Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Reabilitarea cardiovasculara salveaza vieti

Bolile cardiovasculare, respectiv boala cardiovasculara aterosclerotica, boala coronariana ischemica si accidentul vascular cerebral, continua sa fie prima cauza de morbiditate si de mortalitate in lume. Daca in urma cu 100 de ani medicina se confrunta cu epidemiile de ciuma, tuberculoza si holera, acum, populatia lumii este decimata in principal de bolile cardiovasculare.

Avand in vedere posibilitatile limitate de vindecare a bolilor cronice, printre care se numara si bolile cardiovasculare, preventia ramane cea mai buna atitudine, iar stilul de viata, reprezinta unul dintre factorii de risc care pot fi modificati, implicati in patogenia bolilor cronice.

Pacientii cu boli cardiovasculare, inclusiv pacientii care s-au recuperat dupa un eveniment cardiovascular acut (infarct, accident vascular cerebral, angina pectorala) sau dupa ce au fost supusi unei interventii chirurgicale cardiace, sunt adesea sfatuiti sa adopte un stil de viata activ, bazat pe miscare moderata. Pe de alta parte, li se transmite, adesea, sa fie atenti sa nu exagereze cu miscarea si sa nu depuna prea mult efort. Este de inteles ca multi pacienti cardiaci renunta la miscare de teama sa „nu-si faca mai mult rau decat bine”. Toti acesti pacienti, indeosebi pacientii cu stenturi coronariene, bypass aorto-coronarian, patologii vasculare cronice si nu numai ar trebui indumati sa urmeze un program de reabilitare cardiovasculara inca din spital. Cercetarile arata ca programele de reabilitare cardiaca reduc semnificativ riscul de mortalitate cardiovasculara si riscul de aparitie a unei noi probleme cardiace.

Program de reabilitare cardiaca, in Policlinica Enescu

Un astfel de program de reabilitare cardiaca este disponibil in Policlinica Enescu, sub coordonarea asist. univ. dr. Anca Tau, medic primar Cardiologie, cu vasta experienta in evaluarea cardiologica, precum si a factorilor de risc cardiovascular.

Programul de reabilitare cardiaca din Policlinica Enescu este creat dupa modelul programelor din centre medicale epuropene cu care medicul cardiolog Anca Tau colaboreaza indeaproape. Programul este compus din patru parti la fel de importante:

  • Evaluare cardiovasculara si consiliere personalizata asupra activitatilor fizice (alergat pe banda, mersul pe bicicleta, dansul, inot, sex etc). Pacientii beneficieaza de un ghidaj al efortului fizic, sub atenta monitorizare si supraveghere a medicului cardiolog, astfel incat sa invete ce exercitii pot practica pentru a promova sanatatea inimii.
  • Educatie cardiovasculara. Medicul cardiolog ajuta pacientii sa isi inteleaga si sa isi gestioneze eficient factorii de risc cardiovascular, astfel incat ii tina sub control.
  • Consiliere nutritionala. O dieta variata si echilibrata este deosebit de importanta pentru sanatatea inimii. In cadrul acestei etape, un medic nutritionist ajuta pacientii sa faca alegeri nutritionale sanatoase, corespunzatoare nevoilor lor
  • Consiliere pentru reducerea stresului. Stresul este nociv din multe puncte de vedere si are efect negativ inclusiv asupra sanatatii inimii. In aceasta etapa a reabilitarii cardiace, psihologul ajuta pacientii sa identifice si sa gestioneze eficient sursele de stres de zi cu zi.

Reabilitarea cardiaca nu schimba trecutul, dar poate ajuta pacientii cardiaci sa ofere un viitor mai bun inimii lor. Reabilitarea cardiaca este un program personalizat, individualizat, supravegheat medical, conceput pentru a imbunatati sanatatea cardiovasculara si rezistenta la efort fizic dupa un eveniment cardiovascular acut. Pacientii trebuie sa stie ca nu sunt singuri si ca prin acest program isi pot relua activitatile obisnuite, inclusiv munca, hobby-urile si antrenamentul fizic”, explica asist. univ.dr. Anca Tau.

