Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Mamografie 3D, cu doza redusa de radiatii, in Spitalul Premiere

Mamografia 3D, cunoscuta si sub denumirea de mamografie cu tomosinteza sau tomosinteza digitala a sanului, este o tehnica moderna, eficienta si sigura de evaluare a tesutului mamar. La fel ca mamografia conventionala sau mamogafia 2D, aceasta investigatie imagistica de vizualizare a glandelor mamare, este considerata principala si cea mai utilizata metoda de depistare a cancerului de san la femeile cu varste peste 40-50 de ani.

Desi majoritatea femeilor stiu ca mamografia este o investigatie esentiala in evaluarea tesutului mamar, care poate depista cancerul mamar in stadii incipiente, cand sansele de vindecare sunt semnificativ mai mari, multe dintre ele amana cat mai mult realizarea investigatiei. Motivele pot fi diverse, de la teama de a descoperi intr-adevar un cancer, durerea si disconfortul resimtit in timpul procedurii si pana la expunerea la radiatii. Toate aceste motive de ingrijorare exista, sunt reale, insa ele nu ar trebui sa reprezinte bariere de netrecut pentru nicio femeie. Si asta pentru ca mamografiile salveaza vieti in fiecare zi, prin identificarea si tratarea eficienta a cazurilor de cancer mamar. Un cancer de san depistat precoce are o rata de vindecare de aproape 90%.

Disconfort redus si doza mai mica de radiatii, in timpul mamografiei cu tomosinteza

Medicii radiologi sustin ca beneficiile mamografiei depasesc cu mult orice risc posibil, inclusiv expunerea la radiatii. “Doza de radiatii primita de o femeie in timpul unei mamografii este extrem de mica, fiind asemanatoare cu expunerea in timpul unui zbor cu avionul. In plus, in Spitalul Premiere, avem acum un nou mamograf, foarte performant, cu ajutorul caruia putem realiza mamografii digitale cu tomosinteza si care utilizeaza o doza de radiatii redusa cu pana la 30%. Femeile trebuie sa stie ca mamografiile, atat clasice, cat si cele cu tomosinteza sunt sigure si eficiente in depistarea si tratarea cancerului mamar”, explica dr. Marius Moise, medic primar Radiologie si Imagistica medicala in cadrul Spitalului Premiere.

In ceea ce priveste temerea legata de durerea si disconfortul asociate mamografiei, dr. Moise sustine ca, intr-adevar, “investigatia este putin dureroasa si poate produce un disconfort discret, in functie de sensibilitatea fiecarei paciente. In timpul investigatiei, sanul este asezat pe masa de examinare, dupa care este comprimat usor si lent pana la nivelul optim de compresie, in limita tolerantei pacientei. Iar aceasta senzatie de durere este mult mai mica in cazul mamografiei cu tomosinteza, comparativ cu mamografia clasica”. 

Calitate superioara a imaginii, cu aparatul Mammomat Inspiration 

In mod normal, doza de radiatii la care o femeie este expusa in timpul unei mamografii 3D poate fi asemanatoare sau usor mai mare decat in cazul mamografiei clasice. Cu ajutorul noului mamograf din Spitalul Premiere – Mammomat Inspiration – aceasta doza este redusa cu pana la 30%, fara a afecta, insa, calitatea imaginii. In acest fel, medicii radiologi pot identifica chiar si cele mai mici leziuni, oferind un diagnostic precis si rapid.

Cu ajutorul mamografului de ultima generatie, medicii radiologi pot:

  • Stabili diagnosticul incipient si fidel al leziunilor cu dimensiuni reduse
  • Depista mai usor formele asimptomatice de cancer de san, in special la pacientele cu sani voluminosi sau tesut adipos mamar dens
  • Caracteriza cu o acuratete mai mare leziunile depistate in ceea ce priveste forma, dimensiunile si localizarea acestora
  • Detecta mai bine formele de cancer multifocal (mai multe leziuni in cadrul aceluiasi san)
  • Depista cancerul mamar de mici dimensiuni ce poate fi dificil de evidentiat la mamografia digitala conventionala
  • Indentifica si caracteriza leziunile cu acuratete superioara (localizare mai precisa, aprecierea corecta a dimensiunii, formei si extinderii leziunilor)
  • Efectua procedura mult mai rapid, in circa 15 – 30 secunde

Mamografia de screening, esentiala in depistarea si tratarea precoce a cancerului mamar

In timpul unei mamografii 3D, fiecare san este comprimat o singura data, dupa care aparatul colecteaza mai multe imagini in timp ce se misca intr-un arc deasupra sanului. Ulterior, computerul sintetizeaza imaginile sub forma unei imagini 3D sa sanului respectiv, permitand medicului radiolog sa vada tesutul mamar mult mai clar. De asemenea, spre deosebire de mamografia clasica, mamografia 3D imbunatateste capacitatea de a detecta cancerele de san in stadii incipiente, inclusiv la femeile cu sani densi si scade numarul femeilor care sunt rechemate pentru teste suplimentare atunci cand rezultatele nu sugereaza o tumora maligna.

Mamografia cu tomosinteza poate fi comparata cu o scanare computer tomografica a sanului, comparativ cu o mamografie digitala simpla care este asemanatoare cu o radiografie a sanului, ea putand exclude unele investigatii imagistice suplimentare, biopsii sau chiar interventii chirurgicale inutile, cu mai putina iradiere, mai putin stres si mai putine cheltuieli suplimentare”, ne-a explicat dr. Marius Moise.

Mamografia cu tomosinteza poate fi folosita atat ca metoda de screening, recomandata femeilor care nu manifesta simptome ale cancerului de san, cat si ca metoda de diagnostic, indicata femeilor ale caror mamografii initiale nu au oferit rezultate concludente, dar si celor care prezinta un nodul mamar.

Mamografia de screening se adreseaza femeilor asimptomatice si este utilizata in descoperirea precoce a cancerului mamar, cum este carcinomul in situ (cancer incipient care este limitat la stratul de tesut unde a inceput si nu s-a raspandit in tesutul din jur sau in alte parti ale corpului) care, netratat, va evolua in carcinom invaziv (care s-a raspandit dincolo de stratul de tesut primar la tesuturile din jur).  Descoperirea precoce si tratarea cancerului de san un rol vital pentru pacienta”, explica dr. Marius Moise.

In ceea ce priveste periodicitatea cu care o femeie ar trebui sa-si faca o mamografie de screening, indiferent ca vorbim de o mamografie conventionala sau o mamografie cu tomosinteza, parerile sunt oarecum impartite.

Statele Unite ale Americii si majoritatea statelor europene deruleaza programe de screening pentru cancerul de san, adresate femeilor cu varsta cuprinsa intre 50 si 70 ani, care constau intr-o examinare mamografica gratuita la 2 ani. Cu toate acestea, screening-ul este recomand femeilor incepand cu varsta de 40 de ani ani, cu examinare anuala pana la 55 ani si evaluare mamografica la un interval de 2 ani dupa varsta de 55 de ani”, sustine dr. Marius Moise.

Consultant:
Dr. Marius Moise, medic primar Radiologie si Imagistica medicala

Surse:
www.stanfordhealthcare.org
www.mayoclinic.org
www.breastscreen.health.wa.gov.au
www.cancer.org

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.