Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Noul coronavirus: sfaturi pentru a depasi perioada in care scolile sunt inchise

Noul coronavirus: sfaturi pentru a depasi perioada in care scolile sunt inchise

UPDATE: Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a decretat la data de 16.03.2020, strare de urgenta pentru o perioada de 30 de zile. Scolile raman inchise pe toata perioada starii de urgenta.

Decizia autoritatilor din Romania de a inchide gradinitele, scolile si liceele din toata tara in perioada 11-22 martie este o masura preventiva, menita sa limiteze raspandirea noului coronavirus (SARS-COV2), avand in vedere explozia de noi cazuri confirmate in intreaga lume, in special in Italia – tara din care s-au intors mii de romani in ultima perioada.

Este adevarat ca la nivel modial exista un numar mic de infectii COVID-19 la copii, iar dintre cele raportate majoritatea sunt cazuri usoare, insa copiii, asemenea adultilor, pot fi considerati o sursa de transmitere a infectiilor respiratorii si este important, pentru limitarea raspandirii infectiei, sa fie luate toate masurile de preventie necesare. Studiile au demonstrat ca noul coronavirus (SARS-COV2), care se transmite pe cale aeriana (tuse, stranut) este un virus foarte contagios. Conform expertilor de la Centrul European de Prevenire si Control a Bolilor (ECDC), este posibil ca un procent din cazurile transmise de COVID-19 sa apara din cazuri cu simptome usoare, care nu necesita asistenta medicala.

Parintii trebuie sa se gandeasca la siguranta si sanatatea lor si a copiilor lor, a bunicilor si a altor rude. Trebuie sa dam dovada de responsabilitate si sa tratam cu seriozitate situatia actuala si importanta mentinerii sub control a numarului de cazuri cu infectie COVID-19. Trebuie sa intelegem si sa respectam masurile de preventie anuntate de autoritati, sa evitam pe cat posibil locurile aglomerate si, in plus, sa continuam sa acordam importanta crescuta regulilor de igiena si masurilor de curatare si dezinfectare a propriilor locuinte. Preventia este extrem de importanta in limitarea oricarui tip de infectie respiratorie, cum este infectia COVID-19.

Copiii au nevoie de stabilitate, mai ales in perioada in care scolile sunt inchise

Odata cu inchiderea scolilor din cauza noului coronavirus, principalele motive de ingrijorare ale parintilor sunt gestionarea timpului petrecut acasa, astfel incat sa sustina activitatea academica a copiilor si sa nu le permita sa stea prea mult timp in fata televizorului/computerului. In plus, copiii se pot simti frustati pentru ca nu se mai pot intalni cu prietenii lor.

Parintii isi fac griji si cu privire la examenele importante, care pot fi sau nu amanate, precum si cum pot facilita invatarea copiilor de acasa.

Pentru a sprijini parintii si cadrelor didactice din scolile internationale din intreaga lume, Ellen Mahoney, sefa Serviciului de mentorat de la Sea Change Mentoring – lider international in invatarea si bunastarea sociala si emotionala pentru scoli a creat un ghid gratuit pentru profesori: “Zece strategii pentru bunastarea educatorilor: un manual pentru scoli in timpul focarului COVID-19”.

Unele dintre sfaturile oferite in ghid pot parea intuitive. De exemplu, parintilor li se recomanda sa nu uite sa includa in program timp pentru miscare si exercitii fizice.

Evitati locurile aglomerate si petreceti cat mai mult timp in casa!

Inchiderea scolilor nu inseamna ca parintii trebuie sa caute noi activitati in aer liber pentru ei si copiii lor, ci inseamna ca trebuie sa evite pe cat posibil locurile publice aglomerate. Parintii sunt incurajati sa evite pe cat posibil locurile de joaca din parcuri sau alte locuri special amenajate pentru copii in mall-uri sau diferite supermarket-uri.

Pastrati rutina!