Dar ce este reabilitarea cardiaca?

Termenul de „reabilitare cardiaca" sau „recuperare cardiaca” se refera la modalitatile de preventie secundara a pacientilor care au suferit un eveniment cardiovascular, printr-o abordare multidisciplinara. Reprezinta un program structurat, personalizat, menit sa:

  • Reduca efectele fizice si psihologice ale bolii
  • Ajute la gestionarea simptomatologiei
  • Scada riscul unor noi evenimente cardiovasculare (moartea subita sau reinfarctarea)
  • Reduca factorii de risc
  • Imbunatateasca statusul psihologic al pacientului
  • Ofere o mai buna calitate a vietii

Reabilitatea cardiaca reduce astfel morbiditatea si mortalitatea pacientilor cu risc crescut de boala cardiovasculara (BCV) sau cu boala cardiovasculara diagnosticata. Metaanalize care au comparat rezultatele pacientilor cu boala cardiovasculara, integrati in programe de reabilitare, cu asistenta medicala, au aratat o reducere de 20% a mortalitatii totale si o scadere de 26% a ratei mortalitatii de cauza cardiaca.

Beneficiile reabilitarii cardiace

Reabilitarea cardiaca determina ameliorarea certa a tolerantei la efort a pacientilor cu cardiopatie ischemica (post infarct miocardic acut) si reduce sansele de a face un nou eveniment cardiovascular, creste durata de viata, creste capacitatea de efort fizic si creste calitatea vietii. De asemenea, prin intermediul programului personalizat de recuperare cardiovasculara se pot controla:

  • Durerile toracice
  • Scaderea in greutate
  • Profilul lipidic
  • Sensibilitatea la insulina
  • Scaderea tensiunii arteriale si a frecventei cardiace de repaus
  • Incetinirea proceselor de ateroscleroza
  • Reducerea efectelor fizice si emotionale provocate de afectiunile cardiovasculare
  • Nivelul increderii in sine

Reabilitarea cardiaca este indicata:

  • Pacientilor post infarct miocardic acut sau cu sindrom coronarian acut
  • Persoanelor care au suferit angioplastii coronariene sau by-pass aorto-coronarian
  • Pacientilor cu boala coronariana cronica care au necesitat  angioplastii elective cu stent
  • Pacientilor care au avut nevoie de corectii valvulare, transplant etc
  • Pacientilor diagnosticati cu hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca cronica sau patologii vasculare periferice
  • In unele cazuri specifice (comorbiditati: diabet zaharat, sindrom metabolic, istoric de AVC tranzitor, etc.)

Rabilitarea cardiaca este contraindicata in urmatoarele afectiuni:

  • Insuficienta cardiaca cu semne de exacerbare (sindrom congestiv), severitate inalta
  • Angina pectorala instabila
  • Aritmii ventriculare severe
  • Hipertensiune arteriala pulmonara (TAPs 60 mmHg)
  • Hipertensiune arteriala severa
  • Tromboza intracavitara cardiaca
  • Tromboflebite
  • Revarsat pericardic moderat sau sever
  • Stenoze valvure severe
  • Stenoza aortica moderata sau severa
  • Boli acute sistemice sau stari febrile

Cand trebuie inceput un program de reabilitare cardiovasculara?

Pacientii care au nevoie de reabilitare cardiaca ar trebui sa incepa un astfel de program cat mai precoce, in spital, imediat dupa rezolvarea evenimentului cardiovascular acut (infarct miocardic acut revascularizat prin angioplastie cu stent sau revascularizatie chirurgicala prin by-pass aorto-coronarian) si se continue programul dupa externare, timp de 8-12 saptamani cel putin (conform indicatiilor medicului cardiolog).

Desi poate fi dificil pentru o persoana care abia si-a revenit dupa infarct sau un accident vascular sa inceapa un program de reabilitare cardiaca, este important ca aceasta sa aiba in vedere beneficiile pe termen lung si anume revenirea la un stil de viata activ, cu mai multa motivatie si energie pentru a practica activitatile preferate.

Cum se desfasoara un program de reabilitare cardiaca?

