Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Medicul androlog - cu ce se ocupa si cand trebuie sa apelam la el

Medicul_androlog1
Andrologia reprezinta acea specializare medicala adresata populatiei masculine, ce se ocupa atat cu sistemul reproducator al barbatului, cat si cu afectiunile urologice specifice doar acestuia. In general, se considera ca andrologia este o ramura a urologiei (uneori chiar sinonima cu aceasta), dedicata afectiunilor din aceasta sfera, insa raportata doar la populatia masculina.

Afla mai departe ce trateaza aceasta ramura a medicinei, care sunt principalele roluri ale medicului androlog, cand este cazul sa se apeleze la acesta, precum si care sunt principalele diferente intre aceasta ramura si urologia generala.

Ce este andrologia si cu ce se ocupa

Desi pentru multa vreme urologia a fost unica specializare care s-a ocupat atat cu afectiunile urologice ale femeilor si barbatilor, cat si cu problemele sistemului reproducator masculin, inca din secolul trecut, a debutat studierea andrologiei ca specializare de sine statatoare.

In timp, studiul andrologiei ca specializare a inceput sa capete amploare si, totodata, si interesul pentru practicarea acesteia. Astfel, in timp, din ce in ce mai multe tari au inceput sa o implementeze si sa o recunoasca drept o ramura a medicinei cu propria sa arie de interes patologic si terapeutic.

Andrologia poate fi adesea confundata sau, cel putin, asemanata cu urologia, intrucat zonele anatomice studiate sunt adesea comune.

Totusi, desi o parte a andrologiei detine elemente comune cu urologia (ex: sistemul reproducator al barbatului si diferite patologii urologice), aceasta le studiaza in profunzime si chiar are elementele sale proprii, adesea din sfera endocrinologiei masculine.

Prin urmare, principalele arii de interes regasite in atributiile andrologiei includ:

  • Infertilitatea de cauza masculina;
  • Tulburarile de initiere si/sau mentinere a erectiei;
  • Tulburari de ejaculare (ex: ejacularea precoce);
  • Libidoul scazut;
  • Pubertatea precoce sau intarziata;
  • Hipogonadismul (functia scazuta a organelor sexuale masculine) - inclusiv manifestarile asociate acestuia (ex: ginecomastia);
  • Imbatranirea fiziologica a sistemului reproducator masculin.

Subsectiuni ale andrologiei

Andrologia este o specializare care poate fi regasita fie de sine statatoare, caz in care medicul androlog se poate axa strict pe ariile de lucru ale acesteia, fie ca ramura asociata urologiei si studiata impreuna cu aceasta (sau, ulterior, ca o supraspecializare).

Varianta din urma este, la momentul actual, cea mai populara, astfel ca mai multi medici urologi au ales sa studieze si aceasta parte a andrologiei, pentru a putea cunoaste si adresa terapeutic mai bine problemele de fertilitate si functie sexuala ale barbatilor.

Prin urmare, adesea, andrologia este considerata a fi in sine o subsectiune a unei alte ramuri medicale (urologia), cu posibilitatea de a fi practicata si ca unica specializare.

Cand trebuie sa apelam la un medic androlog

Medicul_androlog2

Medicul androlog este, cel mai adesea, fie un medic urolog cu formare in andrologie, fie un medic care a decis sa aprofundeze si sa trateze strict aceasta parte a patologiei sistemului reproducator masculin.

Indiferent de situatie, un pacient de sex masculin se poate gandi sa apeleze la medicul androlog in vederea adresarii diferitor probleme, precum cele aparute in cazul initierii si mentinerii activitatii sexuale (ex: disfunctie erectila) si alte tulburari ale sistemului reproducator.

De asemenea, medicul androlog poate fi solicitat si in cazul unor probleme endocrinologice precum pubertatea intarziata sau, din contra, precoce.

In plus, medicul androlog se ocupa nu numai de partea medicala (clinica) a acestei specializari, ci si de cea chirurgicala. Astfel, atunci cand intervin afectiuni ce necesita rezolvare prin interventie chirurgicala, el poate efectua diferite proceduri in scopul corectarii acestora.

