Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Rolul televizorului in alimentatia copiilor

Articol de Dr. Mihaela Bilic
Rolul televizorului in alimentatia copiilor

Numarul de ore petrecute de copii in fata televizorului, monitorului de computer sau a altor dispozitive media a crescut dramatic in defavoarea activitatilor fizice de joaca si recreere.

Motive pentru a renunta la abonamentul TV

1. Privitul la televizor nu consuma energie, ba mai mult, se pare ca reduce rata metabolismului sub nivelul de repaus. Ce inseamna asta? Simplu: copiii vor consuma mai putine calorii stand in fata televizorului decat atunci cand dorm!

2. Consuma timpul care ar putea fi folosit pentru miscare. Un copil sedentar poate deveni obez chiar daca mananca mai putin decat un copil activ, iar televizorul incurajeaza sedentarismul si petrecerea timpului liber intr-un mod pasiv.

3. Incurajeaza consumul de snackuri hipercalorice, care sunt promovate intens in timpul emisiunilor pentru copii. Copiii prescolari nu pot face diferenta intre mesajele publicitare si emisiunea in sine, deoarece ei acorda multa importanta imaginii si nu contextului in care aceasta apare. Pe masura ce cresc, copiii percep mesajul publicitar, dar raman in continuare sensibili la produsele promovate care sunt de obicei bogate in zahar, grasime si calorii. Pentru a putea neutraliza efectul dezastruos al marketingului alimentar asupra preferintelor copiilor, este util sa le fie explicate principiile unei alimentatii sanatoase si cum sa identifice corect un mesaj promotional asa-zis „sanatos“.

4. Televizorul predispune la obezitate. Copiii care petrec mai mult de 4 ore pe zi in fata televizorului sunt frecvent supraponderali pentru ca accepta mai greu in alimentatie fructele, legumele si mancarea sanatoasa, preferand bauturile dulci si deserturile. De asemenea, obiceiul de a lua masa privind la televizor are acelasi efect negativ.