Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Reconturarea corporala dupa pierderea masiva in greutate

Pierderea semnificativa in greutate, prin dieta si exercitii fizice sau ca urmare a chirurgiei bariatrice este un eveniment care iti schimba viata. Esti o noua persoana. Arati si te simti mai bine. Este mai sanatos. Poti sa faci acele activitati pe care inainte le evitai. Sa-ti cumperi haine noi, sa zbori cu avionul sau sa stai in loja, in sala de teatru, sunt acum experiente foarte diferite. Si totusi, pielea care atarna inestetic continua sa fie o preocupare pentru tine: iti afecteaza confortul si increderea in sine si este un memento zilnic al obezitatii din trecut.

Necesitatea reconstructiei conturului corpului poate fi astfel ultima etapa a efortului important de scadere in greutate. Liftingul corporal este o procedura de chirurgie plastica prin care se indeparteaza pielea si grasimea care raman in exces dupa pierderea masiva in greutate, cu scopul de a obtine un contur al corpului armonios, mai ferm si mai neted. 

„Chirurgia postbariatrica nu este chirurgie estetica. Cand pacientii supraponderali si obezi se hotarasc sa redevina sanatosi si apeleaza la chirurgia bariatrica, pentru multi dintre ei, drumul nu se incheie la un an dupa aceasta operatie, cand si-au atins obiectivul de a slabi, deoarece, dezbracati, nu arata la fel de bine. Ei necesita o chirurgie recostructiva, care sa le ofere o silueta adecvata greutatii lor, prin indepartarea excesului restant masiv de piele care nu doar complexeaza, ci si determina si intretine probleme dermatologice si psihologice, impiedicand trairea vietii din plin.” - a subliniat importanta chirurgiei postbariatrice Dr. Silvia Stanculescu, medic specialist chirurgie plastica - microchirurgie reconstructiva din cadrul echipei Centrului de Excelenta in Chirurgia Obezitatii din Ponderas Academic Hospital, care efectueaza intreaga gama de proceduri de lifting coporal: abdominoplastie, lifting corporal inferior total, lifting de coapse, lifting de brate si mastopexie (lifting de sani).

Despre

Pierderea masiva in greutate este definita ca o pierdere a cel putin 50% din excesul de kilograme. Desi rezultatul este semnificativ vizibil,  raman urme ale excesului ponderal anterior: falduri de piele care atarna inestetic la nivelul abdomenului, pe spate, coapse sau brate, sani cu aspect flasc, goliti de continut, fese cazute. Pielea in exces iti poate crea in continuare probleme la imbracat, iti limiteaza miscarea si viata sexuala si iti poate cauza o igiena defectuoasa, prin frecarea si contactul prelungit dintre pliurile de piele, care predispune la infectii. 

Chirurgia plastica de reconturare corporala dupa pierderea masiva in greutate, denumita si chirurgia post-bariatrica sau lifting corporal (body lifting), rezolva cu succes problema excesului de piele, cu redobandirea imaginii si stimei de sine si imbunatatirea calitatii vietii. 

Un pacient devine un bun candidat pentru chirurgia plastica post-bariatrica dupa aproximativ un an dupa operatia de scadere in greutate, cand greutatea sa s-a stabilizat de cel putin 3-6 luni. Frecvent, pacientii au la acel moment un IMC (indice de masa corporala) de aproximativ 25-35. Cei mai buni candidati pentru liftingul corporal sunt pacientii cu un IMC <30, care nu au sau au foarte putine afectiuni asociate, care nu fumeaza si au asteptari rezonabile de la aceasta interventie chirurgicala. Candidatii la care nu este indicata operatia sunt cei cu IMC >35, fumatori activi, cu o stare de sanatate afectata, cu tratament cu anticoagulante si asteptari nerealiste.

In plus, pacientii trebuie sa inteleaga ca liftigul coporal dupa scaderea masiva in greutate este mai degraba un proces, decat un eveniment operator unic. In multe cazuri, este posibil sa fie nevoie de 2-3 interventii chirurgicale pentru a rezolva toate aspectele pe care pacientii vor sa le remedieze la corpul lor. De asemenea, aceste interventii presupun persistenta unor cicatrici importante. Selectarea adecvata a pacientului potrivit, a tehnicii operatorii, a unui plan eficient de operatii, precum si a marcarii cu acuratete a pielii inainte de operatie sunt esentiale pentru ca medicul sa se asigure ca cicatricile sunt cat mai mici si mai ascunse. S-a constatat ca acesti pacienti accepta existenta acestor cicatrici atata timp cat conturul corpului lor va fi mult imbunatatit.

