Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Videoendoscopie avansata, pentru depistarea cancerelor de cap si gat

Diagnosticul precoce al tumorilor maligne in regiunea capului si gatului este foarte dificil, insa este esential ca aceste tumori sa fie descoperite in stadii cat mai incipiente, cand tratamentul are cele mai mari sanse de vindecare. Prin urmare, sistemele endoscopice cu lumina in banda ingusta (NBI – Narrow Band Imaging), care imbunatatesc contrastul imaginii, au o valoare clinica importanta in detectarea leziunilor mucoasei superficiale.

Narrow Band Imaging (NBI) poate fi descris ca un efect optic atasat sistemului de endoscopie (fibroscopie) conventional care imbunatateste vizibilitatea vaselor de sange si a altor tipuri de tesut de pe suprafata mucoaselor.

Avantajele clinice ale examinarii videoendoscopice NBI:

  • Realizarea unei detectii superioare a tumorilor in comparatie cu examinarea in lumina alba
  • Posibilitatea unei analize superioare a progresiei tumorale

Endoscopia cu lumina in banda ingusta este o tehnologie implementata deja de mai bine de 10 ani si si-a dovedit deja eficienta in diagnosticul precoce al carcinomului cu celule scuamoase de la nivelul capului si gatului, inclusiv cancerul laringian, hipofaringian, orofaringian, nazofaringian, dar si cancerele orale. De fapt, conform recomandarilor societatilor europene de profil, examenul videoendoscopic NBI este investigatia clinica cea mai relevanta pentru urmarirea evolutiei cancerului de cai aero-digestive superioare (rinofaringe, orofaringe, hipofaringe, laringe, cavitate bucala).

Examinarea videoendoscopica NBI, disponibila in Spitalul Euroclinic

Endoscopia NBI este un instrument valoros utilizat in Spitalul Euroclinic de dr. Corina Mella in diagnosticarea precoce a cancerului rinofaringian, orofaringian si laringian dar si in monitorizarea periodica a pacientilor care au incheiat tratamentul oncologic pentru un tip de cancer de cai aero-digetive superioare.

Eu folosesc des aceasta tehnologie, da. O folosesc aproape la orice fel de laringita cronica, la fumatori. Examinarea aceasta videoendoscopica NBI nu este aplicabila numai pe coarda vocala, ci este aplicabila pe orice leziune in caile aero-digestive superioare – de exemplu, sunt leziuni suspecte in nas, in rinofaringe”, a declarat dr. Corina Mella, medic primar ORL si coordonatorul Centrului de voce din Spitalul Euroclinic.

Sensibilitate mare pentru evidentierea tumorilor mici

Concret, medicii ORL-isti folosesc acelasi endoscop cu care suntem cu totii familiarizati. Singura diferenta majora este ca sursa de lumina a acestui aparat dispune de tehnologia NBI, adica permite trecerea din modul de lumina alba intr-un mod imbunatatit si apoi in modul NBI, care ingusteaza foarte mult spectrul de lumina – practic, este selectata o anumita lungime de unda pentru continuarea examinarii.

S-a observat ca limitand spectrul de lumina alba, la anumite lungimi de unda, se obtin niste amplificari de imagine, care pun mai bine in evidenta modificarile de pe mucoase. De exemplu, putem observa o leziune suspecta care ar merita biopsiata pentru ca vasele de sange de pe langa leziune nu au un aspect normal, sunt mai dilatate, sunt mai intortocheate, mai sinuoase sau pentru ca observam niste ghemuri vasculare, ca niste puncte negre de jur imprejurul leziunii respective sau pe suprafata ei care inseamna o dezorganizare a tesutului”, explica dr. Corina Mella.

Examinarea videoendoscopica NBI este extrem de utila in situatiile incerte in care medicul nu se poate pronunta cu exactitate sau in depistarea tumorilor mici, care nu pot fi diferentiate foarte bine de tesutul sanatos.

Aceasta examinare este eficienta in doua aspecte foarte importante. Pe de o parte, la evidentierea acestor mici modificari structurale care ar putea sa fie premaligne sau chiar maligne, iar pe de alta parte, la urmarirea pacientilor cunoscuti cu un cancer in zona cailor aero-digestive superioare, dupa ce au terminat terapia oncologica. In acest caz, NBI-ul are aceasta capacitate sa puna in evidenta rapid anumite modificari, astfel incat sa se depisteze promt o eventuala recidiva”, a completat dr. Corina Mella, adaugand ca in cazul cancerului rinofaringian pot aparea recidive si la 17 ani de la incheierea tratamentului oncologic.

