Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Care este cel mai bun lapte pentru copilul tau: tipuri, beneficii, proprietati

cel-mai-bun-lapte1
A asigura cea mai buna ingrijire pentru copilul sau reprezinta o prioritate pentru orice mama, iar alimentatia corecta se afla la baza dezvoltarii armonioase a tuturor copiilor. Afla, in cele ce urmeaza, de ce este importanta alaptarea, care sunt tipurile de lapte pe care i le poti da copilului tau, dar si care sunt recomandarile specialistilor pe marginea acestui subiect.

Laptele matern si avantajele alaptarii

Productia de lapte matern incepe, in organismul mamei, inca din cel de-al doilea trimestru de sarcina, cand glandele mamare sunt stimulate pe cale hormonala, sub actiunea estrogenului si a progesteronului.

Din acest motiv, femeia insarcinata incepe sa resimta sensibilitate la nivelul sanilor, urmand ca apoi, sa observe cresterea in volum a acestora si modificarea culorii mameloanelor.
In primele doua zile dupa nastere, glandele mamare secreta colostru, un lichid vascos, de culoare galbuie.

Acesta are un continut ridicat de proteine si minerale si este, practic, precursorul laptelui matern.

Laptele matern are o concentratie unica pentru fiecare element in parte, neputand fi stabilita o formula general valabila. Elementele care se regasesc in laptele matern sunt esentiale pentru dezvoltarea bebelusului si includ: anticorpi, proteine, minerale (calciu, magneziu, fosfor, cupru fier si chiar si zinc), vitamine (vitamina A, complexul de vitamine B, vitamina E, vitamina K), enzime, glucide si grasimi.

Acestea sunt preluate din fluxul sanguin al mamei, sub actiunea prolactinei, si directionate catre alveolele mamare.

Alaptarea prezinta o serie de avantaje incontestabile, atat pentru bebelus, cat si pentru mama:

  • laptele matern stimuleaza imunitatea bebelusului, prin continutul ridicat de anticorpi. Practic, prin alaptare, organismul copilului se pregateste pentru a lua contact cu lumea exterioara;
  • digestia bebelusului se realizeaza mai usor, iar scaunele sunt mai reduse cantitativ;
  • laptele matern asigura un aport complet de nutrienti pentru primele 6 luni de viata ale copilului, nefiind necesara diversificarea pana la aceasta varsta;
  • alaptarea stimuleaza secretia de oxitocina in organismul mamei, ceea ce ajuta la refacerea uterului dupa nastere. Din acest motiv, unele mame pot resimti crampe abdominale, generate de contractiile uterului sub actiunea oxitocinei;
  • conform cercetarilor din domeniu, alaptarea ajuta la prevenirea cancerului ovarian si a cancerului de san;
  • in multe dintre cazuri, alaptarea ajuta proaspetele mamici sa scada mai usor in greutate dupa nastere.

Tipurile de lapte - diferente si beneficii

Atunci cand, dintr-un motiv sau altul, alaptarea este intrerupta (temporar sau definitiv), este necesara introducerea in dieta bebelusului a unei alternative la laptele matern. Fiecare tip de lapte vine la pachet cu beneficiile sale, dar si cu o serie de recomandari. Indiferent ca vorbim despre lapte praf, lapte de origine animala sau lapte vegetal, fiecare dintre aceste tipuri este indicat la o anumita varsta si in anumite conditii specifice.

Laptele praf

In prezent, exista o varietate foarte mare de formule de lapte praf, incat poate fi dificil de identificat care este cel mai bun lapte praf pentru copilul tau. In primul rand, este important de retinut ca diferitele tipuri de lapte praf pentru copii sunt formulate in functie de varsta, dar exista si sortimente speciale pentru copiii cu intolerante, bebelusii nascuti prematur sau pentru cei cu teren alergic.
In ceea ce priveste laptele praf destinat diferitelor etape de varsta, amintim urmatoarele tipuri:

  • laptele praf de inceput (formula de start) - recomandat imediat dupa nastere, atunci cand alaptarea nu este posibila sau laptele matern este insuficient pentru nevoile nutritive ale bebelusului. Aceasta formula se poate folosi pana la varsta de 4-6 luni;
  • formula pentru 6-12 luni - are o compozitie adaptata nevoilor nutritionale a bebelusilor, in raport cu varsta. Se poate folosi fie ca hrana exclusiva, fie in completarea alaptarii. Este important de mentionat faptul ca, odata ce copilul ajunge la varsta de 6 luni, este recomandata initierea diversificarii alimentare;
  • formula de crestere (peste 12 luni) - odata ajunsi la varsta de un an, copiii au o dieta destul de diversa, astfel ca formula de lapte praf creata pentru aceasta etapa este destinata mai mult suplimentarii cu nutrientii esentiali pentru o dezvoltare corespunzatoare.

