Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Testare Covid-19: masurarea performanta, cantitativa a nivelului anticorpilor IgG – anti SARS-CoV-2

Articol de Dr. Andreea Alexandru Medic primar Medicina de laborator
In cadrul Laboratoarelor din cadrul Retelei de Sanatate REGINA MARIA este disponibila una dintre cele mai performante si avansate metode de testare imunologica prin care este posibila nu doar detectarea, ci si masurarea nivelului anticorpilor anti SARS-CoV-2 (titrul anticorpilor).

Testul depisteaza prezenta si masoara cantitatea anticorpilor de tip IgG specifici noului coronavirus folosind metoda imunologica prin chemiluminiscenta, o metoda automatizata de laborator cu performante superioare metodelor imunoenzimatice. Testul depisteaza practic raspunsul imun al organismului la infectia cu SARS-CoV-2.


Cum functioneaza metoda imunologica cantitativa prin chemiluminiscenta

Testul immunologic foloseste chemiluminiscenta pentru detectarea anticorpilor neutralizanti de tip IgG care se formeaza ca raspuns al organismului la antigenele virale aflate pe invelisul (anvelopa) virusului SARS-CoV-2 – mai exact zonele (domeniile) S1 si S2 ale proteinei S din respectivul invelis.

Virusul SARS-CoV-2 este un virus de tip ARN care are in structura sa mai multe proteine, cu ajutorul carora virusul reuseste sa se ataseze de celulele din organismul uman, sa patrunda in acestea si sa se replice, sa se inmulteasca. Proteinele care formeaza invelisul extern al noului coronavirus sunt proteina S (S vine de la Spike, aspectul caracteristic, cu “tepi” al virusului), proteina M, proteina membranare si proteina E (Envelope). Proteina N este proteina nucleocapsidei care inveleste acidul nucleic viral.

Aceste proteine sunt portiunile din structura virusului care sunt recunoscute de organismul uman drept “atacatori” determinand formarea de anticorpi specifici atacatorilor (precum o cheie potrivita unei incuietori). De obicei timpul standard de dezvoltare a anticorpilor este de 5-21 de zile de la aparitia simptomelor, cu variatii individuale, anticorpii de tip IgM aparand mai devreme (uzual 5-12 zile), iar cei de tip IgG mai tarziu (uzual 7-14 zile).

Testarea imunologica prin chemiluminiscenta evidentiaza anticorpii neutralizanti care sunt produsi de organism in mod specific pentru a se lega de doua zone ale proteinei S (proteina aflata la exteriorul virusului) care sunt responsabile de atasarea de celulele umane (zona S1) si de fuziunea virusului cu membrana celulara (zona S2). Proteina S este principala proteina implicata in declansarea raspunsului imun protector, astfel ca testul are o sensibilitate inalta, putand detecta cu maxim de precizie prezenta acestei proteine importante virale.

Anticorpii care se leaga in mod specific de zonele S1 si S2 ale glicoproteinei S virale impiedica virusul sa mai infecteze celula umana si poarta denumirea de anticorpi neutralizanti (blocheaza intrarea in celulele umane, neutralizand efectiv virusul). Doar anumite tipuri de anticorpi dezvoltati ca raspuns la infectie sunt anticorpi neutralizanti, adica au capacitatea de a bloca virusul sa infecteze celulele umane.

Rezultatele testului sunt exprimate cantitativ, reflectand cantitatea de anticorpi neutralizanti prezenti. Unitatea de masura este AU/ml. In functie de valorile prag (cut-off) prestabilite ale testului, si valorile masurate (cantitatea de anticorpi detectata) rezultatul este considerat fie pozitiv, fie negativ, fie echivoc. Este stabilita si o valoare prag peste care se considera ca persoana respectiva poate deveni donator de plasma imunizata (deoarece are o cantitate mai mare de anticorpi neutralizanti).

In mod corect, rezultatele obtinute trebuie sa fie interpretate in corelatie cu alte informatii: semne si simptome clinice, ancheta epidemiologica, rezultatele altor testari.

Testul are o valoare predictiva pozitiva maxima daca se recolteaza dupa 14 zile de la momentul infectiei, astfel daca la testare se obtine un rezultat pozitiv inseamna ca persoana respectiva a dezvoltat un raspuns imun la infectia cu noul coronavirus (100%).

