Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

2 mai 2017: Aer mai curat, o respiratie mai sanatoasa, tema Zilei Mondiale a Astmului

2 mai 2017: Aer mai curat, o respiratie mai sanatoasa, tema Zilei Mondiale a Astmului

Astmul este o boala respiratorie cronica serioasa, caracterizata prin respiratie suieratoare, senzatie de lipsa de aer si atacuri sau crize recurente in care simti ca nu mai poti respira si care uneori pot fi fatale. Este cea mai frecventa boala cronica in randul copiilor si reprezinta o povara atat pentru pacienti si familiile lor, cat si pentru societate.

In prezent, astmul afecteaza aproximativ 300 de milioane de persoane la nivel mondial, conform statisticilor furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Se estimeaza ca in jur de una din 10 persoane va face astm la un moment dat pe parcursul vietii.

Vestea buna este ca astmul poate fi tratat eficient, iar majoritatea persoanelor cu astm poate obtine un control bun al afectiunii, ducand o viata normala. Acesta este si mesajul asociatiilor medicale si de pacienti din lumea intreaga, transmis cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului, sarbatorita in fiecare an in prima zi de marti din luna mai.

In 2017, Ziua Mondiala a Astmului este sarbatorita pe 2 mai, sub sloganul “Aer mai curat, o respiratie mai sanatoasa”, aratand legatura dintre astm si poluare - unul dintre factorii determinanti ai afectiunii. Si in acest an organizatorii isi propun sa creasca nivelul de informare si constientizare al populatiei cu privire la astm, dar si sa imbunatateasca nivelul serviciilor de ingrijire a persoanelor cu astm.

Ziua Mondiala a Astmului a fost lansata de Initiativa globala pentru astm (GINA – Global Initiative for Asthma), cu scopul de a creaste gradul de constientizare cu privire la prevenirea si controlul astmului, astfel incat sa imbunatateasca viata persoanelor cu astm. Evenimentul a fost sarbatorit pentru prima data in 1998 in peste 35 de tari, sub sloganul “Sa ne ajutam copiii sa respire”. Anual este adusa in dicutie o tema de maxima importanta cu privire la astm. Timp de 11 ani (2005-2016), tema Zilei Mondiale a Astmului a fost “Astmul poate fi controlat”.

Invata sa tii sub control astmul!

Potrivit medicilor pneumologi si alergologi, precum si reprezentantilor GINA, atunci cand astmul este tinut sub control:

  • Eviti simptomele suparatoare in timpul zilei si in timpul noptii
  • Dormi mai bine
  • Ai nevoie de mai putine medicamente de salvare
  • Duci o viata productiva si activa din punct de vedere fizic
  • Ai o functie pulmonara normala sau aproape normala
  • Eviti aparitia crizelor sau atacurilor de astm si, implicit, vizitele la spital

Cum ajungi sa-ti tii sub control astmul? Iata ce trebuie sa faci:

  • Sa recunosti semnele de avertizare ale unui atac de astm
  • Sa eviti factorii care declanseaza un atac
  • Sa urmezi intocmai sfatul medicului curant, in special in ceea ce priveste administrarea cu regularitate a medicatiei

Odata ce ai primit diagnosticul de astm, trebuie sa intelegi ca vei avea nevoie de tratament pe tot parcursul vietii si ca este deosebit de important sa nu intrerupi tratamentul.

Afla mai multe informatii despre cauzele si simptomele astmului, testele de diagnostic, tratamentul medicamentos si schimbarile in stilul de viata pe care trebuie sa le faci pentru a evita atacurile de astm, precum si despre cum poti continua sa faci miscare si sa duci o viata sanatoasa citind seria de articole din sectiunea "Totul despre astm", realizata pe baza informatiilor furnizate de GINA!

 

Surse:
www.ginasthma.org
www.who.int
www.cdc.gov
www.mayoclinic.org