoia imperioasa de a urina, chiar daca produci doar cateva picaturi de urina o data. Acestea pot fi simptomele unei infectii de tract urinar (ITU). La femeia insarcinata ITU este cea mai frecventa infectie bacteriana. Netratata, se poate complica cu infectie la nivelul rinichilor sau nastere prematura.

Scugerea vaginala

O scurgere vaginala abundenta poate fi frecventa la sfarsitul sarcinii. Totusi, daca in decurs de cateva ore s-a umplut un absorbant sau nu esti sigura daca este lichid amniotic, ia legatura cu medicul tau obstetrician.

Trimestrul 3 de sarcina: ce simti

Pe masura ce termenul final se apropie, teama privind nasterea este din ce in ce mai persistenta. Cat va dura? Ma va durea? Cum ma voi descurca?

Daca inca nu ai mers pana acum la un curs de pregatire pentru nastere, ia in calcul aceasta modalitate de educatie prenatala care te va ajuta sa intelegi si sa te pregatesti pentru nastere si iti va permite sa te intalnesti cu alte viitoare mame si sa impartasesti preocuparile si bucuriile graviditatii. Vorbeste cu alte mame care au avut experiente pozitive in timpul nasterii si discuta cu medicul obstetrician despre optiunile de ameliorare a durerii in timpul travaliuluiIncurajeaza-te si spune-ti ca vei face tot ce e mai bine posibil. Nu exista o modalitate corecta sau gresita de a naste.

Mai ales daca este primul tau copil, constientizarea a ceea ce inseamna sa fii parinte ar putea sa te faca sa te simti coplesita si plina de temeri. Incearca sa ramai calma, delecteaza-te cu experienta de a fi insarcinata si anticipeaza bucuria de a iubi o noua fiinta umana.  Poti sa-ti pozezi burta sau sa vorbesti cu copilul tau sau sa-ti scrii gandurile intr-un jurnal pe care sa le impartasesti candva cu copilul tau.

De asemenea, sa te pregatesti din timp poate fi de folos. De exemplu, daca vei alapta, fa rost de orice ar putea fi de ajutor, cum ar fi o perna de alaptat sau o pompa de sani. Daca astepti un baiat – sau inca nu cunosti exact sexul copilului, gandeste-te ce semnificatie are in familia ta decizia de a-i face copilului circumcizie. In plus, intereseaza-te despre un viitor medic pediatru pentru copilul tau.