Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Sa decizi sa te operezi la 75 de ani pentru a-ti recastiga mobilitatea e putere

Articol de Mirabela Gatila Medical Content Writer
Cu cat inaintezi in varsta, cu atat incepi sa apreciezi mai mult libertatea de miscare. Insa, de multe ori, dupa 70 de ani, sa te misti in voie fara sa simti niciun fel de durere poate fi un obiectiv destul de ambitios, avand in vedere ca articulatiile incep incet sa cedeze. Si te gandesti ca e timpul sa faci tot ce se poate pentru a-ti recastiga mobilitatea. Asa a facut si domnul Gheorghe cand a simtit ca soldul drept il supara din ce in ce mai mult. Astfel, la 75 de ani, a devenit fericitul posesor a doua proteze de sold si spune ca singurul sau regret este ca a asteptat atat de mult sa faca a doua interventie.

Trebuia sa ma operez mai repede la al doilea picior, dar am tot sperat intr-o minune. Am incercat tot felul de remedii de pe internet...Vedeti, omul cand ajunge la durere, incearca, cauta orice ar putea sa il ajute sa scape”, ne-a marturisit domnul Gheorghe.

Decizia de a se opera a venit dupa o vara intreaga de dureri

Inca de acum 4 ani, cand a facut prima interventie de inlocuire a articulatiei soldului stang, domnul Gheorghe stia ca trebuie sa se opereze cat de curand si la soldul drept. Dar, asa cum ne spune chiar el, a preferat “sa se descurce asa”. Adica, sa suporte durerea care devenea tot mai intensa.

Decizia de a se opera a luat-o in 2021, la finalul verii: “Toata vara m-a durut si am incercat cu tot felul de unguente si calmante care nu au dat niciun rezultat. Si atunci mi-am dat seama ca singura solutie este tot interventia chirurgicala”. 

S-a sfatuit cu fiica sa, care este medic geriatru in Franta, la Montpellier, unde facuse prima operatie minim-invaziva pentru inlocuirea articulatiei soldului stang. Au decis impreuna ca de data aceasta, ar fi mai bine sa se opereze in Romania si au inceput sa caute alternative la aceleasi standarde ridicate de care au beneficiat in Franta. Bineinteles, voiau ca interventia chirurgicala sa fie tot minim-invaziva, datorita numeroaselor beneficii pe care le observasera in urma cu 4 ani de zile.

Cand l-am intrebat cum a ajuns la Spitalul Euroclinic la dr. Robert Apostolescu, domnul Gheorghe mi-a raspuns zambind ca “reputatia dansului a fost, sa zicem asa, factorul care m-a determinat sa merg la el. De fapt, fata mea l-a gasit pe dr. Robert Apostolescu, a citit despre experienta dansului si mi-a recomandat sa merg la el”.

Prima intalnire cu medicul chirurg Robert Apostolescu

Inca de la primul consult, dr. Robert Apostolescu, medic ortoped supraspecializat in protezarea soldului si genunchiului, cu numeroase interventii la activ, inclusiv operatii minim-invazive pentru protezarea soldului, i-a confirmat ceea ce domnul Gheorghe stia deja de mult timp: ca soldul trebuie operat. 

Domnul doctor Robert Apostolescu m-a primit cu caldura, este un om bun, cu un suflet mare, medic primar tanar. Mi-a explicat cu multa rabdare si intelegere ce trebuie sa facem, mi-a spus ce analize trebuie sa fac, mi-a dat numarul dansului de telefon si m-a incurajat sa il sun daca am vreo nelamurire. Este adevarat ca eu, stiind ca dansul este foarte ocupat, am cautat sa il sun la ore la care am considerat eu ca ar fi mai disponibil. Am discutat, m-a lamurit si a mers totul foarte bine”, isi aminteste pacientul.

Interventia minim-invaziva de inlocuire a articulatiei soldului

Operatia a avut loc la doua saptamani de la prima discutie cu medicul chirurg ortoped. “Interventia minim-invaziva a decurs normal, fara incidente. A fost o coxartroza, cum spunem noi chirurgii, straight forward”, ne-a explicat dr. Robert Apostolescu.

In timpul operatiei minim-invazive de inlocuire a articulatiei soldului, chirurgul ortoped face o incizie mica, de 6-12 cm, prin care are acces la articulatia soldului. Nu se sectioneaza niciun muschi sau tendon, ceea ce inseamna ca se elimina durerea postoperatorie si se imbunatateste considerabil mobilitatea pacientului.

Obiectivul operatiei minim-invazive a soldului este reconstructia anatomica a articulatiei fara a afecta musculatura, tendoanele si ligamentele din jurul soldului. Iar cel mai important avantaj al acestei interventii as spune ca este reducerea durerii postoperatorii, comparativ cu o interventie clasica de protezare a soldului. Este avantajos pentru pacient si faptul ca operatia dureaza mai putin si riscul de infectie scade, de fapt toate riscurile scad - de sangerare, de infectie”, sustine dr. Robert Apostolescu. 

Iar domnul Gheorghe a simtit din plin toate beneficiile interventiei: “Am reusit sa merg inca din a doua zi dupa operatie folosindu-ma de cadru. M-am mobilizat bine si asta am vazut atat eu, cat si kintoterapeutul si doamnele asistente de pe sectie, care spuneau ca eu nu merg cu cadrul, ci plimb cadrul”.

Operatia din Spitalul Euroclinic, la nivelul celei realizate in Montpellier 

Majoritatea persoanelor care aleg interventia minim invaziva de protezare a soldului este extrem de uimita de rezultate. Desi medicul le explica in detaliu fiecare pas, astfel incat sa stie cat mai bine la ce sa se astepte, pacientii sunt foarte surprinsi cand observa ca intr-adevar simt durere si disconfort minime dupa operatie. 

Domnul Gheorghe stia la ce sa se astepte pentru ca mai avusese deja o experienta similara. Ce-i drept, operatia fusese realizata in Franta, deci asteptarile erau destul de mari. Ne-a spus ca intreaga experienta din Spitalul Euroclinic a fost chiar mai placuta decat cea din Montpellier: “Dotarile de la Regina Maria pot sa spun ca sunt similare cu cele din Montpellier, ba chiar as putea spune ca tot personalul, de la receptie pana la echipa medicala a fost mult mai amabil decat in Franta. Aici m-au inconjurat cu multa grija si caldura. M-am simtit in siguranta si recomand cu cea mai mare incredere atat operatia, cat mai ales pe domnul doctor Apostolescu”.

La controlul de 45 de zile de la interventia chirurgicala, domnul Gheorghe mergea fara ajutatoare, adica nu mai folosea carje. Era multumit de cum decurgea recuperarea si ca se putea misca in voie, fara durere.

Consultant:
Dr. Robert Apostolescu, medic primar ortoped, supraspecializat in protezarea soldului si genunchiului

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.