Cine va avea probleme cu excesul de piele dupa scaderea masiva in greutate?

Aspectul corpului dupa scaderea masiva in greutate este direct legat de capacitatea pielii de a se micsora peste noua forma a corpului. Aceasta proprietate a pielii se numeste elasticitate. Cu cat pielea este mai elastica, cu atat se va adapta mai bine la noul contur al corpului. Totusi, pielea din regiunile corpului care sunt cele mai intinse prin surplusul de greutate tinde sa fie mai putin elastica. Elasticitatea scade, de asemenea, pe masura inaintarii in varsta, ca urmare a expunerii la soare si fumat si este influentata de factori genetici. 

Cealalta parte a ecuatiei este data de amploarea scaderii in greutate in diferite parti ale corpului. De exemplu, daca sufereai de obezitate abdominala (grasime in jurul taliei) si in urma pierderii in greutate acea parte a corpului s-a schimbat cel mai mult, atunci pielea din acea regiune ar trebui sa se micsoreze cat mai mult. 

Ce parti ale corpului pot crea probleme dupa scaderea masiva in greutate?

Aproape toate partile corpului pot fi afectate de pielea care atarna dupa pierderea masiva in greutate. 

Cea mai frecventa zona unde pot sa apara complicatii este abdomenul. Frecvent, ramane un „sort” abdominal in exces, care poate cantari cateva kilograme. Nu numai ca pantalonul sau fusta nu vor sta bine, insa pot sa apara iritatii si infectii la nivelul pielii. Un fald de piele mare si greu va interfera cu exercitiile fizice si chiar cu activitatile normale, obisnuite, si va cauza durere de spate. De asemenea, eruptii cutanate pot sa apara sub pliurile de piele de la nivelul sanilor, coapselor sau spatelui. In plus, excesul de piele de la nivelul bratelor poate provoca disconfort in timpul activitatilor fizice si jena, in special in cazul femeilor tinere. 

Cand este momentul potrivit pentru operatia de reconturare corporala?

Cel mai potrivit moment pentru chirurgia plastica dupa pierderea masiva in greutate este atunci cand ai ajuns cat mai aproape de obiectivul de greutate stabilit si cand greutatea ta a ramas stabila in timp. 

Frecvent, asta se intampla dupa 12-18 luni de la interventia de chirurgie bariatrica (bypass gastric, inel gastric, etc.). De asemenea, pacientul trebuie sa aiba o greutate stabila de cel putin 3 luni (ideal, 6 luni) inainte de a fi operat. Daca vei continua sa slabesti, vor reapare pliuri de piele, iar daca te vei ingrasa din nou, pielea, deja avand o calitate proasta, se va intinde, vor apare noi vergeturi, iar cicatricile se vor lati. 

Exista mai multe motive pentru recomandarea acestui moment operator la distanta de chirurgia bariatrica:

  • In lunile imediat dupa interventia bariatrica, pacientul pierde rapid in greutate si este nevoie de un timp pentru restabilirea echilibrului nutritional, astfel incat sa se asigure cele mai bune conditii de vindecare a plagilor chirurgicale.
  • Riscul de complicatii ale operatiei de reconturare corporala scade odata cu scaderea indicelui de masa corporala.
  • Rezultatele cosmetice ale interventiei de lifting corporal tind sa fie cu atat mai bune cu cat idealul de greutate a fost atins. Chirurgul plastician poate oferi optiuni chirurgicale mai sigure daca greutatea tinta este aproape atinsa, comparativ cu interventia efectuata in conditiile unei greutati inca mari. 

Ce se intampla daca ai atins un platou de slabire care este cu mult peste obiectivul de greutate? 

Este o situatie frecventa si este recomandat sa incerci sa treci peste acest moment inainte de a apela la chirurgia plastica. Medicul plastician iti va recomanda sa te reintorci la medicul chirurg bariatric si nutritionist care iti pot oferi solutii care sa te ajute sa continui sa scazi in greutate. 

