Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Rinosinuzita

Articol de Dr. Renisa Blaga

Rinosinuzita este o inflamatie a mucoasei care captuseste sinusurile (cavitatile) paranazale si fosele nazale. Dupa perioada de evolutie, rinosinuzitele se impart in sinuzite acute (sub 4 saptamani) si sinuzite cronice (peste 12 saptamani). Cauza cea mai frecventa este o infectie microbiana (virala, bacteriana sau fungica), dar poate fi si de natura alergica sau autoimuna.

Raceala este o infectie virala a cailor respiratorii superioare de durata si intensitate mai mica. Cand se complica cu o inflamatie severa a sinusurilor apare rinosinuzita, de obicei dupa aproximativ 10 zile de evolutie nefavorabila a unei raceli. Se manifesta cu simptome precum febra, dureri de cap si dentare, senzatie de presiune faciala (accentuata de aplecarea in fata a capului), prezenta mucusului purulent (de culoare galbena sau verde), obstructie nazala accentuata, scaderea mirosului, tuse, respiratie urat mirositoare.

Cat de grava este rinosinuzita si ce efecte are asupra sanatatii noastre pe termen mediu si lung?

Rinosinuzita este o afectiune care nu ar trebui trecuta cu vederea, existand riscul unor complicatii severe, data fiind localizarea sinusurilor in vecinatatea unor elemente importante ale cutiei craniene (creier, orbita, meninge). O parte din sinuzitele acute se pot vindeca si fara tratament, fara consecinte pe termen mediu si lung asupra sanatatii, insa un procent semnificativ se cronicizeaza fara tratament, ducand la complicatii (osteita, celulita orbitala, abcese orbitale, meningita, abcese epidurale, tromboza de sinus cavernos etc.).

Sinuzita cronica are un impact negativ major pe termen mediu si lung asupra calitatii vietii, afectand capacitatea de munca si relatiile interpersonale prin simptomele refractare la tratament si adesea recidivante (dureri de cap, obstructia nazala cronica care duce la oboseala cronica, prezenta permanenta a secretiilor care se scurg din nas in gat).

Cine este predispus la rinosinuzita?

Predispozitia dezvoltarii rinosinuzitei este data de mai multi factori interni si externi. Ca factori interni, mentionam existenta alergiilor, prezenta unor probleme anatomice (deviatia de sept, rinita cronica, hipertrofia vegetatiilor adenoide – polipii etc.), precum si a unor sindroame imunodepresive, a fibrozei chistice, dischineziei ciliare. De asemenea, aparitia sinuzitei este favorizata de existenta infectiilor dentare, a polipozei nazale si a tramatismelor nazale.

Factorii externi sunt legati in special de calitatea aerului respirat, pacientii cei mai predispusi la rinosinuzita fiind fumatorii (activi si pasivi) si cei care locuiesc sau lucreaza in medii poluate.

Cum putem preveni rinosinuzita?

Data fiind complexitatea factorilor care influenteaza dezvoltarea rinosinuzitei, este importanta mentinerea unei stari de sanatate cat mai bune, o alimentatia sanatoasa, renuntarea la fumat, tratarea alergiilor si a afectiunilor de fond (diabet, colesterol crescut, hipertensiune etc.). In general, este putin probabil ca un organism sanatos si fara modificari anatomice sa dezvolte o sinuzita cronica.

Exista tratamente naturiste?

Desigur, exista mai multe tratamente naturiste care pot avea un rol adjuvant in tratamentul rinosinuzitei. Cel mai important este lavajul nazal cu apa salina izotona sau usor hipertona, care elimina excesul de mucus si permite refacerea echilibrului mucoasei. Se mai pot face inhalatii cu uleiuri volatile sau ceaiuri medicinale, aplicatii locale de caldura, umidifierea aerului respirat. Trebuie inteles ca aceste remedii naturiste nu inlocuiesc tratamentul medicamentos prescris de medic, mai ales in cazul sinuzitei bacteriene, insa pot scurta timpul de vindecare.

Care este tratamentul rinosinuzitei?

Tratamentul cel mai frecvent prescris in sinuzita acuta consta in antibioterapie (de preferinta dupa realizarea unei culturi cu antibiograma), mucolitice (care fluidifica secretiile), decongestionante locale si/sau sistemice (care reduc obstructia nazala), antiinflamatoare si antialgice (reduc inflamatia mucoasei si atenueaza durerea). Se mai pot prescrie derivate corticoide, local sau sistemic, in functie de gravitate, si antialergice. Se pot face, de asemenea, punctii sinusale pentru drenajul sinusurilor infectate.

Chirurgia endoscopica functionala a sinusurilor (FESS) pentru tratamentul sinuzitei cronice

Sinuzita cronica este adesea refractara la tratamentul medicamentos, fiind necesare cure indelungate de antibiotice (pana la 4-6 saptamani) si frecvent recidiveaza. In aceste cazuri, se recomanda interventia chirurgicala.

Chirurgia endoscopica functionala a sinusurilor (FESS) reprezinta o metoda eleganta de tratare a sinuzitei care permite, printr-un abord minim invaziv si sub control videoendoscopic, eliberarea culoarului respirator, refacerea comunicarii dintre nas si sinusuri si curatarea sinusurilor cu favorizarea refacerii integritatii acestora.

Exista repercursiuni in viitor?

In principiu, sinuzitele acute corect tratate se vindeca integral, fara consecinte pe termen mediu si lung asupra sanatatii. Exceptie fac cazurile cu complicatii (osoase, orbitale, craniene, meningeale), care pot da sechele.

In cazul rinosinuzitelor cronice in care se intervine chirurgical, aproximativ 90% dintre pacienti evolueaza favorabil, insa boal poate recidiva. De aceea, se recomanda controlul periodic efectuat de catre medicul specialist ORL si tratarea timpurie a simptomelor bolii.

Ce trebuie sa facem sau sa nu facem cand am fost diagnosticati cu rinosinuzita?

Pentru pacient este foarte important sa inceapa administrarea tratamentului cat mai repede, urmand cu strictete recomandarile medicului. Adesea, pacientii renunta la tratament la aparitia primelor semne de imbunatatire a simptomelor bolii, ceea ce duce la agravarea afectiunii prin preselectia microbilor, facand tratamentul ulterior foarte dificil. Unele rinosinuzite cronice ar fi putut fi prevenite daca pacientul ar fi urmat corect tratamentul prescris la debutul bolii.

In niciun caz nu se recomanda automedicatia sau administrarea unui tratament prescris pentru o alta persoana, chiar si cu aceeasi afectiune.

Pentru pacientii care fumeaza, se impune renuntarea la fumat, cel putin pe durata tratamentului, de preferat definitiv. De asemenea, este importanta tratarea afectiunilor asociate (infectii dentare, alergii, diabet, hipertensiune etc.).

Stiai ca…

… atat fumatul activ, cat si cel pasiv sunt asociate cu rinosinuzita cronica?

… primele interventii chirurgicale asupra sinusurilor nazale au fost efectuate in timpul Regatului Nou din Egiptul Antic (sec. XVI-XI i. Hr.), ca parte a procesului de mumificare?

… in antichitate, se credea ca mucusul eliminat prin nas este produs in creier?

… Leonardo da Vinci a fost primul care a produs desene ale sinusurilor corecte anatomic in 1489?

… punctia sinusurilor a inceput sa fie folosita in Europa inca din secolul al XVII-lea?

Text: Dr. Renisa Blaga, Medic Specialist ORL