Atat profesorii si educatorii, cat si parintii stiu cat de importanta este pentru un copil stabilirea si mentinerea unei rutine. Rutinele ofera structura si un sentiment de siguranta, care ii ajuta pe copii sa invete si sa isi asume riscuri intelectuale. In plus, copiii care urmeaza un program clar de somn, adica adorm aproximativ la o ora fixa, au tendinta de a dormi mai mult, iar somnul odihnitor este asociat cu o functionare fizica, psihologica si academica mai buna.

Atunci cand scolile sunt inchise, stabilirea de noi rutine este deosebit de importanta. „Aceste tipuri de crize ne pot face sa ne simtim nemotivati sau neputinciosi, iar o rutina ne ajuta sa ne concentram si sa simtim ca detinem controlul”, sustine Ellen Mahoney, autoarea ghidului “Zece strategii pentru bunastarea educatorilor: un manual pentru scoli in timpul focarului COVID-19”.

Profitati de aceasta perioada pentru a intari relatia parinte-copil!

Conexiunea sociala este esentiala pentru supravietuirea umana, iar auto-izolarea sau carantina nu sunt favorabile. Parintii trebuie sa gandeasca creativ pentru a-si implica si atrage copiii in diferite activitati/jocuri de familie. De exemplu, incurajati copiii sa va ajute la prepararea mancarii sau desenati impreuna. Profitati si jucati-va cat mai mult cu cei mici!

Discutati cu calm despre noul coronavirus!

Incercati sa fiti rezervati cu privire la discutiile si motivele de ingrijorare pe care le aveti legat de noul coronavirus. Atunci cand adultii sunt suparati, incordati si ingrijorati, copiii citesc aceste emotii, dar nu inteleg contextul si sursa acestor stari, ei raman cu sentimentul de frica. Este important sa calmam temerile copiilor, deoarece anxietatea poate interfera cu joaca si invatarea, care ii ajuta pe copii sa creasca si sa se dezvolte.

Copiii par a fi “feriti” de infectia COVID-19

Cifrele raportate pana in prezent la nivel mondial arata ca numarul cazurilor de infectie COVID-19 in randul copiilor este destul de mic si majoritatea cazurilor reprezinta forme usoare. In China, unde a inceput focarul, copiii reprezinta 2,4% din totalul cazurilor raportate de COVID-19, se arata intr-un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Dintre acestia, doar 2,5% au prezentat simptome severe si o proportie si mai mica (0,2%) s-au imbolnavit critic. Pana in prezent, la copii nu s-au raportat decese.

Modul in care noul coronavirus afecteaza copiii reprezinta o usurare si un mister in acelasi timp pentru expertii in boli infectioase la copii.

"Coronavirusurile obisnuite par sa afecteze copiii si adultii in egala masura, dar acesta, nu stim exact de ce, cu siguranta afecteaza mai mult populatia adulta", sustine dr. Frank Esper, specialist in boli infectioase la copii la Cleveland Clinic, ale carui cercetari se concentreaza pe infectii respiratorii virale si boli infectioase recunoscute recent.

Raspunsul diferit al copiilor la infectia COVID-19 se poate datora sistemului imunitar, considera dr. Vanessa Raabe, profesor asistent in boli infectioase la NYU Langone, unul dintre centrele academice de renume din New York: „Am vazut modele similare pentru alte boli, cum este varicela. Adultii care fac varicela tind sa aiba forme mult mai severe decat copiii. Pe masura ce oamenii imbatranesc, sistemul imunitar slabeste si el, fapt care poate ingreuna lupta impotriva bolilor”.

Chiar si nou-nascutii par sa tolereze noul coronavirus destul de bine. In China, intre 8 decembrie 2019 si 6 februarie 2020, au fost spitalizati 9 sugari si niciunul nu a avut complicatii severe si nici nu a necesitat terapie intensiva.

In ciuda semnelor promitatoare potrivit carora copiii reactioneaza bine la noul coronavirus, specialistii avertizeaza ca nou-nascutii prematuri si copiii cu afectiuni cronice ar trebui considerati o categorie cu risc ridicat pentru a dezvolta complicatii.

Surse:
www.qz.com
www.ecdc.europa.eu

Informatii actualizate la 17.03.2020