Ce alte aspecte sunt importante inainte de efectuarea chirurgiei plastice?

Succesul interventiei de reconturare corporala depinde de o serie de aspecte:

  • Sa ai o alimentatia sanatoasa - este vitala pentru a pastra pe termen lung idealul de greutate obtinut si astfel sa eviti fluctuatiile in greutate, pe de o parte; pe de alta parte, o stare de nutritie optima va ajuta la recuperarea rapida dupa interventie. Anemia sau proteinele in cantitate mica interfera cu procesul de vindecare. Asigura-te ca dieta contine suficiente proteine si ca iei suplimentele de vitamine si minerale recomandate. Daca continui sa ai varsaturi repetate, mergi la control la chirurgul bariatric. 
  • Sa practici o activitate fizica regulata - un program adecvat de exercitii fizice este un alt factor util care iti va tonifia muschii, va determina rezultate mai bune dupa operatie si va contribui la succesul pe termen lung al pierderii in greutate.
  • Sa nu fumezi - fumatul trebuie oprit cu cel putin 6 saptamani inainte de operatie, deoarece creste riscul de aparitie a complicatiilor operatorii si incetineste considerabil vindecarea.
  • Sa ai o stare de sanatate buna -  daca suferi de diabet sau afectiuni cardiovasculare, acestea trebuie controlate prin tratament inainte de operatia de lifting corporal.
  • Sa iti alegi momentul potrivit pentru o astfel de operatie - deoarece dupa operatia de reconturare corporala este nevoie de o perioada de cateva saptamani de recuperare, asigura-te ca poti sa iti iei concediu de la serviciu, astfel incat sa ai o perioada relaxata de refacere. Similar, asigura-te ca te poti baza pe suportul familiei sau prietenilor.
  • Sa ai asteptari realiste - intelege ca operatia va imbunatati foarte mult conturul corporal, dar nu vei ajunge la forma pe care o aveai inainte de ingrasare.

Stabileste care sunt obiectivele si prioritatile tale

Cu cat intelegi ce obiective si prioritati ai, cu atat medicul chirurg plastician te va putea ajuta mai bine. Gandeste-te la aceste aspecte inainte de a merge la consult. Pentru a avea o buna experienta legata de operatia de lifting corporal, intelege care sunt prioritatile si asteptarile tale:

  • Care parti ale corpului te deranjeaza mai mult?
  • Te deranjeaza suficient pentru a suferi o interventie chirurgicala?
  • Poti stabili ordinea in care acestea sa fie rezolvate?
  • Cat de bun vrei sa fie rezultatul pentru a fi multumit?

Cicatricile

Exista un aspect clar al interventiilor de reconturare corporala: nu poti indeparta excesul de piele fara sa ramana cicatrici. Acestea pot fi lungi si sunt permanente. Tind sa se estompeze in timp, dar vor persista tot timpul. Modul in care va arata cicatricea este determinat in principal de procesul natural de vindecare a pielii, care este diferit de la o persoana la alta. La unii pacientii se vor forma cicatrici mai groase, in timp ce la altii acestea vor fi mai discrete si subtiri. In functie de alte cicatrici pe care le ai, chirurgul va putea estima felul in care se vor forma cicatricile in urma procedurilor de lifting corporal. In majoritatea tipurilor de interventii chirurgicale de reconturare corporala, cicatricile vor putea fi ascunse in zonele acoperite de haine, cum ar fi linia de bikini sau sub sutien. Insa in cazul anumitor proceduri, cum este liftingul de brate, cicatricile vor fi vizibile.

De aceea, este foarte important sa te intrebi: „Sunt dispus sa indepartez pielea in exces in schimbul unei cicatrici permanente?”. Daca raspunsul este DA, atunci foarte probabil ca vei fi multumit de rezultatul operatiei. 

La ce sa te astepti de la consultatia initiala de chirurgie plastica?

Operatia de reconturare corporala dupa scaderea masiva in greutate necesita o anumita pregatire si experienta din partea medicului. Alege un chirurg plastician care are un interes special in efectuarea procedurilor de lifting corporal.