Abordarea programului de recuperare cardiaca se face personalizat, intr-un program structurat, multidisciplinar, cu evaluari pe tot parcursul acestuia.

1.Evaluarea cardiologica sau management -ul factorilor de risc cardiovascular, consta in:

  • Evaluarea clinica: toleranta la efort, oboseala, dispneea
  • Evaluare functionala: EKG, ecografie cardiaca transtoracica
  • Evaluarea biochimica: realizarea de analize de laborator, precum: profil lipidic, glicemie, probe renale, etc
  • Evidentierea factorilor de risc cardiac (modificabili/ nemodificabili)

2.Evaluarea cardiologica a capacitatii de efort presupune management-ul antrenamentului fizic, ghidat si atent monitorizat de medicul cardiolog. Implica testari  la scale specifice, precum evaluarea Borg si testul de efort. Evaluarea Borg este o modalitate de a masura nivelul intensitatii activitatii fizice, adica efortul perceput de pacient in timpul exercitiilor fizice practicate. Se bazeaza pe senzatiile fizice pe care le experimenteaza o persoana in timpul activitatii fizice, inclusiv nivelul ritmului cardiac, intensitatea respiratiei si a transpiratiei, precum si nivelul oboselei musculare. Testul de efort consta in evaluarea cardiaca in timp ce pacientul este supus efortului fizic, pentru a creste treptat rezistenta la efort.

3. Evaluare si consiliere nutritionala. Medicul nutritionist este un membru important al echipei multidisciplinare, care ofera sprijin si consiliere pacientilor, astfel incat sa ii ajute sa faca schimbarile necesare in stilul de viata. Pacientii sunt indrumati si ajutati sa adopte o dieta sanatoasa pentru inima, sa mentina o greutate sanatoasa si sa renunte la fumat – un factor de risc principal pentru majoritatea bolilor cardiovasculare, inclusiv hipertensiune arteriala, diabet zaharat si colesterol crescut.

4. Management – ul lipidic. O stategie de reducere a riscului cardiovascular este reprezentata de managementul lipidc. Screening-ul dislipidemiei trebuie luat in considerare la toti barbatii adulti peste 40 ani si la femeile cu varste peste 50 ani sau la postmenopauza. Abordarea in managementul lipidic este orientata in principal spre reducerea LDL-C, intr-o maniera terapeutica (cu ajutorul medicatiei) si prin modificari ale stilului de viata.

5. Evaluare imagistica prin doppler carotido-vertebral. Un test doppler carotido-vertebral utilizeaza ultrasunete de inalta frecventa pentru a vizualiza peretii vaselor de sange si pentru a examina fluxul de sange in arterele carotide, vertebrale si subclave. Arterele carotide si vertebrale, care furnizeaza fluxul de sange catre creier, sunt situate de o parte si de alta a gatului. Aceste vase se pot ingusta din cauza aterosclerozei (intarirea arterelor) sau a placilor care se dezvolta in interiorul peretilor arterei. Ateroscleroza este o cauza principala a atacurilor de cord, accidentului vascular cerebral si a bolilor vasculare periferice.

6. Evaluarea psihologica si managementul psiho-social pune accent pe pattern-urile de comportament, atitudini si valori. Starea emotionala este evaluata periodic prin discutii si chestionare specifice. Adaptarea la o problema grava de sanatate necesita adesea timp. Pacientii cardiaci pot fi deprimati sau nelinistiti pentru ca, adesea, sunt nevoiti sa isi ia concediu medical prelungit. Consilierea psihologica ii ajuta sa invete modalitati sanatoase de a face fata depresiei si altor stari emotionale.

Reabilitarea cardiaca este un program de intretinere pe termen lung si, in general, obiceiurile invatate si abilitatile dobandite pe parcursul programului trebuie continuate si urmate pentru tot restul vietii.

Consultant:
Asist. univ. dr. Anca Tau, medic primar Cardiologie

Surse:
www.millionhearts.hhs.gov
www.ahrq.gov
www.aacvpr.org
www.msdmanuals.com
www.cardiosmart.org
www.mayoclinic.org

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.