Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Sarcina falsa

Sarcina falsa

Uneori, femeile care au greata si se simt obosite interpreteaza gresit ca aceste manifestari ar insemna ca ar fi insarcinate. Apoi, menstruatia vine si greata si oboseala dispar. Desi frustrante, aceste simptome ale sarcinii fantoma nu sunt atat de rare – intreaba pe oricine care asteapta nerabdatoare doua saptamani ca sa-si faca testul de sarcina!

Si totusi, pentru unele femei, simptomele sunt atat de reale si dureaza destul de mult, uneori chiar 9 luni, incat acestea raman convinse ca sunt insarcinate – in ciuda faptului ca nu exista nici un copil.

Sarcina falsa este extrem de rara. Femeile cu sarcina falsa nu mai au menstruatie si prezinta un abdomen destins de volum, probabil datorita gazelor. Nivelul lor de hormoni poate creste, iar sanii devin mariti de volum si uneori secreta colostrul. Sarcina fantoma poate cauza chiar si contractii uterine.

Din ce cauza apare aceasta conditie ciudata?  In anumite cazuri, o alta afectiune fizica sau mentala reprezinta cauza adevarata.Tumorile ovariene sau tulburarea depresiva, de exemplu, pot determina atat cresterea hormonala, cat si incetarea menstruatiei.

Totusi, in majoritatea cazurilor, cauza este una psiho-somatica – adica, femeia isi doreste atat de mult sa ramana insarcinata, incat creierul ei va crea modificarile corpului din sarcina. Frecvent, conditia este determinata de pierderi multiple ale sarcinilor anterioare sau moartea sotului. Din fericire, astazi sunt putine astfel de cazuri, comparativ cu alte perioade, probabil datorita, pe de o parte, testelor de sarcina care pot fi facute devreme, iar pe de alta parte, schimbarii rolului femeii in societate, in prezent acesta fiind mai putin legat de cel al maternitatii.