Medicul iti va face o evaluare completa: va revedea cu atentie istoricul tau medical si al scaderii in greutate si va evalua statusul tau nutritional. Chirurgul va stabili modul in care greutatea actuala si starea de sanatate generala afecteaza efectuarea in conditii de siguranta a diverselor tipuri de interventii chirurgicale de reconturare corporala. 

Vei avea oportunitatea sa discuti ce este important pentru tine si ce vrei sa obtii in urma interventiei de remodelare corporala. Odata ce chirurgul intelege obiectivele tale, iti va sugera proceduri chirurgicale adecvate sau suplimentare. Daca ai in vedere o operatie in mai multe zone ale corpului, chirurgul iti va indica daca acestea pot fi facute in siguranta intr-un singur act operator sau daca este mai bine sa efectuezi procedurile in etape. Este important ca medicul chirurg plastician sa creeze un plan specific nevoilor tale, decizand care procedura trebuie efectuata initial pentru a obtine cele mai bune beneficii. 

Chirurgul va discuta despre rezultatele probabile, inclusiv despre riscurile si potentialele complicatii ale interventiei chirurgicale, precum si despre tipul de anestezie care va fi utilizat. De asemenea, iti va explica la ce sa te astepti dupa operatie, in perioada de recuperare. 

Fii pregatit sa raspunzi la urmatoarele intrebari:

  • Ce boli si alergii la medicamente ai? 
  • Daca faci tratament pentru vreo afectiune medicala?
  • Daca ai avut interventii chirurgicale in trecut?
  • Ce medicamentele si suplimentele de vitamine si din plante iei in prezent?
  • Daca consumi alcool si daca fumezi?
  • Ce alte proceduri cosmetice non-invazive ai mai facut?
  • Care este rezultatul pe care il astepti in urma operatiei? Care este motivatia principala pentru a face o astfel de interventie chirurgicala dupa slabirea masiva in greutate?

De asemenea, chirurgul iti va cere:

  • Sa te uiti in oglinda si sa ii indici exact ce iti doresti sa imbunatatesti la corpul tau.
  • Sa-i permiti sa-ti faca fotografii pentru dosarul tau medical - acestea vor fi folosite pentru a planifica interventiile chirurgicale si pentru a tine evidenta conturului corpului la momentul de inceput.

Proceduri de lifting corporal

Abdominoplastia

Este cea mai frecventa procedura de remodelare corporala efectuata dupa pierderea masiva in greutate. Abdominoplastia implica indepartarea excesului de piele si grasime dintre ombilic si zona pubiana, intarirea musculaturii abdominale si repozitionarea orificiului ombilicului. Incizia se plaseaza deasupra zonei pubiene si merge de pe un sold pe altul, lasand o cicatrice care va ramane ascunsa in linia de bikini. Uneori, incizia poate fi prelungita spre spate daca excesul de piele este circumferential si nu doar pe abdomen. In cazurile cu exces mare se poate adauga o incizie verticala de la stern la pubis.

Lifting corporal inferior total

Cand excizia pielii abdominale in exces se face circumferential, ca un brau in jurul taliei, se obtine un lifting corporal inferior total. Procedura  presupune o incizie completa in jurul trunchiului (360º). Desi poate parea excesiva, este o interventie foarte eficienta care nu numai ca imbunatateste forma taliei, dar si conturul feselor, portiunii laterale a coapselor, precum si zona toracica inferioara. Prin asocierea lipoaspiratiei pentru eliminarea grasimilor, interventia este mai putin traumatica si recuperarea este mai rapida, cu rezultate estetice mai bune.

Lifting de brate (brahioplastia)

Pielea si grasimea in exces de la nivelul bratelor reprezinta o preocupare in special pentru femei, deoarece nu-si pot gasi haine care sa se potriveasca si nu-si pot ascunde aceasta deformitate. Doar liposuctia nu este suficienta, insa poate fi utilizata in cazuri selectionate prin proceduri repetate la 3-6 luni. 

Interventia de remodelare a bratelor se obtine printr-un lifting de brate: pielea si grasimea in exces se elimina printr-o incizie plasata pe fata interna a bratului care se intinde din axila pana la cot. Aspectul de “aripi de liliac” dispare, bratul recapatandu-si conturul placut si tanar. Daca ai o cantitate mica de piele in exces, se poate efectua o mini-brahioplastie, cu o incizie limitata in zona bratelor. 

