Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Morfologia fetala de trimestrul II (ecografia morfologica)

Morfologia fetala de trimestrul II (ecografia morfologica)

Este o ecografie care se efectueaza de obicei in saptamanile 19-24 de sarcina in functie de recomandarea medicului ginecolog care urmareste sarcina, perioada optima fiind in saptamanile 21-22 de sarcina. Operatorul va verifica daca fatul se dezvolta normal si care este pozitia placentei in uter. Scopul principal al acestei ecografii este de a verifica dezvoltarea normala a fatului si nu aflarea sexului. 

Investigatia se realizeaza in cel de-al doilea trimestru de sarcina deoarece in aceasta etapa fatul este suficient de mare pentru efectuarea unei evaluri clare a structurii corpului si a stadiului sau de dezvoltare. Ecografia utilizeaza unde sonore de inalta frecventa pentru a vedea si a inregistra, in timp real, imagini pe un ecran cu ultrasunete. Astfel, este o metoda ideala pentru a surprinde miscarile copilului.

Cateodata excesul de gaze intestinale si tesutul adipos abdominal in exces pot ingreuna realizarea ecografiei, astfel fiind greu de identificat sexul bebelusului.

Este obligatoriu sa fac ecografia morfologica de trimestru II?

Decizia o vor lua mama si medicul obstetrician curant, care trebuie sa explice pacientei beneficiile acestei ecografii. Investigatia trebuie facuta doar din motive medicale valide. Nu este recomandata pur si simplu pentru a determina sexul copilului sau pentru ca parintii vor sa vada si sa pastreze ca suvenir clipuri video sau imagini cu copilul.

In cazul in care medicul ginecolog nu recomanda realizarea unei morfologii fetale, dar simti nevoia ca rezultatele acestei investigatii sa-ti confirme ca sarcina este in regula, discuta cu medicul si explica-i motivele tale. Impreuna veti putea stabili ce este mai bine pentru tine si copilul tau.

Cum ma pregatesc pentru ecografia morfologica de trimestru II?

Nu este nevoie de foarte multa pregatire. Nu ar trebui sa ai vezica urinara complet goala, insa nici plina incat sa te deranjeze. In acest fel, interiorul zonei abdominale se va vedea clar pe monitor. Este o idee buna sa porti haine confortabile, care ofera un acces usor la intreaga zona abdominala.

In cazul in care mai ai copii, nu este recomandat sa-i iei cu tine la realizarea investigatiei. Exista cercetari potrivit carora copiii mici devin mai agitati in timpul ecografiei, fapt care poate distrage atentia operatorului.

Ce pot vedea la acesta morfologie?

Majoritatea clinicilor si spitalelor iti pun la dispozitie un ecran pe care poti sa privesti imagini din timpul ecografiei care dureaza intre 10 si 20 de minute, in functie de pozitia fatului, tesutul gras matern si exprienta medicului. Expunerea pe o perioada mai lunga a fatului la undele sonice emise de aparatul de ecografie, in special daca se folosesc optiuni color, Doppler sau Power Doppler este de preferat sa fie evitata (expunerea repetata pe perioade scurte nu s-a dovedit ca ar putea afectata fatul).

Daca morfologia este prima ecografie efectuata, operatorul va verifica daca este o sarcina cu fat unic sau o sarcina gemelara si va confirma data probabila a nasterii. Operatorul iti va arata inima fatului, parti ale corpului (cum ar fi fata si manile copilului), inainte sa analizeze in detaliu organele. Oasele fatului vor aparea cu alb pe ecografie, tesutul moale va fi gri, iar lichidul amniotic care inconjoara fatul va fi negru.

Pot sa primesc o poza dupa ecografie?

Majoritatea spitalelor si clinicilor ofera poze printate sau un CD cu imagini din timpul ecografiei.De obicei, vei plati suplimentar pentru acestea, asa ca trebuie sa te informezi cand faci programarea. Unele clinici incarca imaginile pe o aplicatie, pe care o poti descarca pe telefon. 

Daca nu doresti aflarea sexului fatului, trebuie sa te asiguri ca ii transmiti aceasta optiune operatorului.

La ce se uita operatorul in timpul ecografiei?

