Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Reconstructia sanului dupa mastectomie

Articol de Dr. Rodica Crutescu Medic primar Chirurgie plastica - microchirurgie reconstructiva
Reconstructia sanului dupa mastectomie

Sanul este simbolul feminitatii. Impactul psihologic ca urmare a extirparii unuia sau ambilor sani, in cazul aparitiei cancerului mamar, este devastator.

Dezvoltarea tratamentelor adjuvante pentru cancerul mamar si a implanturilor mamare a facut posibila in zilele noastre, reconstructia imediata a sanului pentru reducerea impactului psihologic provocat de mastectomie - operatia de indepartare a sanului pentru tratamentul sau prevenirea cancerului.  Astfel, a devenit posibila cresterea calitatii vietii si reintegrarea psihosociala rapida a pacientelor.

"Reconstructia imediata a sanului, in aceeasi operatie cu mastectomia reprezinta o provocare pentru chirurgul plastician deoarece tesuturile implicate in procesul de vindecare au un comportament diferit." – a mentionat Dr. Rodica Crutescu, medic primar Chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva, membra a echipei multidisciplinare din cadrul Centrului Integrat de Diagnostic si Tratament pentru Patologia Sanului din Ponderas Academic Hospital.

Ce este operatia de reconstructie a sanului

Reconstructia de san este operatia prin care se refac forma si dimensiunile sanului pierdute in urma operatiei de mastectomie. Este o interventie chirurgicala complexa, ce necesita o echipa multidisciplinara formata din chirurg oncolog, chirurg plastician, chimioterapeut, radioterapeut, oncolog si psihoterapeut.

Reconstructia sanului se poate desfasura intr-o singura etapa sau in mai multe etape, imediat dupa mastectomie (in aceeasi operatie) sau tardiv, la un an sau mai mult de la mastectomie. Se poate realiza de asemenea si reconstructia mamelonului si a areolei mamare (cercul de piele mai inchisa la culoare din jurul mamelonului).

Aspectul sanului reconstruit este asemanator, dar nu identic, cu cel dinaintea mastectomiei. Asemanarea creste atunci cand pacienta poarta sutien.

Tipuri de reconstructie a sanului

Tipul de reconstructie mamara trebuie ales in functie de varsta, starea de sanatate, comformatie, tipul de mastectomie si tratamentele complementare urmate pentru cancer (chimioterapie, radioterapie).

Reconstructia sanului poate fi efectuata folosind:

  • Implante mamare – este un procedeu care se desfasoara intr-o singura etapa. Prezinta dezavantajul ca marimea si forma sanului reconstruit nu poate fi ajustata ulterior.
  • Expanderi tisulari – sunt dispozitive cu forma asemanatoare implantelor, umplute cu ser fiziologic, al caror volum se creste progresiv pana la obtinerea volumului dorit. In a doua etapa este necesara inlocuirea expanderului cu un implant mamar.
  • Implant-expander – sunt implante cu doua camere, in exterior sunt umplute cu gel coeziv asemanator cu implantele obisnuite, iar la interior au o camera al carei volum este variabil, umpluta cu ser fiziologic. Are avantajul ca nu necesita inlocuire cu un implant definitiv.
  • Tesuturi proprii - contin piele, grasime si muschi din regiunea abdomenului, spatelui, feselor utilizate pentru a reconstrui forma si dimensiunile sanului. Se recolteaza din regiunile amintite si se muta la nivelul toracelui dupa care se refac vasele de sange care le hranesc, la microscop. Sunt interventii chirurgicale de lunga durata si rezulta cicatrici mari la nivelul abdomenului, spatelui sau feselorAlegerea momentului reconstructiei mamare, imediata sau tardiva, se realizeaza prin consult interdisciplinar: chirurg oncolog, oncolog, chimioterapeut, radioterapeut, decizia finala fiind luata tinand cont si de dorinta pacientei.

Pregatirea pentru operatie

Va incepe cu evaluarea starii de sanatate. In functie de tipul de reconstructie mamara si de momentul ales, vi se vor explica avantajele si dezavantajele procedeului, precum si riscurile posibile.

Indiferent de tipul de reconstructie ales, vi se va cere sa renuntati la fumat deoarece perioada de vindecare este intarziata si pot apare complicatii legate de supravietuirea tesuturilor.

Perioada de recuperare dupa reconstructia mamara

Perioada de recuperare dupa reconstructia mamara imediata sau tardiva este de aproximativ 6 luni, tinand cont ca dupa mastectomie veti avea un tub de dren in axila de unde au fost indepartati gaglionii limfatici.

Ulterior, dupa 6 luni, va urma o etapa de simetrizare a sanilor. In aceasta etapa se intervine asupra celuilat san, care poate fi micsorat sau doar ridicat pentru a fi asemanator cu cel reconstruit. De asemenea, la nivelul sanului reconstruit se pot face imbunatatiri ale formei, conturului sau volumului prin injectarea de grasime proprie si reconstructia areolei si a mamelonului.

Rezultatul final dupa o reconstructie mamara se obtine dupa 1-2 ani.

Reconstructia mamara, indiferent de procedeul ales, nu ascunde o revenire a cancerului. Examinarea sanului reconstruit este posibila atat prin examen clinic, cat si imagistic.