Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Spondilolistezis lombar operat prin abord minim-invaziv

Spondilolistezis lombar operat prin abord minim-invaziv

Echipa de medici neurochirurgi, care de cativa ani opereaza in Ponderas Academic Hospital si din care a facut parte si Dr. Dumitru Baltateanu, a realizat o interventie moderna la o pacienta cu importante sechele neurologice care suferea de spondilolistezis lombar.

 “De 36 de ani o ingrijim pe fiica noastra ca pe un copil.” – ne-a spus mama Elenei, o pacienta in varsta de 45 de ani.

Elena are dureri mari lombare care iradiaza la nivelul piciorului drept si care nu mai sunt ameliorate de medicamente. Ii este foarte greu sa stea in picioare, chiar si atunci cand face lucruri obisnuite, cum ar fi spalatul pe dinti.

Totul a inceput cand Elena avea 9 ani si a fost operata pentru o malformatie congenitala renala. Desi operatia a decurs bine, la scurt timp Elena a cazut si a suferit un traumatism cerebral care a dus la aparitia unui cheag de sange in venele creierului. Medicii ne-au spus ca a fost o minune ca a supravietuit, insa Elena a ramas cu sechele neurologice importante. Chiar si acum, dupa ani de recuperare, se deplaseaza greu, vorbeste cu dificultate si are vederea neclara. Iar de 4 ani sufera de dureri de spate, care au devenit din ce in ce mai greu suportabile. Am fost la mai multe spitale, insa din cauza starii ei de sanatate, medicii au refuzat s-o opereze.” – ne-a spus mama.

Spondilolistezis lombar

Elena sufera de spondilolistezis lombar la nivelul vertebrelor L4-L5, o conditie medicala in care corpul vetebral al vertebrei de deasupra a alunecat in fata vertebrei inferioare. In mod normal, vertebrele sunt stabilizate posterior de anumite structuri numite apofize articulare, care vin in contact la nivelul articulatiilor interapofizare. Atunci cand la acest nivel se produce o fractura, apare instabilitatea articulara care permite alunecarea unei vertebre peste cealalta. Aceasta fracturare se numeste spondiloliza.

In anumite conditii, in particular in pozitia in picioare timp indelungat sau in timpul mersului, modificarea vertebrala poate cauza dureri lombare, care pot deveni treptat permanente. In astfel de situatii, tratamentul cu medicamente antiinflamatorii si kinetoterapia nu mai este suficient si se recomanda interventia chirurgicala.

“Pot sa-i rezolv suferinta!”

Intamplator, am vazut la televizor ca medicii de aici opereaza la nivelul coloanei folosind metode moderne, putin invazive, astfel incat pacientul poate pleaca acasa dupa 24 de ore. Atunci am inceput sa sper. Desi alti medici neurochirurgi nu ne-au dat vreo sansa, dupa ce a consultat-o pe Elena, medicul neurochirurg ne-a spus ca poate sa-i rezolve suferinta. Iar medicul anestezist care a avut grija ca problemele de sanatate ale fiicei mele sa fie sub control, este un medic de o mare bunatate! Dumnezeu ne-a aratat calea, nu stiu ce ne faceam daca nu ajungeam aici!” – ne-a spus emotionata mama.

Interventia a fost efectuata pro bono si reprezinta a continuare a programului de operatii in scop umanitar efectuate de catre echipa de neurochirurgi care de cativa ani opereaza in Ponderas Academic Hospital. 

Operatia pentru tratamentul spondilolistezis lombar prin abord minim-invaziv

Pentru Elena, abordul minim-invaziv reprezinta un progres semnificativ.

Eliberarea structurilor nervoase s-a realizat folosindu-se un microscop operator ultraperformant, iar ulterior, pentru stabilizarea coloanei vertebrale s-au folosit implante moderne tip Cage (“cusca”) fabricate dintr-un polimer biocompatibil PEEK, un derivat de carbon cu structura asemanatoare osului cortical si care este foarte bine tolerat de organism.

Operatia se numeste artrodeza intersomatica cu Cage tip PLIF (Posterior Lumbar Interbody Fusion) si osteosinteza posterioara cu suruburi si tija si a fost efectuata de ecipa de medici neurochirurgi din care a facut parte Dr. Dumitru Baltateanu, iar anestezia a fost asigurata de Dr. Andreea Gheorghiu.

Interventia minim-invaziva de spondilolistezis are 3 obiective:

  • Decompresia - prin care neurochirurgul a indepartat sub microscop operator articulatiile fracturate care presau pe radacinile nervoase si cauzau durere
  • Fuziunea – pentru a stabiliza coloana, in spatiul ramas liber dintre cele doua vertebre s-a introdus unu implant modern tip Cage (“Cusca”) care a fost umplut cu un substitut de os de tip fosfat tricalcic, osul nou format favorizand adeziunea rapida a vertebrelor adiacente
  • Fixarea articulatiilor – pentru a sustine vertebrele pe masura ce se produce fuziunea, acestea au fost fixate cu ajutorul suruburilor si tijelor

Scopul interventiei a fost atins, imediat dupa operatie Elena nu a mai avut durerile invalidante de la nivelul piciorului drept si a putut sa se dea jos din pat in a doua zi post-operator. Intreaga procedura a fost sigura pentru pacienta si a permis o recuperare rapida, cu externare in a treia zi post-operator.

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager

Articol actualizat la 21.05.2021

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.