Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

8-14 Martie – Saptamana Mondiala a Glaucomului

8-14 Martie – Saptamana Mondiala a Glaucomului

In saptamana 8-14 martie este marcata la nivel mondial Ziua Glaucomului. Estimarile arata ca numarul total de persoane suspicionate a avea glaucom este de peste 60 de milioane in intreaga lume.

Glaucomul este un termen folosit pentru a defini mai multe afectiuni oculare care au ca efect degradarea nervului optic si care, netratate, pot duce la deteriorarea vederii si chiar la pierderea acesteia. Cei mai multi pacienti nici macar nu stiu ca sufera de glaucom, pentru ca este asimptomatic, actioneaza tacut, iar diagnosticul este pus abia cand efectele asupra vederii sunt deja ireversibile.

Importanta depistarii timpurii

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), glaucomul este a doua cauza de orbire in lume. Pentru ca orbirea cauzata de glaucom este ireversibila, indiferent de stadiul bolii, este foarte important sa mergi regulat la un control oftalmologic complet care include masurarea presiunii intraoculare, astfel incat diagnosticul sa fie pus in fazele incipiente ale bolii si medicul sa poata recomanda o schema de tratament adecvata. Daca glaucomul este depistat la timp, procesul deteriorarii vederii poate fi incetinit si chiar prevenit. Un pacient care primeste un astfel de diagnostic, cel mai probabil, va avea nevoie de tratament pentru tot restul vietii.

Factorii de risc pentru glaucom

Boala poate sa apara oricand, dar este mai des intalnita in cazul persoanelor in varsta. Glaucomul este una dintre cele mai comune cauze ale pierderii vederii la pacientii care au peste 60 de ani si in randul diabeticilor. Potrivit expertilor de la Mayo Clinic, printre factorii de risc in cazul glaucomului se numara:

  • varsta de peste 60 de ani;
  • existenta unor cazuri in familie;
  • existenta unor afectiuni cronice precum diabetul, bolile cardiovasculare;
  • hipertensiunea sau hipotensiunea arteriala;
  • corneea, care este subtire in centru;
  • miopia severa sau hipermetropia;
  • traumele suferite la unul sau la ambii ochi, inclusiv anumite interventii chirurgicale;
  • folosirea timp indelungat a unor medicamente pe baza de corticosteroizi, in special picaturi de ochi.

Desi varstnicii au risc crescut de glaucom, oricine poate face boala si exista chiar sugari care se nasc cu glaucom.

Medicii din cadrul Centrului de Oftalmologie Dorobanti folosesc cea mai avansata tehnologie de diagnostic si tratament pentru a preveni, diagnostica si trata afectiunile oftalmologice la adulti si copii. Aici gasesti specialisti cu mare experienta in arii oftalmologice de tipul degenerescenta maculara legata de varsta, retinopatie diabetica, glaucom, cataracta, afectarea nervului optic in cadrul unor afectiuni neurologice, precum si diagnosticul specializat si tratamentul afectiunilor oftalmologice la copii.

Surse de informatie:

www.awarenessdays.com

www.glaucoma.org