Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Indicatii pentru biopsia mamara ecoghidata in Spitalul Puls

Indicatii pentru biopsia mamara ecoghidata in Spitalul Puls

Biopsia mamara ghidata ecografic foloseste unde de sunet pentru a localiza o formatiune si a recolta o mostra de tesut care urmeaza sa fie examinata la microscop. Aceasta este o procedura mai putin invaziva decat biopsia chirurgicala, nu lasa cicatrici majore si nu implica expunerea la radiatii ionizante.

Comunica-i medicului despre bolile recente si daca suferi de alergii, in special la substanta folosita in anestezic. De asemenea, spune-i medicului despre medicamentele pe care le iei, inclusiv aspirina sau suplimente alimentare. Vei fi sfatuita sa opresti administrarea aspirinei sau a altor anticoagulante cu trei zile inainte de procedura. Lasa-ti bijuteriile acasa si poarta haine usoare si confortabile. Ti se poate cere sa porti un halat. Daca esti inca sub efectul anestezicului, roaga pe cineva sa te conduca acasa.

Ce este biopsia mamara ghidata ecografic?

Formatiunile prezente la nivelul sanului sunt frecvent depistate in urma examenului clinic, a mamografiei si a altor investigatii imagistice. Totusi, nu este intotdeauna posibil sa observi in urma testelor imagistice daca formatiunea este benigna sau maligna (canceroasa).

Biopsia mamara este efectuata pentru a indeparta anumite celule din zona suspicionata pentru a fi examinata microscopic si a fi stabilit diagnosticul. Aceasta poate fi efectuata chirurgical si, mai frecvent, de catre un radiolog prin folosirea unei proceduri mai putin invazive care implica un ac fin si ghidajul ecografic. Biopsia cu ac ghidata ecografoc nu este destinata pentru a indeparta intreaga leziune insa pentru a obtine o mostra mica de tesut anormal care urmeaza sa fie trimisa inspre analiza.

Biopsia ghidata ecografic este realizata prin recoltarea unor mostre de tesut anormal sub ghidaj – ecografic, mamografic sau prin RMN.

In biopsia ghidata ecografic, imaginile ecografice sunt folosite pentru a ghida instrumentele radiologului catre zona cu tesut anormal.

Pentru ce este folosita frecvent aceasta procedura?

O biopsie mamara ghidata ecografic poate fi efectuata cand ecografia de san evidentiaza aspecte anormale precum:

  • O masa solida suspecta
  • O modificare in structura tesutului mamar
  • O zona cu modificari anormale ale tesutului

Exista situatii cand medicul poate decide ghidajul ecografic in biopsie ca fiind potrivit chiar si pentru o masa de tesut care poate fi simtita la palpare. Ghidajul ecografic este folosit in patru proceduri biopsice:

  • Aspiratie cu ac fin (FNA), care foloseste un ac foarte mic pentru a extrage lichid sau celule din zona anormala
  • Aspiratie cu ac gros (CN), care foloseste un ac gros pentru a indeparta o mostra de tesut
  • Dispozitiv cu vacuum (VAD), care foloseste puterea vacuumului pentru a colecta mai multe mostre de tesut in cadrul unei aspiratii cu acul
  • Localizarea cu fir, in cadrul careia un fir de ghidaj este plasat in zona suspicionata pentru a ajuta chirurgul sa localizeze leziunea in biopsia chirurgicala.

Cum ar trebui sa ma pregatesc?

Poarta haine largi, confortabile. Poate fi necesar sa te dezbraci complet si sa indepartezi bijuteriile. Ti se poate cere sa porti un halat in timpul procedurii.

Inainte de biopsie, ar trebui sa comunici medicului lista cu toate medicamentele pe care le iei, inclusiv suplimente alimentare, dar si daca ai alergii, in special la substanta anestezica. Medicul te poate sfatui sa opresti administrarea aspirinei, anticoagulantelor sau anumitor suplimente cu 3 pana la 5 zile inainte de procedura, pentru a reduce riscul de hemoragie.

De asemenea, este important sa informezi medicul in legatura cu bolile recente pe care le-ai avut.

Poti apela la o ruda sau un prieten care sa te conduca acasa dupa procedura, deoarece vei fi sedata.

Cum arata echipamentul?

Aparatele ecografice includ un computer cu display video si un transductor – un dispozitiv manevrat manual care seaman cu un microfon. In cadrul anumitor examinari pot fi folosite diferite transductoare (cu capacitati diferite) in cadrul aceleiasi examinari. Transductorul transmite unde de sunet de frecventa inalta, dar care nu se aud, in interiorul organismului, pe urma asculta ecoul care se intoarce. Principiile sunt similare cu ale sonarelor folosite de barci si submarine.

