Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Premiera in Romania - cancer de col uterin operat conservator in totalitate laparoscopic

Articol de Prof. Univ. Dr. Elvira Bratila Profesor Obstetrica - ginecologie
Premiera in Romania - cancer de col uterin operat conservator in totalitate laparoscopic

Prof. Univ. Dr. Elvira Bratila, medic primar obstetrica-ginecologie, a efectuat in Spitalul Euroclinic in premiera in Romania la o tanara de 29 ani prima operatie total laparoscopica 3D de tratament conservator al cancerului de col uterin

Frecvent, tratamentul recomandat unei femei cu cancer de col uterin, chiar si in stadiile incipiente, este histerectomia, operatia de indepartare a uterului, o optiune care i-ar oferi acesteia cea mai buna sansa de tratament al cancerului, insa care ar insemna pierderea oricarei posibilitati de a mai avea vreodata vreo sarcina. Insa in centrele de expertiza in oncoginecologie, aceste femei au o alternativa.

Operatia de tratament conservator al cancerului de col uterin asigura un tratament sigur al cancerului, insa permite pastrarea uterului femeii. Acesta reprezinta un beneficiu major pentru pacientele tinere care isi doresc copii in viitor si care astfel pot sa duca la bun sfarsit o sarcina, chiar daca au fost tratate de cancer. 

Interventia chirurgicala de tratament conservator denumita operatia de trachelectomie radicala este efectuata in cazuri atent selectionate, in stadiile incipiente, in care cancerul este localizat strict la nivelul colului uterin.

Ce este trachelectomia radicala? 

Trachelectomie radicala cu limfadenectomie pelvica laparoscopica se poate realiza pe cale vaginala sau total laparoscopica:

  • Limfadenectomia pelvica laparoscopica reprezinta primul timp operator si se efectueaza laparoscopic. Este etapa in care se verifica daca tumora a invadat ganglionii. Se identifica ganglionului santinela care este primul nodul limfatic din lanturile pelvice care poate fi invadat de celulele canceroase. Examenul anatomopatologic extemporaneu – efectuat in timpul operatiei, stabileste daca tumora s-a extins la acest nivel. Daca ganglionul santinela nu contine celule maligne, inseamna ca nici ceilalti ganglioni nu sunt invadati. Astfel, medicul poate sa continue operatia de tratament conservator, lasand uterul intact.
  • Trachelectomia radicala reprezinta al doilea timp operator. Consta in indepartarea colului uterin care contine tumora impreuna cu treimea superioara a vaginului si treimea mediala a parametrelor (structuri din vecinatatea colului uterin). Partea ramasa din vagin este apoi reconectata cu corpul uterin printr-o sutura circulara – un cerclaj, refacandu-se astfel integritatea tractului genital. Daca o sarcina va apare, copilul va putea sa se dezvolte in interiorul uterului si sa se nasca la termen.

In Spitalul Euroclinic, pacientele cu cancer de col uterin beneficiaza de avantajele indiscutabile ale tehnologiei medicale moderne

Spitalul Euroclinic este singurul spital din Romania unde s-a practicat prima trachelectomie total laparoscopică pentru cancerul cervical in stadii incipiente. In plus, tehnica reprezinta o premiera fiind prima interventie de acest fel practicata prin laparoscopie 3D.

Laparoscopia 3D este o tehnologie avansata care are potentialul de a extinde domeniul de aplicare a chirurgiei minim-invazive in oncoginecologie. Avem deja o experienta importanta in trachelectomia radicala pe cale combinata laparoscopica si vaginala. Noua linie de laparoscopie 3D ne permite sa efectuam acum operatia integral laparoscopic. Desi lucrezi din afara corpului pacientei, perceptia este ca esti in interior si operezi. Pentru chirurg, asta inseamna precizie si incredere in gesturile operatorii. Vizualizand foarte clar, poti face operatii complexe laparoscopice la paciente care au cancer, operatii care presupun disectii ganglionare in profunzimea pelvisului, rezectii si suturi de organ si interventii in apropierea unor structuri vitale si delicate, cum sunt vezica urinara, vasele si nervii.” – a subliniat  Prof. Univ. Dr. Elvira Bratila.

Operatia minim-invaziva de tratament conservator al cancerului de col uterin a fost efectuata pentru prima data in 1994 de catre medicul francez Prof. Dr. Daniel Dargent.   

De atunci, la nivel mondial, au fost realizate peste 1000 de operatii de trachelectomie radicala, cu peste 250 de sarcini duse la termen cu succes*.

*Surse de informatie: Radical and Simple Trachelectomy, Christine Rojas, MD; Chief Editor: Warner K Huh, MD, http://emedicine.medscape.com/article/2046552-overview

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing manager

Consultant: Prof. Univ. Dr. Elvira Bratila, Medic Primar Obstetrica-Ginecologie