Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Supraspecializarea medicilor radiologi creste calitatea ingrijirilor medicale

Supraspecializarea medicilor clinicieni si a medicilor chirurgi in diagnosticul si tratamentul anumitor patologii de segmente anatomice sau organe s-a dovedit extrem de benefica pentru pacient, intrucat acesta primeste intreaga atentie a unui medic dedicat intru-totul patologiei sale, un medic a carui activitate este orientata pe evaluarea si tratarea pacientilor cu o anumita patologie. De exemplu, daca un medic gastroenterolog trateaza toate afectiunile aparatului digestiv si organelor digestive, un medic gastroenterolog supraspecializat pe hepatologie va trata cu precadere numai persoane care au afectiuni ale ficatului, acumuland astfel mult mai multa experienta si expertiza in tratamentul hepatitelor. In ultimii 10 ani, aceasta tendinta de supraspecializare a patruns si in domeniul radiologiei si imagisticii medicale, in numeroase sisteme de sanatate dezvoltate din intreaga lume.

Daca in perioada imagisticii transversale, pana in anii 2010, medicii radiologi alegeau sa se specializeze in tomografie computerizata (CT) si rezonanta magnetica (RM), acum opteaza pentru o supraspecializare pentru diagnosticarea afectiunilor anumitor sisteme sau organe, cum ar fi patologia sistemului musculo-scheletal, patologia sanului, sistemul cardiovascular, patologia neurologica sau pediatrica.

De ce aceasta nevoie de supraspecializare? Pentru ca s-a dovedit ca supraspecializarea medicilor radiologi creste calitatea ingrijirilor oferite pacientilor. Raportul „Viitorul rol al radiologiei in sanatate”, publicat de Institutul National de Sanatate din Statele Unite ale Americii, arata clar de ce supraspecializarea in radiologie este esentiala pentru ingrijirea, diagnosticarea si tratamentul pacientilor. Concret, complexitatea tehnicilor si examinarilor, dublata de rolul esential al imaginii ca instrument de diagnosticare, ofera plus-valoare abilitatilor medicului radiolog.

Radiologii supraspecializati intr-un anumit domeniu au pregatire avansata specifica anumitor tipuri de organe, zone ale corpului si afectiuni, ceea ce imbunatateste considerabil diagnosticul afectiunilor complicate care sunt deseori subdiagnosticate.

Supraspecializarea in imagistica, dezvoltata si incurajata in REGINA MARIA

Reteaua REGINA MARIA se aliniaza tendintelor internationale in ceea ce priveste supraspecializarea medicilor radiologi, avand ca obiectiv cresterea calitatii serviciilor medicale in imagistica. In acest sens, s-a demarat deja un amplu proces de dezvoltare si standardizare a diviziei de imagistica.

Obiectivul este cresterea calitatii serviciilor medicale in imagistica si, sigur, cresterea sigurantei oferite pacientilor, siguranta in sensul fizic, dar mai ales in sensul calitatii examinarii si a raportului medical final al acestor examinarii, pentru ca ne intereseaza in mod deosebit sa urmarim si calitatea intrinseca a rezultatelor examinarii – cat de fidele sunt aceste diagnostice si cat de utile pot deveni specialistilor atat din Reteaua REGINA MARIA, cat si din afara retelei noastre”, explica prof. univ. dr. Florin Birsasteanu, medic primar Radiologie si Imagistica medicala si lider medical al diviziei de imagistica din Reteaua de Sanatate REGINA MARIA.

6 echipe supraspecializate in domenii cheie

Pentru inceput, au fost scanate si evaluate toate resursele umane si fizice disponibile in cele aproape 30 de centre de imagistica din Reteaua de Sanatate REGINA MARIA, incepand cu unitati mai mici cum este centrul din Sannicolau Mare pana la centrele mai mari din Iasi, Baia Mare, Brasov, Cluj sau Bucuresti. S-au stabilit o serie de prioritati in ceea ce privieste achizitia de tehnologie performanta, astfel incat tehnica sa fie adusa la un nivel omogen, foarte ridicat in toate centrele. De asemenea, s-au stabilit 6 echipe de lucru, formate din medici si tehnicieni supraspecialisti pe anumite domenii cheie, cu cea mai crescuta adresabilitate: neurologie, radiologie musculo-scheletala, uro-ginecologie, oncologie, pediatrie si cardiologie.