Nu in ultimul rand, medicul poate fi un bun sfatuitor in cazul procesului de imbatranire fiziologica a sistemului reproducator, oferind informatii si solutii pentru adaptarea la aceasta situatie.

Ce proceduri efectueaza medicul androlog

Intrucat medicul androlog se ocupa si de partea chirurgicala a acestei specializari, exista un numar destul de mare de proceduri pe care acesta le poate efectua. Printre cele mai importante se numara:

  • Tratamentul „fracturii” peniene - produsa prin ruperea tesutului conjunctiv;
  • Tratamentul altor traumatisme de la nivelul sistemului reproducator masculin;
  • Eliminarea stricturilor (ingrosarilor/ obstacolelor) uretrale - fie prin montarea unor proteze speciale, fie prin uretroplastie;
  • Corectarea torsiunii testiculare, cu repermeabilizarea fluxului de sange;
  • Corectarea pozitiei curbate a penisului;
  • Tratamentul de urgenta al priapismului (erectiei prelungite).

Cum se poate aprecia un medic androlog bun (calitati)

Alegerea medicului potrivit poate parea o sarcina dificila atunci cand cineva se regaseste la inceput de drum cu interactiunile de tip medic-pacient.

Totusi, aceasta alegere nu trebuie sa fie nici pe departe una atat de grea, ci, din contra, este adeseori una intuitiva.

Este important de retinut faptul ca, pe langa cunostintele medicale pe care orice medic ar trebui sa le detina, in unele cazuri, cea mai importanta calitate ramane conexiunea pe plan emotional cu pacientul.

Astfel, un medic poate fi apreciat ca fiind bun (sau chiar mai presus de atat) in cazul in care experienta sa in domeniu este transmisa intr-un mod eficient, corect si empatic, mentinand permanent o comunicare deschisa cu pacientul.

Pe scurt, medicul potrivit va fi identificat imediat ce toate aceste calitati esentiale precum cunoasterea, experienta vasta, comunicarea eficienta si empatia vor fi intrunite. Din fericire, exista numerosi medici andrologi care le detin pe toate, usurand tot acest proces de cautare.

Andrologie vs urologie. Diferente si asemanari

Urologia si andrologia se afla, in general, fie in asociere (medic urolog-androlog), fie cea de-a doua specializare este derivata din prima (medic urolog ce realizeaza si o formare in andrologie si alege sa aprofundeze aceasta cale).

Atat medicul urolog, cat si cel androlog pot diagnostica si trata patologiile sistemului reproducator masculin. In schimb, in timp ce exista aceasta asemanare intre cele doua specializari, urologia se ocupa cu un numar mai mare de patologii si, implicit, de pacienti (si paciente).

Astfel, medicul androlog se axeaza in special pe patologia masculina, in timp ce medicul urolog poate fi solicitat si pentru patologiile din sfera aparatului urinar feminin, nu doar masculin.

In concluzie, desi andrologia nu a existat intotdeauna ca o ramura de sine statatoare, aceasta a inceput sa capete amploare odata cu aparitia mai multor afectiuni din aria sa de interes. In acest fel, se poate aprofunda aceasta zona a medicinei, imbunatatind depistarea timpurie a afectiunilor si tratamentul adecvat.

Bibliografie:

Andrologia https://www.topdoctors.co.uk/medical-dictionary/andrology-treatment#
Medicul androlog https://fertilitysolutions.co.uk/what-is-an-andrologist/
Istoricul andrologiei https://www.sciencedirect.com/topics/nursing-and-health-professions/andrologist
Urologie vs andrologie https://london-andrology.co.uk/news/urology-vs-andrology/
Arii de interes https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20814778/#:~:text=Andrology%20deals%20with%20male%20infertility,andrological%20patients%20in%20recent%20years.
Subsectiuni https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S001502821500312X
Proceduri https://www.nbt.nhs.uk/bristol-urological-institute/urology-patient-services/urology-diseases-conditions/andrology

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.