Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Pot sa iau medicamente pentru depresie in sarcina?

Pot sa iau medicamente pentru depresie in sarcina?

Antidepresivele sunt optiunea principala de tratament pentru cele mai multe tipuri de depresie. Totusi, medicamentele antidepresive administrate in timpul sarcinii ar putea reprezenta un risc pentru copilul tau, insa oprirea lor ar insemna un risc pentru tine.

Ce impact are sarcina asupra depresiei?

Desi se credea ca hormonii din sarcina ar proteja femeia impotriva depresiei, cercetarile recente au infirmat asta. Mai mult, sarcina produce o serie de schimbari ale dispozitiei si emotiilor ceea ce va face mai dificil sa faci fata manifestarilor depresiei.

Este important sa tratezi depresia in sarcina?

Tratamentul depresiei in sarcina este esential. Daca depresia nu este tratata, nu vei avea suficienta energie sa te ingrijesti adecvat de-a lungul sarcinii. Nu te vei preocupa sa ai o ingrijire prenatala optima sau nu vei manca alimente sanatoase de care copilul tau depinde pentru a se dezvolta sanatos. De asemenea, este posibil sa incepi sau sa reiei consumul de alcool sau fumatul. Rezultatul ar putea fi nasterea prematura, o greutate mica a copilului la nastere sau alte probleme de sanatate pentru copil. In plus, dupa ce vei naste, vei avea un risc crescut de a suferi de depresie postnatala sau de a nu te atasa de copil.

Sunt medicamentele antidepresive o optiune in sarcina?

Decizia de a folosi medicatia antidepresiva in sarcina se bazeaza pe compararea riscurilor posibile cu beneficiile obtinute. In general, riscul de aparitie a anomaliilor congenitale sau altor probleme de sanatate la copiii ai caror mame fac tratament cu medicamente antidepresive in sarcina este mic. Totusi, doar un numar redus de medicamente s-a demonstrat a fi sigure in sarcina, in timp ce altele au fost asociate cu aparitia unor afectiuni la copil.

Ce medicamente antidepresive sunt considerate sigure in sarcina?

Urmatoarele antidepresive pot fi o optiune pentru tratarea depresiei in sarcina:

  • Antidepresivele triciclice. Aceasta clasa de medicamente include amitriptilina si nortriptilina.
  • Anumite medicamente de tipul inhibitorilor selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS).  Cativa ISRS sunt considerati o optiune de tratament in sarcina, cum ar fi citalopramul, fluoxetina (Prozac) sau sertralina (Zoloft).
  • Bupropionul. Acest medicament se foloseste atat pentru tratarea depresiei, cat si in cazul renuntarii la fumat. Desi nu este considerat ca prima linie de tratament antidepresiv in sarcina, ar putea fi o optiune pentru femeile care nu au raspuns la alte medicamente sau la cele care vor de asemenea sa renunte la fumat. Totusi, pentru tara noastra, ghidul de renuntare la fumat nu permite folosirea medicatiei la femeia insarcinata, avand ca singur scop renuntarea la fumat.

Riscurile potentiale ale medicatiei antidepresive in sarcina variaza. Studiile initiale au sugerat un risc pentru aparitia malformatiilor la nivelul membrelor la copil, insa acest risc nu a fost confirmat in studiile mai recente. Unele date au aratat asocierea citalopramului, fluoxetinei si a sertralinei cu o problema de sanatate rara, insa serioasa, la nivelul plamanilor nou-nascutului – hipertensiunea pulmonara persistenta a a nou-nascutului, atunci cand aceste medicamente sunt administrate la mama in a doua jumatate a sarcinii. De asemenea, exista un risc de aparitie a unor malformatii cardiace la nivelul septului – peretele care separa inima stanga de cea dreapta. Exista si alte malformatii congenitale care au fost evidentiate in unele studii, insa infirmate in altele. Cu toate acestea, desi riscul general exista, este foarte redus.

Ce medicamente antidepresive trebuie evitate in sarcina?

Paroxetina (Seroxat), un tip de ISRS, ar trebui evitata in sarcina deoarece este asociata cu defecte cardiace fetale, atunci cand este administrata in primele trei luni de sarcina. In plus, inhibitorii de monoaminoxidaza (IMAO) nu trebuie recomandati in sarcina deoarece inhiba cresterea fatului si agraveaza hipertensiunea arteriala la mama.

Exista si alte riscuri pentru copil?

Daca iei antidepresive de-a lungul intregii sarcini sau in ultimul trimestru, odata nascut, copilul poate sa sufere simptomele de sevraj – cum ar fi agitatie si iritabilitate. Scaderea treptata a dozei spre sfarsitul sarcinii nu este in general recomandata deoarece nu s-a dovedit ca ar diminua simptomele de sevraj la nou-nascut, pe de o parte, iar pe de alta parte, pentru tine ar reprezenta un risc crescut la inceputul perioadei postnatale, cand creste probabilitatea de a avea modificari de dispozitie sau anxietate.

Ar trebui sa inlocuiesc medicatia antidepresiva?

Decizia de a continua sau schimba tratamentul antidepresiv va trebui luata impreuna cu medicul psihiatru, analizand potentialele riscuri ale medicamentelor versus posibilitatea ca substitutia cu un al tratament sa nu aiba efectul dorit sau sa determine o recidiva a simptomelor depresive.

Ce se intampla daca decid sa nu mai iau medicamente antidepresive in sarcina?

Daca opresti medicatia antidepresiva in sarcina, ai un risc crescut sa reapara depresia. In plus, daca opresti brusc medicatia de tip ISRS, ar putea sa apara urmatoarele semne sau simptome:

  • Greata si voma
  • Tremuraturi
  • Oboseala
  • Anxietate
  • Iritabilitate

In concluzie, daca suferi de depresie si esti insarcinata sau intentionezi sa ramai gravida, vorbeste cu medicul tau psihiatru. In anumite cazuri, o forma usoara de depresie poate fi tratata cu psihoterapie. Daca totusi depresia ta este severa sau ai avut recent depresie, riscul de recidiva in sarcina ar putea fi mult mai mare decat potentialul risc asociat medicamentelor.

Cum sa tratezi depresia in sarcina nu este o decizie usoara. Riscurile si beneficiile medicatiei trebuie analizate cu multa atentie in fiecare caz in parte. Discuta cu medicul tau astfel incat sa poti face o alegere informata care sa-ti asigure atat tie, cat si copilului tau, cea mai buna ingrijire.