Lifting de coapse

Coapsele pot reprezenta partea cea mai dificil de tratat dupa pierderea masiva in greutate. Multe femei raman cu grasime importanta la nivelul coapselor, in ciuda scaderii in greutate. Exista o depunere a excesului de piele si grasime in plan orizontal, mai degraba decat vertical, desi pacientii pot percepe contrariul. Excesul de grasime la nivelul zonei laterale a coapsei poate fi tratat in cadrul liftingului corporal inferior total. De asemenea, pentru a contura coapsa lateral se poate folosi liposuctia. 

Liftingul coapselor se face prin excizia surplusului de piele cu incizii plasate la baza coapselor (in zona inghinala). In cazuri severe, este nevoie de o incizie suplimentara efectuata pe fata interna a coapselor, pana la genunchi. Liftingul de coapse corecteaza pielea in exces de la nivelul zonei interne, medii si externe a coapselor, care isi recapata astfel aspectul mai tonifiat si mai bine proportionat. 

Lifting mamar (mastopexie)

Remodelarea sanilor se foloseste atunci cand sanii sunt lasati, asimetrici, au un volum redus, cu mameloane cazute si areole largite. Exista diferite tehnici de lifting mamar (mastopexie) care redau aspectul tanar, cu contur ferm si ridicat al sanilor. Femeile care doresc sani mai mari sau mai mici sau sani mai rotunzi pot lua in considerare procedurile de augumentare cu implanturi de silicon sau de micsorare a sanilor impreuna cu liftingul mamar. 

Tipul de mastopexie, respectiv plasarea inciziilor se aleg in functie de excesul de piele si de pozitia areolelor. Chirurgul va ascunde unele incizii in conturul natural al sanilor, insa altele vor fi vizibile pe suprafata acestora. Pot rezulta cicatrici in jurul areolelor si vertical, pana in santul de sub sani, dar cel mai frecvent cicatricea va fi in ancora. Incizia in forma de ancora inconjura areola si se extinde vertical in jos, sub areola, cu o incizie orizontala situata in santul inframamar. Pielea de pe ambele parti ale sanului este adusa in jos si in jurul areolei, pentru modelarea noului contur al sanului. Daca se doreste augumentarea sanilor cu implanturi mamare, este indicat ca acestea sa fie introduse mai tarziu, la 6 luni dupa aceasta procedura.

Ginecomastia

Marirea sanilor la barbatii care au slabit este tratata cu o combinatie de liposuctie si indepartare a pielii in exces. Cicatricile variaza in functie de cantitatea de piele care trebuie excizata, insa frecvent pot fi bine ascunse la nivelul parulul de pe piept.

Lifting facial si la nivelul gatului

Exista o varietate de proceduri. Incizia este ascunsa in fata urechii sau la nivelul liniei parului.

Zone speciale

Faldurile de piele de pe spate si din zonele toracice laterale nu sunt usor de remodelat, de aceea chirurgul plastician isi va folosi creativitatea pentru a efectua operatii personalizate in functie de nevoile fiecarui pacient. Aceste operatii se incadreaza in procedurile de lifting corporal superior si vor lasa cicatrici la nivelul toracelui, majoritatea insa putand fi ascunse in linia sutienului, la femei.  

Proceduri combinate

Unii pacienti vor dori sa obtina remodelarea unor zone variate in cadrul aceleiasi interventii chirurgicale. Chirurgul plastician va stabili daca astfel de proceduri sunt indicate in cazul tau. De exemplu, operatia de lifting mamar poate sa fie combinata cu cea de abdominoplastie (lifting partial). Unii pacienti vor fi candidati pentru mai multe proceduri in cadrul aceleiasi operatii, prin care se va realiza o reconturare corporala totala (lifting total). Pacientii ideali sunt acele persoane care aproape au atins obiectivul de greutate stabilit si care au o foarte buna stare de sanatate generala. Foarte important este sa te asiguri ca spitalul respectiv are o echipa specializata in lifting corporal total, formata din mai multi chirurgi plasticieni care sa poata efectua cu succes astfel de interventii chirurgicale multiple intr-o singura sedinta. O operatie de reconturare corporala majora inseamna rezultate mai importante, dar presupune in acelasi timp riscuri mai mari, precum si o perioada de recuperare mai lunga.

