Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Totul despre sonoelastografie

Articol de Prof. Univ. Dr. Adrian Saftoiu Medic primar Gastroenterologie
Totul despre sonoelastografie

Sonoelastografia este o tehnica ecografica noninvaziva si neiradianta cu ajutorul careia se poate evalua elasticitatea tesuturilor unor organe parenchimatoase sau a unor formatiuni tumorale. Aceasta metoda are numeroase aplicatii, fiind folosita in domeniul hepatologiei dar si pentru depistarea unor leziuni focale in organe precum pancreasul, splina, rinichii, tiroida, sanul. Avantajul major al acestei tehnici este faptul ca este o metoda neinvaziva, putand reprezenta o varianta pentru biopsie/punctia-biopsie.

Tipuri de sonoelastografie

Cele mai folosite tehnici sonoelastografice sunt tehnicile dinamice bazate in general pe viteza undelor de forfecare din tesuturi: elastografia tranzitorie ( Fibroscan), elastografia point shear wave (pSWE) si elastografia shear wave 2D (2D-SWE). Tehnicile cvasi-statice includ elastografia calitativa in timp real (strain) bazata pe deformarea tesuturilor.

A. Aplicatii hepatice

1. Elastografia tranzitorie (Fibroscan)  este prima si cea mai folosita tehnica pentru evaluarea fibrozei ficatului in numeroase boli hepatice. Principiul este urmatorul: sonda de ecografie emite atat ultrasunete, cat si un impuls vibrator, care se vor transmite in interiorul ficatului si care vor fi recaptate de catre aparat. Rezultatul va fi disponibil imediat si se bazeaza pe minim 10 masuratori valide, gradul de fibroza fiind direct proportional cu viteza de recaptare a undelor. Intrucat este o metoda neinvaziva, nedureroasa si neiradianta, procedura  se poate repeta ori de cate ori este necesar.

Pregatire - pacientul trebuie sa nu bea lichide si sa nu manance timp de 3 ore anterior investigatiei. De asemenea, pacientul trebuie sa stea asezat pe patul de examinare cel putin 3 minute inainte de inceperea masuratorilor.

Indicatii Fibroscan

  • evaluarea gradului de fibroza al ficatului in boli precum: hepatite cronice virale (B, C), toxice sau medicamentoase, steatoza hepatica non-alcoolica si boala hepatica alcoolica (pentru a exclude ciroza), ciroza hepatica.
  • evaluarea eficientei tratamentului si evaluarea in dinamica a starii ficatului.
  • evaluarea ficatului dupa transplant hepatic.

Limitari ale metodei

  • supraponderalitatea/obezitatea
  • prezenta ascitei
  • contraindicat femeilor gravide si pacientilor cu dispozitive medicale implantabile active (stimulator cardiac)

2. Elastografia point shear wave (pSWE)  si shear wave 2D (2D-SWE) reprezinta tehnici sonoelastografice mai noi care folosesc unde de forfecare care induc dislocarea tesuturilor. Se masoara viteza undelor de forfecare intr-un singur punct al tesutului respectiv (pSWE) sau se obtine o harta colorata a rigiditatii tesutului sau a vitezei undelor de forfecare in zona de interes (2D-SWE). Tehnologia este disponibila pe aparatele de ecografie, folosindu-se aceeasi sonda de ecografie ca si pentru o ecografie abdominala conventionala. Pentru evaluarea elasticitatii tesutului hepatic, masuratorile se efectueaza la nivelul lobului drept hepatic, pacientul fiind asezat pe spate, cu bratul ridicat deasupra capului. In timpul masuratorilor, pacientul trebuie sa isi tina respiratia, pentru rezultat fiind necesare 10 inregistrari. Rezultatul va fi disponibil imediat.

Pregatire - pacientul trebuie sa nu bea lichide si sa nu manance timp de minim 2 ore anterior investigatiei si trebuie sa fie in repaus minim 10 minute inaintea examinarii

Indicatii

  • excluderea fibrozei avansate la pacientii cu steatoza hepatica non-alcoolica si boala hepatica alcoolica
  • evaluarea severitatii fibrozei hepatice la pacientii cu hepatite cronice virale C si pentru identificarea cirozei la pacientii cu hepatita cronica virala B
  • evaluarea hipertensiunii portale

Limitari – obezitatea (procedura este insa mai putin influentata fata de FibroScan)

B. Aplicatii non-hepatice ale sonelastografiei

Includ in general tehnici de elastografie cvasi-statica, in timp real.

Pregatire - pacientul trebuie sa nu bea lichide si sa nu manance timp de 8 ore anterior investigatiei pentru metodele ecoendoscopice care se efectueazi cu sedare profunda.

Indicatii 

  • caracterizarea formatiunilor solide pancreatice prin elastografie ecoendoscopica
  • investigatie suplimentara pentru a sustine decizia de punctie fina aspirativa a ganglionilor limfatici suspecti
  • caracterizarea leziunilor intestinale din boala Crohn
  • evaluarea rinichilor dupa transplant pentru evitarea biopsiilor multiple
  • caracterizarea suplimentara a nodulilor tiroidieni si a leziunilor mamare

Aceasta investigatie se face in Policlinica Centrala Craiova.