Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Testul fetal non-stres (NST sau cardiotocograma)

Testul fetal non-stres (NST) este un test simplu, neinvaziv efectuat in timpul sarcinii, dupa saptamana 28. Mai este cunoscut si sub denumirea de test de monitorizare a batailor cordului fetal sau cardiotocograma si presupune monitorizarea miscarilor fetale, frecventei cardiace fetale si modificarea ritmului cardiac in timpul miscarilor fetale.

Cand se efectueaza testul?

Medicul ginecolog iti va recomanda sa faci testul non-stres o data sau de doua ori pe saptamana – si rar zilnic - in functie de starea de sanatate a ta sau a copilului tau, in urmatoarele situatii:

  • Sarcina multipla cu complicatii 
  • Afectiuni medicale ce complica sarcina cum ar fi: diabet, hipertensiune arteriala, tulburari de coagulare, boli autoimune (lupus), afectiuni tiroidiene, boala de rinichi sau boala de inima 
  • Sarcina prelungita, care a depasit cu doua saptamani data probabila a nasterii 
  • Istoric de avort repetat 
  • Un copil care are miscari fetale diminuate sau probleme de crestere (determinate cel mai frecvent de functia placentara deficitara) 
  • Prea mult lichid amniotic (polihidramnios) sau prea putin (oligohidramnios) 
  • Imunizarea Rh – o conditie medicala severa care frecvent apare la cea de-a doua sarcina sau la urmatoarele, atunci cand mama este Rh negativ, iar copilul este Rh pozitiv

Frecvent, testul este recomandat femeilor gravide care au un risc crescut de deces al fatului. Testul se bazeaza pe ideea ca in mod normal, inima copilului bate mai repede cand este activ. Conditii cum ar fi hipoxia fetala – atunci cand copilul nu primeste suficient oxigen – pot influenta acest proces.
Cand nivelul de oxigen este scazut, fatul poate sa nu reactioneze normal. Nivelurile scazute de oxigen pot fi cauzate de probleme la nivelul placentei sau cordonului ombilical.

In ce consta efectuarea testului non-stres?

Cardiotocograful (CTG) este un aparat care monitorizeaza activitatea cardiaca a copilului, utilizand ultrasunetele si efectul Doppler.

In timpul procedurii vei sta intinsa pe partea stanga, eventual cu o perna la spate. Ti se vor monta doi senzori electronici pe abdomen: unul pentru a masura frecventa cardiaca fetala si un al doilea senzor pentru a masura reactivitatea uterului in timpul miscarilor fetale (tonusul uterin). Fiecare senzor este atasat printr-un fir la aparat si fixat pe abdomen prin benzi elastice.

Este recomandat sa mergi inainte la toaleta, deoarece vei sta in pat cel putin 20 minute.

Bataile inimii copilului se aud si se vad pe monitor, iar contractiile sunt inregistrate pe hartie.

Daca bebelusul nu se misca (este posibil sa nu fie in stare de veghe,”sa doarma”), ti se va recomanda sa faci misare, sa consumi glucide sau poate fi usor stimulat, apasand pe abdomen. Cand simti copilul miscand, va trebui sa apesi pe un buton.

Cum se interpreteaza rezultatul?

Testul este considerat NORMAL atunci cand ritmul cardiac de baza este intre 110-160 batai/min.

Testul este considerat REACTIV cand inima copilului bate cu cel putin cu 15 batai pe minut peste ritmul obisnuit, de baza - cand copilul se misca, pentru cel putin 15 secunde si de doua ori in cursul unui interval de 20 de minute. Un rezultat reactiv la testul non-stres arata ca fluxul de sange si nivelul de oxigen sunt adecvate. In acest caz, medicul ginecolog iti va recomanda repetarea testului saptamanal pana la nastere.

Daca inima copilului nu bate mai repede atunci cand copilul se misca sau daca copilul nu se misca dupa aproximativ 90 de minute, testul este “NONREACTIV”. Un rezultat nonreactiv necesita teste suplimentare pentru a determina daca rezultatul este datorat intr-adevar slabei oxigenari sau daca exista alte motive pentru nonreactivitatea fetala (cum ar fi somnul copilului, efectele anumitor medicamente, etc.).

De exemplu, medicul ar putea recomanda:

  • Profilul biofizic.Este un test prenatal neinvaziv folosit pentru a verifica starea de sanatate a copilului si presupune examinarea ecografica cu urmarirea anumitor parametri Procedura este recomandata femeilor cu sarcina cu risc crescut, in mod frecvent dupa saptamana 32 de sarcina.

La realizarea profilului biofizic, se coreleaza bataile cordului fetal, respiratiile, miscarile, tonusul muscular si cantitatea de lichid amniotic rezultand un scor. Un scor scazut ar putea indica ca tu si copilul tau aveti nevoie de ingrijire speciala, iar uneori ar putea fi recomandata nasterea imediata.

Procedura este neinvaziva si nu reprezinta vreun risc pentru tine sau copil.

  • Testul de stres la contractii. Evalueaza cum se modifica rata batailor cordului fetal cand uterul se contracta.

Asigura-te ca medicul iti explica rezultatul testului non-stres si semnificatia acestuia pentru tine sau copilul tau.

 Testul poate fi efectuat in urmatoarele policlinici: Cotroceni, Enescu, Dorobanti, Lujerului, Sun Plaza, Pipera si in Spitalul Baneasa. Pentru programari puteti suna la 021 9268 Call Center REGINA MARIA.