Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Si copiii trebuie sa poarte ochelari de soare?

Si in cazul copiilor, ochelarii de soare sunt la fel de importanti precum crema de protectie solara.

In zilele insorite, cu lumina stralucitoare, majoritatea adultilor poarta ochelari de soare atunci cand sunt afara sau conduc. Cu toate acestea, cat de des vedem copiii purtand ochelari de soare? Rar, nu-i asa? Insa nu ar trebui sa fie asa. Copiii trebuie sa-si protejeze ochii la fel de mult ca adultii sau chiar mai mult. Expunerea la radiatii UV (ultraviolete) poate dauna atat ochilor, cat si pielii, iar efectul cumulativ in timp al razelor UV poate fi foarte daunator.

De ce este important sa poarte ochelari de soare copiii

Copiii au nevoie de ochelari de soare la fel de mult ca si adultii. De altfel, copii petrec in soare mult mai mult timp decat adultii. In plus, spre deosebire de ochii adultilor, ochii copiilor inca se dezvolta si nu pot filtra razele UV daunatoare la fel de eficient. De asemenea, pleoapele si pielea din jurul ochilor este mai delicata si astfel mai vulnerabila la copii, decat la adulti. 

Academia Americana de Oftalmologie mentioneaza ca expunerea ochilor neprotejati la radiatiile ultraviolete ale soarelui, in special pentru o perioada lunga de timp, cauzeaza:

  • Afectiuni la nivelul ochilor (cataracta, degenerescenta maculara legata de varsta, etc.).
  • Cancer ocular (melanom ocular)
  • Pterigion - o afectiune degenerativa a conjunctivei (albul ochilor) si a corneei (partea transparenta a ochiului) care poate sa apara inca din adolescenta. In timp, pterigionul poate duce la pierderea vederii.
  • Fotokeratita - un tip dureros de arsura solara a suprafetei ochiului cauzata de reflexia soarelui la nivelul apei, nisipului, ghetii sau zapezii (de aceea, se mai numeste si oftalmia de zapada) sau de privirea direct in soare. Determina inrosire si durere la nivelul ochilor si poate provoca o pierdere a vederii pe termen scurt. 

Toate aceste afectiuni pot fi prevenite prin utilizarea consecventa a ochelarilor de soare atunci cand tu si copiii tai stati afara, in aer liber. 

Cum sa alegi perechea de ochelari potrivita pentru copilul tau

Fii atent cand cumperi ochelari de soare pentru copii, deoarece sansa de a gasi ochelari care sa nu ofere protectie adecvata este destul mai mare. Pretul ochelarilor nu reflecta neaparat calitatile acestora. Urmareste aceste caracteristici: 

Protectie impotriva radiatiilor UV

Este elementul cel mai important. Alege ochelari de soare care blocheaza 99-100% din radiatiile UV de tip A si de tip B. Ochelarii care indeplinesc aceasta cerinta trebuie sa aiba afisat vizibil marcajul CE. De aceea este important sa te uiti la acest detaliu care este mentionat cel mai frecvent pe partea interna a ramelor. Incepand cu anul 2009, marcajul european CE precizeaza ca acei ochelari ofera un nivel sigur de protectie solara. Daca marcajul lipseste, ochelarii de soare nu sunt in conformitate cu normativele europene si nu trebuie folositi. Intelege ca gradul de inchidere a lentilei si culoarea acesteia nu au legatura cu capacitatea ochelarilor de a filtra radiatiile UVA si UVB, invelisul care ofera protectie fiind transparent.

Dimensiune mai mare

Mai mare este mai bine atunci cand vine vorba de ochelarii de soare. Cauta o pereche mai mare, cum sunt ochelarii de „aviator”, cu protectie laterala. Nu numai ca protejeaza ochii mai eficient, dar protejeaza si pielea delicata din jurul ochilor.

Sa se potriveasca

In ceea ce priveste dimensiunea, ochelarii de soare ar trebui sa se potriveasca bine (fara sa fie insa prea stransi) si sa ofere o buna acoperire a fetei.

Durabilitate

Copiii tind sa se poarte mai ”dur” cu toate lucrurile lor. Cauta ochelari de soare rezistenti si durabili, care nu se vor rupe sau distruge usor. Desi nu exista ochelari de soare pentru copii, cu adevarat incasabili,  exista cateva optiuni bune. De exemplu, lentilele din policarbonat sunt special concepute, astfel incat sa fie rezistente la impact si la zgarieturi. In plus, unii producatori creeaza rame flexibile, care se pot indoi, insa fara sa se rupa. Pentru a nu-i cadea cu usurinta, asigura-te ca ochelarii se ptrivesc perfect cu forma capului si a nasului copilului. Uneori, poate fi util prinderea la spate cu un snur. 

Ia in calcul activitatile sportive

In general, o anumita culoare a lentilelor nu protejeaza ochii mai mult decat o alta. O culoare inchisa nu are importanta asa cum este protectia 100% impotriva UVA si UVB. Insa lentilele chihlimbar, maron sau verzi pot creste contrastul, ceea ce poate fi util atunci cand copilul practica sport. Daca copilul practica activitati langa apa (la piscina, la plaja sau face plimbari cu barca) sau practica sporturi pe zapada (schi, drumetii iarna), ochelarii de soare cu lentile polarizate elimina reflexiile, maresc contrastul si imbunatatesc vizibilitatea si pot fi o alternativa mai buna. Retine insa ca aceste lentile nu protejeaza mai bine ochiul decat lentilele nepolarizate.

De la ce varsta se recomanda purtarea ochelarilor de soare la copii

Academia Americana de Pediatrie recomanda ca sugarii cu varsta mai mica de 6 luni sa nu fie tinuti in razele directe ale soarelui, ori de cate ori este posibil. Ca urmare, dupa aceasta varsta, copilul poate purta ochelari de soare care indeplinesc cerintele CE, atata timp cat acesta nu are tendinta de a si-i trage mereu de la ochi. Insa, o pereche de ochelari cu un design special adaptat varstei mici, foarte usori, incat copilul sa nu-i simta, pot fi o solutie.    

Cum sa il ajuti pe copilul tau sa faca un obicei din a purta ochelarii de soare

  • Fii un model pentru copilul tau - poarta ochelarii de soare ori de cate ori stai afara, inclusiv cand este innorat, deoarece norii nu blocheaza razele UV, ci doar le filtreaza.
  • Implica-l pe copil in alegerea ochelarilor lui de soare - cand ai gasit ochelarii de soare care indeplinesc cerintele de mai sus, lasa-l pe copil sa-si aleaga designul care ii place. Va fi mult mai tentat sa-i poarte daca ii plac ramele si forma.
  • Fii tu cel care are grija de ei - in loc sa-l lasi pe copil sa aiba grija de ochelarii lui de soare, pastreaza-i tu, astfel incat sa ii poti gasi cu usurinta atunci cand sunt necesari. Acest lucru impiedica pierderea, spargerea sau uitarea ochelarilor.

Surse de informatie:
www.mayoclinichealthsystem.org 
www.yoursightmatters.com
www.aao.org

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Editor