Riscuri

Complicatiile serioase sunt rare si gradul de satisfactie in urma acestor proceduri de reconturare corporala este ridicat. Rata globala de complicatii este cu atat mai redusa, cu cat interventia chirurgicala este efectuata de catre un chirurg plastician cu experienta. 

Unele dintre potentialele complicatii ale liftingului corporal sunt:

  • Reactii adverse la anestezie
  • Sangerari
  • Infectii
  • Desfacerea suturilor (dehiscenta suturilor)
  • Necroza pielii
  • Modificarea sensibilitatii la nivelul pielii
  • Cicatrizare inestetica
  • Asimetrii sau rezultate nesatisfacatoare care sa necesite proceduri suplimentare
  • Tromboze venoase

Toate aceste complicatii pot fi evitate sau controlate printr-o atenta evaluare preoperatorie a fiecarui pacient, luarea masurilor de profilaxie necesare (antibiotice, anticoagulante, mobilizare rapida, etc.), precum si respectarea de catre pacient a instructiunilor si recomandarilor facute de catre medicul chirurg inainte si dupa operatie. Stresul si deficitele nutritionale pot avea ca efect vindecarea lenta a plagilor. 

Ingrijirea dupa operatie

  • Liftingul corporal este o operatie majora care frecvent necesita internare in spital timp de 1-3 zile. 
  • Perioada de recuperare depinde de tipul si complexitatea interventiei si de numarul zonelor unde s-a indepartat excesul de piele si grasime. Poate dura 4-6 saptamani sau mai mult.
  • Durerea post-operatorie este tratata cu antialgice. 
  • Pentru preventia trombozelor venoase se recomanda mobilizarea precoce si tratament cu anticoagulante. 
  • De obicei, a doua zi dupa operatie, te vei putea da jos din pat si vei putea merge. 
  • Se vor monta 1-2 tuburi de dren pentru a drena fluidul care este produs in mod normal de catre organism in timpul perioadei de vindecare. Aceste tuburi de dren se vor extrage dupa 5 - 7 zile dupa operatie.
  • Pentru limitarea umflaturilor si a vanatailor, vei purta imbracaminte speciala, compresiv -elastica, in cea mai mare parte a timpului, cu exceptia dusului. 
  • Inciziile vor fi acoperite cu plasturi impermeabili pentru a permite dusul, incepand cu a doua zi postoperator.
  • Vindecarea inciziilor se face in 2-3 saptamani, iar aspectul cicatricilor se va imbunatati treptat pana la un an postoperator.
  • In primele 3 luni este recomandat sa te plimbi des, dar sa restrictionezi alte activitati. De exemplu, medicul iti poate recomanda sa nu ridici mai mult de 2 kilograme, sa nu faci miscari bruste si sa eviti efortul fizic intens, deoarece aceste activitati pot produce deschiderea plagilor. Reluarea activitatii profesionale se poate face la 3-4 saptamani, iar reluarea vietii sexuale la 6-8 saptamani dupa operatie. Reluarea activitatilor fizice se poate face dupa 6-8 saptamani. Fiecare caz este unic, asa incat discuta cu medicul ce este potrivit in situatia ta. 

Cat timp va persista rezultatul operatiei de reconturare corporala?

Cu exceptia impactului sarcinii sau a cresterii semnificative in greutate, rezultatul operatiei de reconturare corporala ar trebui sa fie permanent, desi chirurgia plastica nu poate opri imbatranirea normala. Daca intentionezi sa ramai insarcinata, cel mai bine este sa astepti pana dupa ce vei naste pentru a face o astfel de interventie de lifting corporal. 

Este important sa revii la consulturile de control la medicul chirurg plastician asa cum au fost recomandate sau ori de cate ori ai intrebari despre procesul de vindecare si despre rezultate. 

Surse de informatie:
www.webmd.com
www.yourbariatricsurgeryguide.com 
www.smartbeautyguide.com 
www.ncbi.nlm.nih.gov 
www.upmc.com 
 
Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Content Writer

Consultant: Dr. Silvia Stanculescu

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.