Medicul ecograf aplica o cantitate mica de gel pe zona examinata si pozitioneaza transductorul aici. Gelul permite undelor de sunet sa calatoreasca inainte si inapoi intre transductor si zona respectiva in timpul examinarii. Imaginea ecografica este imediat vizibila pe ecranul computerului. Computerul creeaza imaginea in timp real in baza amplitudinii sonore, a frecventei si a timpului necesar pentru semnalul ultrasunet sa se intoarca la transductor. Computerul mai ia in considerare tipul structurii corporale si /sau a tesutului prin care calatoreste sunetul.

Unul dintre cele patru instrumente vor fi folosite pentru recoltarea mostrei de tesut:

  • Un ac fin atasat unei seringi
  • Un ac gros
  • Un dispozitiv vacuum
  • Un for subtire

Alte echipamente sterile implicate in procedura sunt seringi, bureti, forceps sau lamele microscopice.

Procedura dureaza aproximativ 1 ora.

Ce voi simti in timpul procedurii si dupa aceasta?

Vei fi treaza in timpul biopsiei si ar trebui sa resimti un usor disconfort. Majoritatea femeilor au raportat o usoara durere si absenta cicatricilor la nivelul sanului. Totusi, in cazul anumitor paciente, in special cele cu tesut mamar dens sau formatiuni situate in apropierea toracelui sau in spatele sfarcului – acestea au fost mai sensibile in timpul procedurii.

Cand ti se aplica anestezicul local pentru amortirea zonei, vei simti o usoara intepatura de la ac. Cand acul de biopsie va fi introdus pentru recoltarea de tesut vei simti o usoara presiune, care este normala

Trebuie sa ramai nemiscata in timpul procedurii. Cand sunt recoltate mostrele de tesut vei auzi sunetele produse de instrumente, ceea ce este normal.

Daca te confrunti cu inflamatie sau roseata in urma biopsiei, vei fi sfatuita sa iei un analgezic si sa folosesti gheata aplicata pe zona respectiva. Invinetirea temporara este normala.

Ia legatura cu medicul daca observi inflamatie excesiva sau te confrunti cu hemoragie, scurgere sau caldura in zona sanului.

Ar trebui sa eviti activitatile intense cel putin 24 de ore dupa biopsie.

Cine interpreteaza rezultatele?

Medicul anatomopatolog examineaza mostra recoltata si stabileste diagnosticul final. In functie de spital, radiologul sau medicul trimitator iti vor intrepreta rezultatele.

Poate fi necesara repetarea procedurii la un anumit interval recomandat de medic, pentru a observa daca tratamentul functioneaza sau daca s-a produs vreo modificare de tesut in zona.

Care sunt avantajele si riscurile?

Avantajele

  • Procedura este mai putin invaziva decat biopsia chirurgicala, nu lasa cicatrici sau acestea sunt reduse si poate fi efectuata in mai putin de 1 ora.
  • Ecografia nu foloseste radiatii ionizante
  • Biopsia mamara ghidata ecografic furnizeaza mostre de tesut care arata daca formatiunea este benigna sau maligna
  • In comparatie cu biopsia mamara stereotactica, metoda ecografica este mai rapida si evita expunerea la radiatii ionizante
  • Cu ajutorul ecografului este posibil sa urmaresti miscarea acului e biopsie pe masura ce acesta inainteaza in tesutul mamar.
  • Biopsia mamara ghidata ecografic poate evalua formatiunile din zona subratului sau cele din apropierea toracelui, mai greu de atins in biopsia stereotactica.
  • Timpul de recuperare este scurt si activitatile obisnuite pot fi reluate destul de repede.

Riscurile

  • Exista riscul hemoragiei si al formarii de hematoame (acumulare de sange la locul biopsiei). Riscul apare insa la mai putin de 1% din paciente.
  • Poate fi resimtit ocazional un disconfort semnificativ, care insa poate fi ameliorat cu ajutorul analgezicelor
  • Orice procedura in cadrul careia este penetrate pielea poarta risc de infectie. Probabilitatea de infectie care necesita tratament antibiotic apare la sub 1 din 1000 de cazuri.
  • In functie de tipul de biopsie efectuat, exista un risc usor ca acul sa treaca prin torace, permitand aerului din jurul plamanilor sa determine colapsul pulmonar. Aceasta este insa o situatie extrem de rara.

Care sunt limitarile biopsiei mamare ghidate ecografic?

Procedurile biopsice ale sanului pot sa omita o leziune sau sa subestimeze extinderea bolii prezente. Daca diagnosticul se mentine incert dupa o procedura de succes, va fi necesara biopsia chirurgicala.

Metoda biopsiei ghidate ecografic nu poate fi folosita decat daca leziunea este vizualizata in cadrul examenului ecografic. Calcificarile in grup nu apar cu claritate la exografie asa cum se vad la radiografie. Leziunile foarte reduse pot fi dificil de atinse in cadrul biopsiei mamare ghidate ecografic.

Surse de informatie:

www.radiologyinfo.org

Consultant: Dr. Rares Georgescu