Practic, acesti colegi pe care i-am selectat devin ambasadorii schimbarii. Ei au sarcina de a defini protocoalele de lucru, de buna practica si de a pregati sau de a supraspecializa colegi in domeniile respective, astfel incat sa se creeze premizele unor rezultate de foarte buna calitate in intreaga retea de imagistica. Bineinteles, avem si o platforma care ne permite o comunicare rapida, optima si online a tuturor cazurilor pe aceste specialitati, astfel incat sa putem oferi o a doua opinie foarte consistenta din punct de vedere profesional, in aceste domenii”, a explicat prof. univ. dr. Florin Birsasteanu.

2 centre de pregatire, la Brasov si Timisoara

Intrucat pregatirea medicilor radiologi si, in special, a tehnicienilor radiologi este extrem de importanta in realizarea clara si precisa a examinarii imagistice, vor fi create si centre speciale de pregatire si supraspecializarea a specialistilor. Momentan, au fost dezvoltate doua astfel de centre de pregatire - unul la Brasov, pentru computer tomografie si rezonanta magnetica, iar al doilea la Timisoara, pentru computer tomografie, rezonanta magnetica si radiologie.

Aceste centre au menirea sa educe la un nivel superior si sa ridice calitatea in protocoalele tehnice de examinare pe anumite patologii. Am observat ca in unele centre de imagistica exista protocoale diferite, unele poate superficiale, altele poate mult prea laborioase, care sunt cronofage si energofage si ne dorim sa standardizam si aceste protocoale”, a completat prof. univ. dr. Florin Birsasteanu, adaugand ca echipele au inceput deja sa lucreze si ca spera ca pana la finalul anului 2020 sa existe deja foarte bine structurate protocoalele pe anumite specialitati si calendarul cursurilor si, desigur, al intalnirilor dintre medicii radiologi si clinicieni.

Precizie si ingrijire personalizata a pacientului

Comunicarea multidisciplinara si implicarea activa a medicului radiolog in echipa care trateaza pacientul reprezinta elementele cheie in cresterea calitatii stabilirii cu precizie a diagnosticului si, implicit, a planului de tratament. Tocmai din acest consideret, unul dintre obiectivele dezvoltarii diviziei de imagistica il presupune imbunatatirea dialogului dintre medicii radiologi si medicii clinicieni si facilitarea accesului medicului radiolog la istoricul pacientului.

De-a lungul carierei mele si, in mod tintit in cadrul efortului din acest an, am observat ca volumul de lucru, uneori extrem de mare, si adresabilitatea extrem de crescuta sunt piedici pentru a realiza o comunicarea eficienta intre medicul radiolog cu medicul trimitator, dar si cu pacientul. Sunt studii foarte interesante in lume care arata ca un raport medical generat de o atitudine activa a medicului, care are un acces larg la pacient si la istoricul pacientului si, mai ales, un contact nemijlocit cu medicul trimitator, cresc fara dubii randamentul rezultatelor corecte, in beneficiul pacientului”, a conchis prof. univ. dr. Florin Birsasteanu.

Standardizarea modului in care este intocmit raportul medical, produsul final al investigatiei imagistice, reprezinta un alt punct cheie al procesului de dezvoltare al diviziei de imagistica. Pentru a fi cat mai de folos medicilor clinicieni in vederea stabilirii diagnosticului, raportul medical eliberat de medicul radiolog trebuie sa fie foarte bine structurat, tehnic si util, clar si, mai ales, sa aiba o concluzie fara echivoc.

Consultant: Prof. univ. dr. Florin Birsasteanu, medic primar Radiologie si Imagistica medicala, lider medical al diviziei de imagistica din Reteaua de Sanatate REGINA MARIA

Surse:
www.ncbi.nlm.nih.gov
www.mycdi.com
www.ncbi.nlm.nih.gov
ww.bicrad.com