Formulele speciale de lapte praf se adreseaza cazurilor in care bebelusii se confrunta cu anumite alergii, intolerante sau tulburari digestive:

  • laptele praf fara lactoza - indicat atunci cand copilul a fost diagnosticat cu intoleranta la lactoza, aceasta fiind substituita cu alte glucide;
  • laptele praf hipoalergenic - in unele situatii, bebelusii manifesta reactii alergice la o parte din componentele laptelui praf clasic si, din acest motiv, au fost concepute diferite formule hipoalergenice, imbogatite cu probiotice;
  • laptele praf antiregurgitare - are o consistenta mai ridicata, ceea ce impiedica aparitia refluxului gastroesofagian;
  • laptele praf anticolici - are un continut redus de lactoza, pentru prevenirea constipatiei, a colicilor si a flatulentei;
  • laptele praf pentru bebelusii nascuti prematur - fiindca acesti bebelusi au nevoi nutritionale mai mari decat cei nascuti la termen, au fost create formule de lapte praf special destinate prematurilor.
cel-mai-bun-lapte2

Laptele de vaca

Nerecomandat pana la varsta de 1 an, intrucat proteinele continute sunt foarte greu digerabile de catre bebelusi, in primele luni de viata, laptele de vaca poate provoca tulburari digestive sau reactii alergice, daca nu este introdus cu prudenta in dieta copilului. Un alt motiv pentru care laptele de vaca nu ar trebui folosit inaintea varstei de 1 an este acela ca nivelul de fier continut este unul redus, astfel ca bebelusii pot fi expusi riscului de anemie.

Laptele de capra

Dintre tipurile de lapte de origine animala existente, laptele de capra are formula cea mai apropiata de cea a laptelui matern. De asemenea, contine mai multe minerale (calciu, potasiu, cupru, seleniu) si vitamine (vitamina A, vitamina B6) decat laptele de vaca. Cele mai bune valori nutritionale ale laptelui de capra sunt inregistrate in timpul iernii si la inceputul primaverii.

Laptele de bivolita

De departe, cel mai bogat in grasimi si proteine dintre toate tipurile de lapte de origine animala, laptele de bivolita este deosebit de hranitor, insa nu este recomandat pentru copiii mai mici de un an. Este de mentionat, totusi, ca pentru copiii mai mari, laptele de bivolita este o alegere net superioara laptelui de vaca.

Laptele vegetal

Atunci cand copilul sufera de anumite intolerante sau cand dieta aleasa de catre parinti este una de tip vegetarian, laptele vegetal poate fi o optiune. Exista numeroase categorii de lapte vegetal, printre care se numara laptele de soia, laptele de migdale, laptele de orez, laptele de ovaz etc.. Fiecare dintre acestea are o compozitie diferita, astfel ca este indicata combinarea mai multor tipuri de lapte vegetal, in vederea obtinerii unei diete cat mai bogata in nutrienti. Cu toate acestea, trebuie mentionat faptul ca niciunul dintre tipurile de lapte vegetal nu contine vitamina B12 si nici anticorpi.

Recomandarile medicilor pediatri

Alaptarea exclusiva pana la minimum sase luni, urmata de initierea diversificarii in paralel cu alaptarea pana la varsta de doi ani este considerata de catre expertii de la Organizatia Mondiala a Sanatatii drept cea mai echilibrata varianta de alimentatie pentru copii. Desigur, acest lucru nu este posibil intotdeauna, insa recomandarea medicilor pediatri este de a se insista pe hranirea la san cat de mult posibil, in primele luni de viata, intrucat niciuna dintre formulele de lapte praf sau tipurile de lapte de origine vegetala ori animala nu poate aduce pe deplin beneficiile laptelui matern.
Inca de la nastere, fiecare copil este diferit. De aceea, este important sa ii fie identificate si respectate nevoile nutritionale, in raport cu varsta si starea de sanatate a acestuia. Atat alaptarea, cat si diferitele tipuri de lapte au propriile beneficii si indicatii, asadar, este deosebit de importanta informarea corecta si completa a mamei in acest sens.

 

Autor: Roxana Balintoni, Senior Editor