Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Medicamentele generice versus medicamente originale

Medicamentele generice versus medicamente originale

Medicamentele generice sunt supuse acelorasi aprobari FDA (Agentia pentru Alimente si Medicamente din SUA) ca si cele originale, prin urmare au aceeasi calitate.

Adesea, vechea zicala „Dai un ban, dar stai in fata” este adevarata. O geanta Prada nu va fi de aceeasi calitate cu imitatiile proaste pe care le poti achizitiona cu 20 de dolari de la un vanzator ambulant. Prosoapele de hartie vandute sub marci proprii nu absorb la fel de bine ca cele vandute sub o marca recunoscuta de astfel de produse.

Daca am urma aceasta logica, ar fi corect sa presupunem ca medicamentele generice sunt doar copii ieftine ale celor originale. Este adevarat ca medicamentele generice sunt mai ieftine – costul lor este cu pana la 85% mai mic decat al celor originale – insa in termeni de ingrediente, calitate si efect sunt practic identice.

„Un medicament generic va fi certificat de FDA (Agentia pentru Alimente si Medicamente din SUA) ca fiind bioechivalent cu versiunea originala” , explica Dr. Aaron Kesselheim, lector in cadrul Harvard Medical School. Deci, spre deosebire de un prosop generic de hartie, un medicament generic este certificat sa functioneze similar cu cel original, in virtutea studiilor pe care producatorii de medicamente generice trebuie sa le efectueze pentru a obtine aprobarea FDA.” Din acest motiv, in anumite state, farmacistii elibereaza doar generice, cu exceptia cazurilor in care medicii noteaza pe reteta „fara substitutie” .

Platesti mai mult pentru acelasi lucru

Desi medicamentele generice si cele originale sunt aproape identice, sunt oameni care solicita in mod specific originale – in special dupa ce urmaresc reclamele tv care promoveaza aceste medicamente. Si cand solicita un anumit medicament, medicii le acorda ceea ce solicita. Patru din zece medici dau curs dorintelor pacientilor lor si prescriu un medicament original cand este disponibil si unul generic, conform unui studiu publicat de catre JAMA Internal Medicine (The Journal of the American Medical Association).

Aceste solicitari pot determina cresterea costurilor medicamentelor. „In cazul in care, in calitate de pacient, soliciti un medicament original atunci cand este disponibil si unul generic, vei scoate mai multi bani din buzunar.”, explica dr. Eric Campbell, autor principal al studiului publicat de JAMA Internal Medicine si profesor la Harvard Medical School.  Compania de asigurari va trebui sa plateasca mai mult pentru medicamentul original pe care l-ai cerut, ca atare „solicitarea ta determina de fapt cresterea costurilor medicale pentru restul populatiei,” adauga acesta.

Comparatie intre costurile prescriptiilor, pe luna:

Afectiuni cardiace

 

PLAVIX

215 $

CLOPIDOGREL

11-16 $

Hipertensiune

LOTENSIN

65$

BENAZEPRIL

5$

Colesterol marit

ZOCOR

185 $

SIMVASTATIN

5-10 $

Analgezic

NAPROSIN

167 $

NAPROXEN

4-8 $

 

O doza sanatoasa de scepticism

Reclamele la medicamente sunt create in asa fel incat sa te determine sa soliciti medicului un medicament anume. "Companiile de medicamente nu educa. Misiunea lor primara este sa vanda”, afirma Dr. Campbell.

Priveste cu scepticism reclamele. Vei realiza ca sunt create sa iti vanda produse care nu sunt intotdeauna potrivite pentru tine. Cand ai o problema de sanatate, discuta cu medicul, recomanda Dr. Kesselheim. Permite-i doctorului sa iti faca un plan de tratament si sa decida ce tip de medicament iti va prescrie.

De fiecare data cand medicul iti prescrie un medicament nou sau iti schimba reteta, „intreaba daca exista unul generic si care este diferenta de coplata”, recomanda Dr. Campbell.

Odata ce treci la un medicament generic, fii atent, pentru ca desi are aceeasi concentratie si calitate ca si cel original, poate avea un aspect diferit. Intr-un studiu publicat in luna februarie a anului curent, Dr. Kesselheim a descoperit ca in cazul persoanelor care au primit medicamente generice de culoare diferita pentru tratamentul epilepsiei, sansele ca aceste persoane sa-si opreasca medicatia au scazut cu 50%.  Daca nu iei un medicament care ti-a fost prescris, iti subminezi tratamentul. Dr. Kesselheim iti recomanda sa discuti cu medicul despre medicamentele prescrise, ca sa fii informat despre cum sa le iei si despre ce efecte secundare ar putea avea si clarifica cu medicul sau farmacistul orice confuzii ai avea cu privire la schimbarea formei si culorii pastilelor.

Orice pastila sau capsula contine substante inactive impreuna cu cele active. Desi un medicament generic are aceeasi substanta activa ca si cel original, substantele inactive pot fi diferite. Ocazional, exista persoane care pot avea reactii adverse sau alergii la una dintre aceste substante inactive. Daca ai simptome noi dupa ce ai trecut la un medicament generic, poarta o discutie cu medicul.

Verificarea modului de administrare a medicamentelor

Fie ca iei medicamente generice sau originale, asigura-te ca le administrezi exact cum ti-a prescris medicul:

  • Pastreaza o lista cu toate medicamentele pe care le iei si cu dozele. Treci prin lista periodic impreuna cu medicul ca sa te asiguri ca medicamentele sunt inca potrivite pentru tine.
  • Cumpara-ti o cutie de pilule care te va ajuta sa iti organizezi pilulele pe zile.  Sunt cutii de pilule care te anunta cand este momentul sa-ti iei medicamentele.
  • Seteaza-ti alarma pentru medicatie pe telefon sau lasa-ti biletele in locuri in care sa le poti vedea – precum oglinda din baie sau frigiderul.
  • Daca experimentezi efecte secundare sau daca simti ca medicamentul nu functioneaza, nu schimba doza si nici nu intrerupe tratamentul inaite de a purta o discutie cu medicul.
  • Text: www.health.harvard.edu