Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Disfunctia Tubara

Articol de Asist.univ. Dr. Cristina Goanta

Obstructia tubei lui Eustachio cauzata de inflamatia sau infectia nazosinusala (din alergii sau infectii de tract respirator superior) impiedica miscarea cililor si duce la scaderea „curatarii” lichidului din urechea medie si la aerisirea incompleta a urechii medii. Consecinta acestei patologii este aparitia unei presiuni negative la acest nivel, care in timp poate duce la pungi de retractie si in unele cazuri chiar si la colesteatom.

Simptomele disfunctiei tubare

• Senzatie continua sau intermitenta de plenitudine aurala
• Scaderea auzului
• Otite seroase medii repetate
• Imposibilitatea echilibrarii presiunii
• Uneori otalgie

Diagnosticul disfunctiei tubare

Diagnosticul corect este stabilit tinand cont de simptomatologie si de rezultatele consultului ORL care combina examenul clinic, audiograma si impedanta tip C. Este important de realizat un examen videofibroscopic nazofaringolaringian, pentru a putea vizualiza cavumul (zona din spatele nasului) si torusurile tubare (niste mici zone din spatele nasului unde se deschid tubele lui Eustachio la nivelul nazofaringelui).

Tratamentul disfunctiei tubare

Tratamentul disfunctiei tubare este ales in functie de patologia de baza cauzatoare. Daca se asociaza cu o infectie acuta de tract respirator superior se va trata infectia, daca patologia a aparut ca urmare a rinitei cronice se vor administra sprayuri nazale cu glucocorticoizi si se vor trata alergiile. Daca tratamentul medicamentos nu este eficient atunci se va apela la reductia chirurgicala (cu radiofrecventa sau pe cale clasica) a cornetelor nazale. In cazul in care cauza aparitiei disfunctiei tubare este adenoidita cronica se va practica ablatia pachetului de vegetatii adenoide.

In cazul in care niciuna dintre metodele descrise mai sus nu este eficienta se poate practica tubuloplastia cu balon a tubei lui Eustachio, o metoda noua si inovativa ce “desfunda” cu ajutorul unui cateter tuba lui Eustachio si ajuta la egalizarea presiunilor de o parte si de alta a membranei timpanice.

TextAsist Univ. Dr. Cristina-Maria Goanta, Medic specialist ORL, Doctor in Stiinte Medicale