Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Montarea camerei de chimioterapie - aspecte tehnice

Articol de Dr. Gheorghe Gerald Filip Medic primar Chirurgie generala
Montarea camerei de chimioterapie - aspecte tehnice

Denumita si „port-a-cath”,  camera de chimioterapie reprezinta un dispozitiv medical ce are rolul de a permite accesul rapid in cazul administrarii medicatiei intravenoase, precum si recoltarea rapida a probelor sangvine. Inlocuieste cu succes manevrele dureroase si deseori repetitive  de montare a unei branule sau de punctionare a venelor la pacientii cu tesuturi fragilizate de boala, de tratamente chimioterapice sau de punctii repetate.

Montarea acestui dispozitiv este relativ facila si poate fi folosita ca si cale de acces endovenos inclusiv la copi. Face parte din apanajul tratamentului bolii neoplazice sau al oricarei alte boli care necesita punctii venoase repetate.

Camera de chimioterapie este  alcatuita din 2 componente principale :

  • Camera de chimioterapie - dispozitiv (cutiuta) ce se monteaza subcutanat, in zone anatomice usor accesibile (prepectoral, sub piele)
  • Cateterul de chimioterapie  - este un tub de silicon care se introduce prin abord venos pana la nivelul unei vene mari din torace. Dupa pozitionarea endovenoasa, va fi conectat la camera de chimioterapie.

Cand este nevoie de camera de chimioterapie?

Pacientul va fi programat la interventie chirurgicala dupa stabilirea indicatiei operatorii de catre medicul oncolog medical, chirurg oncolog sau chirurg de chirurgie generala. Procedura se va efectua numai in sala de operatie, pacientul avand internare continua sau internare de zi (cateva ore).

Indicatiile camerei de chimioterapie:

  • In cazul paientilor cu capital venos deficitar sau alterat ce au nevoie de tratamente de lunga durata, cu administrare frecventa
  • In cazul pacientilor oncologici, cu tratament chimioterapic parenteral de lunga durata
  • In cazul pacientilor ce necesita nutritie parenterala sau tratament intravenos de lunga durata
  • In cazul pacientilor ce necesita recoltari de analize frecvent sau administrari repetate/rapide de solutii perfuzabile, transfuzii, medicatie intravenoasa

Cum se face montarea acestui dispozitiv?

Tehnica operatorie propusa va fi discutata cu pacientul si va fi consemnata in consintamant. Pacientul va fi informat despre evolutia naturala a bolii, optiunile de tratament asociate sau alternative, tehnici  chirurgicale propuse, posibile incidente si complicatii.

Montarea camerei de chimioterapie poate fi o interventie chirurgicala unica, de sine statatoare sau poate sa fie o interventie chirurgicala asociata altei operatii. Necesita examen fluoroscopic sau ecografie intraoperatorie. Vor fi respectate cu strictete recomandarile si indicatiile producatorului, atasate dispozitivului.

In general se foloseste anestezia locala, dar se poate folosi orice metoda de anestezie, recomandata de medicul ATI. Pe parcursul interventiei se vor monitoriza: tensiunea arteriala, alura ventriculara, saturatia in oxigen.

Exista mai multe tehnici de montare a camerei de chimioterapie adaptate particularitatilor pacientului – anatomie, constitutie, tipul de sistem venos, afectiuni asociate, indicatia de montare. In principiu se folosesc 2 tehnici :

  • Abord venos chirurgical – prin denudarea si cateterizarea venei cefalice sau a venei jugulare (externe sau interne) de oricare parte, cu scopul de a introduce cateterul in sistemul venos profund
  • Abord prin punctie venoasa  -  tehnica de montare a cateterului central, in care abordul venos (introducerea cateterului in sistemul venos profund) se face prin punctia venei subclavie de oricare parte.

In oricare dintre tehnci este necesara prezenta in sala de operatie a aparatului de radiologie mobila si a ecografului.

Etapele efectuarii acestei proceduri :

  • Pacient este pe masa de operatie in decubit dorsal, cu perfuzie pe partea pe care se face interventia, cu manseta de tensiune la membrul toracic de partea opusa
  • Anestezia este locala potentata de analgosedare sau anestezie generala (daca procedura se face asociat altei interventii chirurgicale)
  • Se vor respecta cu strictete regulile de sepsie si antisepsie
  • Dupa pozitionarea cateterului si verificarea permeabilitatii acestuia, se va cupla camera de chimioterapie, care se va fixa sub piele (de preferat pe muschiul pectoral de aceeasi parte) printr-o incizie de 2 cm
  • Dupa fixarea camerei de chimioterapie se recontroleaza permeabilitatea  cateterului,  se monteaza prin piele un ac de chimioterapie si se incepe perfuzia pe aceasta cale
  • Interventia se incheie cu controlul hemostazei, sutura tegumentului si pansament

Tratamentul chimioterapic, recoltarea de sange si administrarea de substante pe cateterul de chimioterapie vor putea incepe imediat dupa finalizarea procedurii prin cuplarea seringii sau perfuziei cu un ac special ce strabate doar pielea. Dispare disconfortul marcat datorat montarii dureroase a branulei periferice care se poate infunda  sau care poate sparge vena.

Administrarea de medicatie pe cateterul de chimioterapie se va face respectand cu strictete regulile de asepsie sau antisepsie. Camera de chimioterapie trebuie heparinizata periodic daca nu se foloseste aceasta cale de acces.

Pacientul va reveni la control la 24 de ore si la 10 zile.  Acest dispozitiv se va extrage sau se va inlocui respectand dispozitiile producatorului.

Se poate face monta camera de  chimioterapie in Ponderas Academic Hospital?

Considerata metoda moderna si eficienta de administrarea a substantelor citostatice, metoda este aplicata cu succes in tratamentul pacientilor spitalului Ponderas. Blocul operator dispune de tehnologia  neceara acestei interventii, preferata de pacientii cu afectiuni oncologice pentru ca inbunatateste calitatea vietii si amelioreaza suferinta ce insoteste administrarea tratamentului chimioterapic.

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.