Avantajele utilizarii metodei imunologice prin chemoluminiscenta

Dna dr. Andreea Cristina Alexandru, medic primar medicina de laborator, medic-sef Laborator Central Bucuresti si director medical Divizia Laboratoare Clinice REGINA MARIA prezinta principalele avantaje care insotesc aceasta metoda moderna de testare:

“In prezent, testarea imunologica prin chemiluminiscenta este cel mai recent dezvoltata si cea mai avansată tehnologie in materie de teste imunologice, o tehnologie care este ultra-sensibila si robusta. Cu ajutorul acestei metode pot fi detectati cu cea mai mare acuratete anticorpii neutralizanti specifici anti S1/S2 SARS-CoV-2 IgG. Sensibilitatea acestei metode de testare este de peste 97%, iar specificitatea de 98%. Un alt avantaj al acestei metode de testare, in comparatie cu alte tehnici serologice este reprezentat de faptul ca nu exista interferenta cu alte tipuri de coronavirus. Cu ajutorul acestei metode se poate stabili daca persoana se califica drept donator de plasma imunizata, astfel o valoare de 80 AU/ml se coreleaza cu un titru de anticorpi neutralizanti mai mare de 1:160. Metoda are o corelatie negativa de peste 97% si o corelatie pozitiva de peste 94% cu testul de neutralizare a formarii plajelor de liza (PRNT), metoda de referinta pentru detectia si titrarea anticorpilor neutralizanti.”


Principalele avantaje ale testarii cantitative folosind chemiluminiscenta pot fi sistetizate astfel:

•    Recunoastere fidela a anticorpilor specifici anti SARS-CoV-2 IgG, nu interfera cu alte tipuri de coronavirusuri
•    Capacitate foarte buna de detectare a anticorpilor specifici anti SARS-CoV-2 IgG (sensibilitate ridicata), ceea ce duce la stabilirea cu precizie a prezentei raspunsului imun la infectie, daca acest raspuns imun s-a dezvoltat
•    Capacitate foarte buna de excludere a prezentei anticorpilor specifici anti SARS-CoV-2 IgG (specificitate ridicata) daca raspunsul imun nu exista, ceea ce duce la stabilirea cu precizie a persoanelor care nu au fost infectate
•    Masuratoare exacta, cantitativa a nivelului anticorpilor specifici anti SARS-CoV-2 IgG
•    Masuratoare exacta a nivelului anticorpilor neutralizanti, anticorpii care au capacitatea de a bloca atasarea virusului SARS-CoV-2 de ceulele umane
•    Stabileste cine poate deveni donator de plasma imunizata, dintre persoanele care au fost infectate si s-au vindecat

Dezavantajele metodei

Un rezultat negativ la testarea serologica utilizand doar evidentierea anticorpilor IgG nu poate sa excluda infectia, deoarece testul pune in evidenta raspunsul imun pe care il dezvolta organismul ca raspuns la infectie; daca testarea se face devreme in evolutia bolii, cand infectia este recenta, anticorpii nu s-au dezvoltat inca si nu pot fi detectati.
Metoda nu se poate folosi in exclusivitate pentru a diagnostica sau exclude infectia COVID-19. Exista si persoane care, desi au trecut prin infectie, nu dezvolta raspuns imun.


Metode de testare Covid-19 disponibile in cadrul Retelei de Sanatate REGINA MARIA

In laboratoarele Retelei de Sanatate REGINA MARIA s-au efectuat inca de la inceputul pandemiei teste de diagnosticare a infectiei COVID-19, testele fiind prelucrate initial doar la solicitarea autoritatilor. Capacitatea de testare a crescut treptat, astfel incat sa punem la dispozitia pacientilor nostri testele cu cea mai mare acuratete a masuratorilor pentru stablirea unui diagnostic de precizie.
Teste RT-PCR identifica prezenta virusului SARS-CoV-2 in organism (in principal in secretiile respiratorii sau faringiene), fiind utile pentru stabilirea diagnosticului de infectie activa COVID-19. O persoana care este infectata (are virusul in secretiile naso-faringiene) poate sa transmita virusul, fiind considerata contagioasa, Testele de tip RT-PCR au sensibilitate inalta, putand pune in evidenta virusul, chiar daca acesta se afla in cantitati mici, astfel ca persoanele infectate pot fi despistate cu acest test inca din primele zile de la infectie, chiar daca nu au dezvoltat inca simptome.
Teste serologice folosind tehnica ELISA pun in evidenta prezenta anticorpilor de tip IgM sau IgG impotriva antigenelor virusului SARS-CoV-2. Sunt utile pentru a depista persoanele care fie au o infectie activa, fie mai degraba au trecut prin infectie, deoarece anticorpii apar ca raspuns al organismului la infectia cu noul coronavirus. Cu ajutorul testelor serologice pot fi evidentiate persoanele care au avut infectia fara a avea insa simptome  sau simptome ingrijoratoare.
Teste serologice de tip calitativ folosind chemiluminiscenta cu microparticule care pun in evidenta anticorpii de tip IgG formati impotriva proteinei N (proteina din nucleocapsida) a virusului SARS-CoV-2.
Teste serologice de tip cantitativ folosind chemiluminiscenta masoara cantitatea anticorpilor SARS-CoV-2 IgG care se formeaza specifice antigenului viral -zonelor S1/S2 ale proteinei S.


Afla si despre: https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/covid-19-avantaje-si-dezavantaje-ale-metodelor-de-testare

 

Consultant stiintific: dr. Andreea Cristina Alexandru, medic primar Medicina de laborator, medic-sef Laborator Central Bucuresti si director medical Divizia Laboratoare Clinice REGINA MARIA