Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Tentatii la inceput de toamna

Dupa atatea luni de restrictii ca urmare a pandemiei COVID-19 inceputa in martie, probabil te intrebi ce anume ai voie sau nu ai voie sa faci in aceste ultime zile de vreme frumoasa. Cata libertate iti poti permite? Nu multa, desi ai vrea sa profiti la maximum de inceputul cald de toamna.

Pentru ca perioada grea nu a trecut si virusul ramane deocamdata extrem de contagios, se impune prudenta – atat pentru siguranta ta, cat si a celor din jurul tau. Afla din articol 7 dintre aspectele care ar trebui sa te preocupe in aceasta perioada. Sunt sfaturile celebrului imunolog american Anthony Fauci, director inca din 1984 al Institutului American de Boli Alergice si Infectioase.

Evenimentele organizate in interior

Te duce gandul ca aceasta perioada cat inca avem parte de vreme buna ar putea fi un bun pretext pentru o petrecere? Specialistii considera ca nu este cea mai buna idee. In cadrul unui interviu recent pentru Journal of the American Medical Association (JAMA), dr. Fauci a adus in discutie posibilitatea transmiterii pe cale aeriana a noului coronavirus, care, spune el, trebuie luata foarte in serios. “Trebuie sa fim mai atenti acum la recircularea aerului din interior,” avertizeaza Fauci. “Purtarea mastii in interior intr-o astfel de situatie – petrecere privata, eveniment etc. – este la fel de importanta ca purtarea acesteia in aer liber cand te intalnesti cu persoane despre care nu stii de unde vin sau cine sunt,” explica specialistul. Si medicul Ashish Jha, expert in politici de sanatate publica si director al Harvard Global Health Institute (HGHI) a declarat la inceputul lunii august ca unii au inceput sa lase garda jos, considerand in regula intalnirile de peste 20 de persoane intr-o sambata dupa-amiaza. Avertismentul medicului este insa clar: acestea nu sunt deloc sigure.

Intalnirile in aer liber

Desi se considera ca activitatile in aer liber sunt mai sigure decat cele desfasurate in interior, faptul ca esti afara nu inseamna in mod automat ca esti protejat de infectarea cu noul coronavirus. “Daca te afli langa multe persoane si nu porti masca, creste riscul de transmitere,” declara dr. Fauci pentru CNBC. In ceea ce priveste masa luata in aer liber, specialistii sustin ca sunt mai sigure, insa doar daca respecti anumite reguli. “Nu impartim nimic. Nu exista castroane comune. Fiecare are farfuria sa. Unele persoane prefera sa isi aduca propriile pahare, nimeni nu atinge mancarea celor din jur,” precizeaza Fauci.

Iesirea la bar sau la restaurant

“Trebuie sa luam in serios problema purtarii mastii tot timpul, nu aceea de a merge la bar. Cred ca putem opri raspandirea prin inchiderea barurilor, deoarece acestea sunt un mecanism important de contagiune,” explica Fauci. Cu alte cuvinte, doar pentru barurile din zona in care locuiesti sunt deschise nu inseamna ca sunt si sigure. In ceea ce priveste iesirea la restaurant, incearca pe cat posibil sa mergi la cele care sunt prevazute cu normele de siguranta in vigoare: mesele de afara sa fie distantate, ospatarii sa poarte masca, grupurile sanitare sa puna la dispozitie gel dezinfectant.

Zborul cu avionul

“Petrec cate jumatate de zi in birou incercand sa dezvolt un vaccin si medicamente impotriva COVID-19,” declara dr. Fauci intr-un interviu pentru MarketWatch. “Nu vreau sa ma infectez, iar zborul cu avionul reprezinta un risc, mai ales in aceasta perioada cand numarul de infectari este in crestere,” mai spune epidemiologul.

Folosirea transportului public

Sunt cazuri in care mersul cu metroul sau cu autobuzul sunt o parte inevitabila in rutina de zi cu zi. Daca insa nu este necesar sa apelezi la transportul public, este mai bine sa il eviti – in special daca esti varstnic. “Am 79 de ani. Fara metrou, fara transport public. Sunt in categoria persoanelor cu risc crescut, deci nu imi permit sa ma joc,” afirma Fauci intr-un interviu pentru The Washington Post.

Mersul la sala

Desi exista unele studii potrivit carora mersul la sala nu este atat de periculos pe cat s-a crezut, riscul la care te expui ramane in continuare ridicat. Nu iti asuma acest risc. Mai ales ca exista numeroase modalitati prin care poti sa faci miscare – acasa sau in aer liber. Mersul la sala poate sa mai astepte pentru moment, ne sfatuiesc specialistii.

Strangerea mainii

Va mai trece ceva timp pana cand vei putea strange mana cuiva in semn de salut. Potrivit expertilor, acest lucru se va putea intampla cand rata infectarilor va fi extrem de scazuta sau inexistenta ori atunci cand vom avea la dispozitie un vaccin.

Cifre de actualitate

Datele arata ca la finalul lunii august 2020 au fost inregistrate la nivel mondial peste 24 de milioane de cazuri de persoane infectate (24.091.252), 824.177 de decese si peste 16 milioane (16.633.048) de persoane vindecate. Cifrele pentru Romania arata 81.646 de cazuri in total, 3.421 de decese si 36.286 de persoane vindecate.

Surse:
bestlifeonline.com
www.worldometers.info

Afla de aici cum te ajuta masca si de ce este important sa o porti corect!