Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Tratament depresie postnatala

Tratamentul medical si de suport psihologic este important atat pentru mama, cat si pentru copil. Cu cat tratamentul este inceput mai devreme, cu atat recuperarea este mai rapida, scazand sansele de repetare a depresiei si asigurand o dezvoltarea sanatoasa a copilului.

Medicatia antidepresiva si terapia cognitiv – comportamentala s-au dovedit la fel de eficiente pentru multe femei. Consilierea si terapia suportiva sunt considerate tratament de prima linie pentru depresia postnatala de intensitate mica si moderata. Sunt numeroase studii de eficienta care  arata ca simptomele depresiei postnatale se imbunatatesc dupa prima sedinta si prezinta o ameliorare semnificativa dupa primele 6 sedinte.

Un consilier de orientare cognitiv-comportamentala poate controla simptomele de anxietate, de neincredere, de vinovatie sau neputinta prin tehnici cognitive (ameliorarea gandurilor automate) si comportamentale (exercitii  de relaxare, de respiratie).

Femeile cu depresie moderata sau severa, vor consulta obligatoriu si un psihiatru in vederea instituirii tratamentului farmacologic. Instituirea tratamentului farmacologic nu impune renuntarea la alaptarea la san care ofera atatea beneficii emotionale si fizice pentru mama si pentru copil. Este bine de stiut ca exista antidepresive care permit mamei sa alapteze in continuare copilul la san.

Evolutie si prognostic

Statisticile arata ca in aproximativ 4 - 8 saptamani se remite simptomatologia depresiva in urma consilierii si terapiei.

Te mai poate interesa:

Psih. Aurora Frunza, Doctor in Stiinte Medicale

Policlina Floreasca

Presedinte al Asociatiei Psihologilor si Medicilor din Romania

Presedinte al Institutului Roman de Psihologie clinica si Psihoterapii cognitiv –comportamentale

Presedinte al Filialei Bucuresti a Societatii Romane de Psihosomatica si Medicina Comportamentala

Coordonator al Departamentului de Psihosexologie al Societatii Romane de Psihosomatica si Medicina Comportamentala

Competente in:

  • Psihoterapie cognitiv-comportamentala
  • Psihoterapie integrativa,  terapii scurte, colaborative, orientate pe solutie
  • Consiliere psihologica si tehnici de sfatuire
  • Hipnoza clinica
  • Evaluarea persoanelor cu handicap
  • Diagnosticul dementelor si abordarea lor terapeutica, psihosomatica aplicata