Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Pericolele din spatele alimentatiei romanilor

Articol de Nutritionist Daniela Furnea Nutritionist Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, Nutritionist Tehnician
Alimentatia sanatoasa face parte din stilul de viata sanatos, o componenta esentiala in prevenirea unor afectiuni, dar si pentru a avea o viata mai lunga si mai sanatoasa. In ultimii ani si romanii au inceput sa puna accent pe acest aspect, insa numarul lor este redus. Si, pana la urma, cine ar putea sa reziste mancarurilor traditionale romanesti si meselor imbelsugate de sarbatori?

Specialistii, insa, recomanda sa nu uitam totusi ca mancarea traditionala romaneasca este pe cat de gustoasa pe atat de bogata in grasimi. Valoarea calorica extrem de mare, grasimile si mancatul acestor preparate in exces pot transforma placerea de a manca intr-un dusman al sanatatii, prin cresterea trigliceridelor, a colesterolului, iar de aici o intreaga paleta de patologii. 

Cum este caracterizata alimentatia romanilor

Alimentatia romanilor este caracterizata prin dezechilibre cronice specifice hranei omului modern. Aceasta este conturata de excese calorice, excese ale aportului lipidic si uneori glucidic (mai ales din surse concentrate si rafinate). Pe de alta parte, Societatea de Nutritie din Romania atrage atentia asupra utilizarii necontrolate prin mecanisme riguroase a aditivilor alimentari.

Totodata, specialistii au remarcat deficiente vitaminice ce au la baza aportul insuficient de fructe si legume proaspete. De asemenea, s-a constatat si un aport scazut de calciu, fosfor si fier (mai ales la copii, femei si varstnici).

Care sunt cele mai intalnite probleme de nutritie la romani

Cele mai frecvente probleme legate de nutritie identificate de specialisti la proprii pacienti sunt:

  • Consumul excesiv de alimente grase
  • Consum excesiv de alimente prajite
  • Consum foarte scazut de legume si fructe
  • Consum in exces de dulciuri si prajituri 
  • Consum de alcool

Ingrijorarea este cu atat mai mare cu cat toate aceste obiceiuri nesanatoase sunt combinate cu lipsa de miscare.

Pericolele din spatele alimentatiei nesanatoase la romani

O alimentatie nesanatoasa are un rol important in determinismul a numeroase boli cronice cu incidenta si prevalenta in crestere alarmanta in civilizatia actuala, avertizeaza specialistii in nutritie.

Printre aceste afectiuni cronice se regasesc:

  • Obezitatea
  • Diabetul zaharat tip 2
  • Bolile cardiovasculare
  • Cancerul
  • Osteoporoza
  • Bolile dentare

Persoanele supraponderale si obeze prezinta un risc crescut de a dezvolta boli de inima. Astfel acestea sunt mai predispuse la infarct, insuficienta cardiaca si angina pectorala. De asemenea, obezitatea contribuie si la cresterea nivelului de colesterol si a trigliceridelor, iar de aici se poate ajunge la complicatii precum: hipertensiune arteriala cu risc de atac de cord, accident vascular cerebral sau insuficienta renala.

Specialistii atrag atentia ca supraponderea si obezitatea pot genera tulburari metabolice. De asemenea, studiile au aratat ca obezitatea este asociata cu aparitia cancerului de colon, de san (post-menopauza), de endometru, rinichi si esofag.

Recomandari nutritionale

Societatea de Nutritie din Romania a actualizat piramida alimentara, un sistem care sta la baza unei alimentatii sanatoase si a unui stil de viata sanatos. Aceasta cuprinde urmatoarele grupe:

  • Paine, cereale, orez si paste (6-11 portii pe zi)
  • Legume si vegetale (3-5 portii pe zi)
  • Fructe (2-4 portii pe zi)
  • Lapte si derivate (2-3 portii pe zi)
  • Carne, peste, oua (2-3 portii pe zi)

Piramida recomanda ca fundament al alimentatiei si al sanatatii cerealele, legumele si fructele.  Acestea pot reduce riscul de aparitie a bolilor cronice.
Pentru un consum adecvat este esential sa fie inteleasa corect notiunea de portie pentru fiecare categorie in parte. Astfel:

  • Paine, cereale, orez, paste :O felie de paine, ½ cana cereale, orez sau paste fainoase (fierte), un biscuit
  • Legume, vegetale, cartofi : ½ cana vegetale proaspete sau fierte, o cana legume frunze fierte, ½ cana zarzavaturi fierte , ¾ cana suc de rosii, un cartof mijlociu 
  • Fructe: un fruct mediu (mar, banana, portocala), ½ grapefruit, ¾ cana suc, ½ cana cirese, o felie medie de pepene, un ciorchine mijlociu de strugure
  • Carne, peste, fasole boabe, oua: 100 g carne gatita, un ou, ½ cana leguminoase uscate fierte 
  • Lapte, iaurt, branza: cana de lapte sau iaurt, ½ cana branza de vaca, 50 g telemea

Ce optiuni de a manca sanatos au romanii

Romanii pot avea o alimentatie sanatoasa si in ceea ce priveste produsele traditionale, insa doar daca se respecta regulile piramidei alimentare si daca aceste produse sunt consumate cu moderatie.

Insa exista si alte optiuni pentru a avea o alimentatie sanatoasa. Specialistii recomanda produsele bio, adica acele produse cultivate sau crescute intr-un sistem ecologic controlat, intr-un ritm lent si sanatos. Si, poate cel mai important, nu sunt supuse unor tratamente cu substante chimice, hormoni si antibiotice. 

O alta alternativa de a manca sanatos este de a te aproviziona cu alimente bio direct de la producatorii mici din Romania. 

Pe de alta parte, medicii nutritionisti recomanda prepararea hranei in casa si evitarea pe cat posibil a alimentatiei nesanatoase, precum fast-food sau mancaruri procesate si conservate.

Sfaturi pentru o viata sanatoasa

Pentru o viata sanatoasa este necesar sa adopti un stil de viata sanatos. Iata cateva recomandari pentru a-ti mentine sanatatea:

  • Bucura-te de placerea de a manca alimente sanatoase
  • Consuma laimente variate
  • Tine-ti greutatea sub control
  • Consuma multe cereale, care sunt foarte bogate in fibre
  • Consuma fructe si legume
  • Alege alimente care contin cantitati mici de grasime
  • Evita consumul de alimente procesate, bogate in zahar
  • Consuma alcool cu moderatie sau deloc
  • Mentine un echilibru intre aportul alimentar si activitatea fizica

Surse de informatie:

https://www.fao.org/nutrition/education/food-dietary-guidelines/regions/countries/romania/en/
 

Text: Elena Rascanu, Medical Editor
Consultant: Daniela Furnea, inginer biotehnolog si nutritionist consultant la Policlinica Regina Maria Brasov