Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Monturile – management si tratament in Spitalul Brasov

Termenul mont este denumirea populara pentru modificarea pozitiei normale a degetului mare de la picior (haluce), care se prezinta sub forma unei proeminente osoase dure si a inflamatiei acestuia, cu inclinatie catre interior, inspre al doilea deget. Medicii ortopezi denumesc aceasta deformare hallus valgus.

Cauzele aparitiei monturilor

Medicii si cercetatorii nu au identificat deocamdata o anumita cauza sau o serie de cauze care provoaca monturile. Se pare ca factorul ereditar si genul au un rol in aparitia acestora. De obicei, monturile se mostenesc, iar femeile le dezvolta mai frecvent in comparatie cu barbatii. Contrar parerii generale, pantofii stramti nu contribuie la formarea monturilor; acestea apar la persoane din intreaga lume, inclusiv la cele care nu poarta niciodata incaltaminte. Dar, pantofii prea stramti pot sa contribuie insa la progresia afectiunii. Monturile sunt, in general, bilaterale, ceea ce inseamna ca apar la ambele picioare. Desi se intalnesc de obicei la persoane de varsta a doua sau la varstnici, si tinerii pot dezvolta monturi ca urmare a unei boli congenitale. Diagnosticul monturilor se realizeaza de catre medicul ortoped in baza unui examen clinic si a unei radiografii efectuate in pozitie ortostatica (in picioare).

Simptomele monturilor

Desi unele persoane considera ca au un aspect neplacut, monturile nu sunt intotdeauna dureroase. Daca insa apar simptome, acestea pot fi:

  • Disconfort fizic sau durere
  • Senzatie de arsura
  • Inrosire si inflamatie
  • Amortire
  • Dificultate la mers

Tratament

In cazurile mai severe, se impun urmatoarele:

Tratament nechirurgical:

  • Purtarea unor pantofi ortopedici, care sa aiba suficient spatiu pentru degete
  • Purtarea unor pantofi elastici, care se pot largi la nevoie
  • Bandajarea monturilor pentru ameliorarea durerii
  • Evitarea activitatilor care provoaca durere, precum statul in picioare pe perioade lungi
  • Administrarea la nevoie a analgezicelor precum acetaminofen sau ibuprofen
  • Aplicarea unei comprese cu gheata pentru a reduce inflamatia si durerea

Tratament chirurgical
In cazul in care pacientul prezinta durere, chiar si in conditiile in care incaltamintea este adecvata pentru monturi, iar durerea se agraveaza in timp sau impiedica mersul normal, trebuie luata in considerare interventia chirurgicala, care se numeste osteotomie si care are ca scop indepartarea monturilor si realinierea corecta a degetelor in pozitia lor anatomica. Majoritatea interventiilor corective sunt efectuate in ziua consultului, insa tipul de procedura depinde de starea generala de sanatate, de gradul de deformare a degetelor, de varsta si de nivelul de activitate fizica.

Recuperarea in urma interventiei 

Recuperarea in urma operatiei de indepartare a monturilor dureaza intre 6 si 8 saptamani, dar recuperarea completa se face in general in 4-6 luni. Timp de doua saptamani dupa interventie, ve purta o orteza stabilizatoare de picior tip cizma, care iti va proteja membrul sau membrele inferioare. Evita sa umezesti suturile chirurgicale (cusaturile). Dupa indepartarea cizmei, vei purta un suport din silicon sau o proteza elastica – acestea vor sustine piciorul sau picioarele pe perioada vindecarii. Nu vei putea pune piciorul pe podea la inceput, insa, gradual, te vei putea misca ajutandu-te de un cadru fix. Asteapta-te ca piciorul sa se mentina inflamat intr-un oarecare grad chiar si la cateva luni de la indepartarea montului. Femeile trebuie sa evite purtarea pantofilor cu toc cel putin 6 luni de la indepartarea montului.
Medicul ortoped iti poate recomanda sedinte de fiziokinetoterapie, in cadrul carora vei invata o serie de exercitii care iti intaresc laba piciorului si gamba.

Daca suferi de monturi, programeaza-te la medicii ortopezi din Spitalul Brasov pentru a afla care este cea mai buna metoda de tratament in cazul tau.

Surse:
https://my.clevelandclinic.org
www.hss.edu
https://emedicine.medscape.com
www.healthline.com