Va examina si masura toate organele fatului. Concret, se va uita la:

  • Forma si structura cutiei craniene. La acesta varsta gestationala se pot identifica probleme majore
  • Fata fatului - se verifica pentru malformatii. Buza de iepure (palatoschizis) este greu de identificat.
  • Coloana vertebrala, atat in lungime, cat si in sectiune pentru a se asigura ca vertebrele sunt aliniate si ca pielea acopera coloana in totalitate.
  • Peretele abdominal pentru a se asigura ca acopera toate organele interne; 
  • Inima, cele doua camere superioare (atrii) si doua inferioare (ventricule), care ar trebui sa fie egale in diametru. Valvele ar trebui sa se deschida/inchida cu fiecare bataie a inimii. Operatorul va examina arterele si venele mari care pornesc, respectiv intra in inima fatului.
  • Stomacul - fatul inghite o parte din lichidul amniotic care se vede ulterior in stomac ca o bula neagra
  • Rinichii – operatorul va verifica existenta lor si traiectul liber al urinei in vezica urinara; daca vezica este goala si nu se umple in timpul ecografiei, este nevoie de o reexaminare ulterioara.
  • Mainile, picioarele, palmele si talpile - operatorul se va uita la degetele de la maini si picioare, insa este posibil ca o eventuala malformatie sa nu se evidentieze cu exactitate.
  • Placenta, care poate fi situata si pe peretele anterior sau posterior al uterului, desi de obicei este fundica (fundul uterului). Placenta va fi descrisa ca fiind joasa, daca se afla in apropiere sau chiar acopera orificiul intern al colului uterin. Daca placenta este praevia, este nevoie de o alta ecografie in trimestrul III pentru a-i verifica pozitia.
  • Cordonul ombilical – operatorul are posibilitatea sa verifice cele 3 vase (doua artere si o vena) pentru a vedea daca lichidul amniotic este in cantitate normala Nu este o procedura de rutina. 

De asemenea, in timpul ecografiei, operatorul va verifica parti ale corpului fatului pentru a determina evolutia acestuia in concordanta cu data probabila a nasterii si anume:

  • Circumferinta craniana
  • Circumferinta abdominala
  • Lungimea femurului
  • Existenta anumitor defecte de nastere

Ce malformatii se pot observa in timpul morfologiei de trimestru II?

Operatorii pot identifica mai multe tipuri de malformatii , dintre care unele pot fi incompatibile cu viata extrauterina, iar altele sunt tratabile, astfel echipa medicala poate sti din timp si se poate asigura de ingrijirea corecta a nou-nascutului in primele ore de viata. Mai jos este o lista cu malformatii si procentajul cu care operatorul le poate identifica:

  • Absenta cerebelului si a encefalului (anencefalie): 98%
  • Buza de iepure: 75%
  • Defect de perete abdominal prin care se pot exterioriza intestinul sau chiar ficatul (exomphalos): 80%
  • Defect de perete abdominal prin care intestinele se dezvolta in afara abdomenului (gastroschizis): 98%
  • Absenta membrelor sau prezenta unor membre foarte scurte: 90%
  • Defect al maduvei spinarii (spina bifida): 90%
  • Probleme majore renale (absenta rinichilor sau rinichi anormali): 84%
  • Defect de inchidere a muschiului care separa cutia toracica de abdomen (hernie diafragmatica): 60%
  • Acumulare de lichid cefalorahidian in cavitatile creierului (hidrocefalie): 60%
  • Sindrom Edwards sau sindrom Patau (anomalii cromozomiale): 90%
  • Probleme cardiace (defecte de valve, vase, atrii, ventriculi): 50%

Unele malformatii, inclusiv cardiace  sau obstructii intestinale nu pot fi diagnosticate decat tarziu in sarcina. Prin aceasta ecografie morfologica, cel mai probabil, se pot exclude aceste malformatii.

Ce se intampla daca examenul de morfologie fetala arata semne de ingrijorare?

Majoritatea problemelor care necesita repetarea ecografiilor morfologice nu sunt seriose. Aproape 15% din ecografii se repeta dintr-un motiv sau altul. Cel mai frecvent motiv este ca operatorul, din cauza pozitiei fatului sau excesului adipos corporal al mamei, nu poate evalua in totalitate fatul. In acest caz, se recomanda repetarea ecografiei la 23 de saptamani.

Daca operatorul gaseste sau suspecteaza o problema, vei fi informata imediat, iar o programare la un medic specialist in medicina materno-fetala este necesara in urmatoarele 72 ore.Daca medicul suspecteaza o problema cu inima fatului, vei fi programata pentru ecografie cardiaca fetala care va analiza in detaliu inima copilului.Daca  se descopera o problema seriosa, ti se va oferi suport din plin in parcurgerea optiunilor, chiar daca acestea implica intreruperea sarcinii.

Alte probleme se refera la faptul ca fatul va avea nevoie de interventie chirurgicala care se poate efectua intrauterin sau dupa nastere.

Afla mai multe despre investigatiile, recomandarile, dar si restrictiile din al doilea trimestru de sarcina din seria de articole "Totul despre sarcina"!

Consultant: Dr. Hadi Rahimian, Medic Primar Obstetrica-Ginecologie 

Surse:
www.babycenter.com.au
www.mayoclinic.org
www.insideradiology.com.au