Examinarea videoendoscopica NBI – o procedura sigura in contextul infectiei COVID-19

De la declansarea pandemiei actuale, multe persoane si-au amanat diverse investigatii, fie pentru stabilirea unui diagnostic, fie pentru monitorizarea tratamentului deja recomandat. Motivele pot fi numeroase, de la teama de infectare cu noul coronavirus, la sistarea realizarii anumitor investigatii si proceduri considerate non-urgente.

Punand in balanta riscul de a intarzia un anumit tip de diagnostic cu riscul de a te infecta cu noul coronavirus, riscul amanarii este mult mai mare. Trebuie sa tinem cont ca rezultatul histopatologic dureaza doua saptamani. Am pacienti care ma intreaba: «dar sa vin acum sa-mi iau biopsia?» Le raspund ca asa ar trebui, ca daca asteapta sa treaca pandemia, s-ar putea sa nu mai aiba ce sa trateze sau pe cine sa trateze. Din pacate, boala nu asteapta, boala evolueaza...”, sustine dr. Corina Mella.

In plus, in Spitalul Euroclinic, la fel ca in toate celelalte locatii din Reteaua de Sanatate REGINA MARIA, au fost implementate masuri si protocoale de siguranta stricte si riguroase, tocmai pentru a le permite pacientilor sa-si faca in siguranta investigatiile si procedurile recomandate de medicii curanti.

Exista o distanta apreciabila intre pacienti, se intampla destul de rar sa stea sa astepte unul dupa altul. Daca vine un pacient pentru o examinare ceva mai laborioasa, cum este aceasta (videoendoscopie NBI), programarea trebuie facuta pe o cuanta dubla, astfel incat sa avem alocata o ora in loc de 30 de minute. In al doilea rand, sterilizarea echipamentelor se realizeaza cu un sistem modern de sterilizare”, explica dr. Mella.

Majoritatea cazurilor de cancer rinofaringian - depistate intr-un stadiu avansat

Cancerul nirofariangian este un tip rar si mai putin frecvent de cancer de cai aero-digestive superioare si, de cele mai multe ori, este depistat in stadii avansate de boala. O posibila explicatie este ca acest tip de cancer se dezvolta in rinofaringe, o zona dificil de examinat din spatele nasului. In plus, simptomele acestui tip de tumora pot fi destul de nespecifice: sangerari nazale si modificari ale auzului.

Daca, insa, aceste sangerari nazale apar destul de devreme, “pacientul poate fi investigat endoscopic, iar tumora poate fi depistata”, dupa cum sustine dr. Corina Mella: “Semnele care ar trebui sa trimita pacientii la medicul ORL-ist pentru endoscopie si videoendoscopie NBI sunt senzatia de ureche infundata si de nas infundat - de regula pe o singura parte in mod constant si o sangerare nazala doar pe acea parte. Iarasi, aproximativ 20%-25% din tumori au debut ganglionar, adica tumora din rinofaringe poate sa fie foarte mica, cat o unghie, in timp ce adenopatia poate sa fie mare”.

Exista 4 forme de debut ale cancerului rinofaringian:

  • Debut de cauza nazala - pacientul manifesta simptome precum nas infundat, de obicei, pe o singura nara si sangerari nazale.
  • Debut ganglionar - pacientul observa ca i-a aparut un ganglion mai mare in zona gatului
  • Debut neurologic – daca tumora afecteaza deja nervii cranieni, inseamna ca aceasta este deja voluminoasa si invadeaza  baza craniului
  • Debut otologic – pacientul observa ca i se infunda urechea. In lipsa unei examinari la nivelul rinofaringelui,  pacientul este tratat de  otita seroasa, cand, de fapt, poate exista o tumora in rinofaringe care sa comprime trompa lui Eustachio.

Consultant:
Dr. Corina Mella, medic primar ORL, coordonatorul Centrului de voce din Spitalul Euroclinic.

Surse:
www.ncbi.nlm.nih.gov
www.intechopen.com
www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
www.nature.com
www.mayoclinic.org