Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Pot sa ma epilez in sarcina? Ce metode sunt sigure pentru a indeparta parul in exces?

Pot sa ma epilez in sarcina? Ce metode sunt sigure pentru a indeparta parul in exces?

Probabil ca ai auzit despre cat de gros si frumos va deveni parul tau in timpul sarcinii. Insa nu la fel te simti si in legatura cu parul care creste in exces la nivelul barbii, buzei superioare sau obrajilor. Insa nu te alarma, este perfect normal sa se intample asta. Ce este important sa retii, este ca vorbim de o situatie temporara.

Cresterea parului indusa de sarcina apare frecvent in primul trimestru de sarcina si este cauzata de nivelul crescut de hormoni sexuali cunoscuti sub denumirea de hormoni androgeni. In plus fata de parul de la nivelul fetei, unele femei vor constata o crestere neobisnuita a parului la nivelul sanilor, abdomenului, bratelor, picioarelor sau spatelui.

Indepartarea parul in exces: ceara, rasul sau pensatul

Pentru a inlatura acest par inestetic, poti folosi in siguranta ceara sau poti sa te razi sau pensa. Totusi, daca folosesti ceara, pielea poate reactiona diferit acum, fiind mult mai sensibila. Foloseste un antiseptic inainte si dupa utilizarea cerei pentru a ameliora senzatia de arsura sau intepatura. Antisepticul va preveni infectarea pielii si va reduce iritatia si roseata care apar dupa utilizarea cerei.

Desi nu este usor de practicat, rasul este intotdeauna cea mai ieftina si convenienta metoda. Incearca sa-l implici si pe partenerul tau – nu doar ca va fi un real ajutor pentru tine, dar rasul va deveni ceva distractiv, iar timpul petrecut impreuna poate sa contribuie la aproprierea dintre voi. Foloseste zilnic o crema hidratanta pentru corp, astfel incat, atunci cand te razi, pielea sa fie moale si supla. De asemenea, s-a constatat ca folosirea crèmelor hidratante care contin vitamina E ar reduce nevoia de epilare.   

Indepartarea parul in exces: crèmele depilatoare

Cremele depilatoare sau care decoloreaza firul de par nu sunt recomandate deoarece pot fi absorbite la nivelul pielii si nu se cunoaste efectul pe care l-ar putea avea asupra copilului care se dezvolta. Asemanator cu oricare alt produs cosmetic, si in cazul acestor crème se recomanda sa le incerci inainte de aplicare pe o zona restransa, pentru a vedea cum reactioneaza pielea. Substantele chimice din crèmele depilatoare, odata ce au fost expuse la oxigenul din aer, vor determina un miros distinct, care ar putea fi destul de neplacut pentru tine si, in cazuri rare, ar putea cauza o reactie alergica. Ca urmare, asigura-te ca in camera unde te epilezi ventilatia este buna, iar pentru a evita arderea pielii, nu lasa crema sa actioneze mai mult decat este mentionat in prospect.

Indepartarea parul in exces: electroliza sau laserul

Metodele de indepartare permanenta a firelor de par – cu laser sau electroliza au un rezultat bun, insa si in cazul lor nu sunt studii care sa evalueze siguranta folosirii in timpul sarcinii. Daca si inainte de a ramane insarcinata excesul de par era ceva deranjant pentru tine si-ti doresti sa scapi pentru totdeauna de el, aceste tehnici sunt o optiune buna. Insa pot fi dureroase sau pot provoca disconfort.

Daca alegi sa folosesti electroliza sau indepartarea excesului de par cu laser, evita zona sanilor, mai ales in ultimul trimestru de sarcina, in special daca vei alapta. De asemenea, in ultimele saptamani este bine sa eviti si zona abdominala deoarece este foarte sensibila. Este posibil sa ti se ceara o recomandare scrisa de la medicul obstetrician care sa autorizeze acest tratament cosmetic in timpul sarcinii.

O ultima solutie ar fi sa ai rabdare. Specialistii mentioneaza ca acest par nedorit va disparea in maximum sase luni dupa nastere.