Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Infectiile vaginale dobandite in sarcina

Dl. Dr. Dragos Gradinaru, medic primar obstetrica-ginecologie este intrebat frecvent de catre pacientele sale despre cat de grave sunt infectiile genitale dobandite in sarcina.

Infectiile vaginale nediagnosticate si netratate pot opri sarcinile din evolutie si pot afecta dezvoltarea fatului. Acest lucru depinde in primul rand de agentul etiologic implicat in procesul infectios. Majoritatea infectiilor vaginale prezente in tipul gestatiei pot determina ruperea prematura a membranelor amniotice, avort sau natere prematura. Alte consecinte ale acestora pot fi: avortul spontan in trimestrul I de sarcina, infectarea lichidului amniotic, greutate mica a fatului la nastere, cresterea mortalitatii perinatale si endometrita postpartum.

Bacteriile care determina infectii genitale pe perioada sarcinii sunt: Chlamydia Trachomatis, Mycoplasma Hominis, Ureaplasma Urealyticum, Neisseria Gonorrhoeae, Streptococcus Agalactiae, etc. Aceste microorganisme ascensioneaza prin colul uterin la nivelul cavitatii uterine determinand posibile complicatii.

Pentru a duce la termen o sarcina in conditii optime, un rol important il ocupa vizita la medicul ginecolog inainte de conceptie. In cadrul acestui consult se pot face teste bacteriologice care sa depisteze eventualele infectii prezente la viitoarea mama si care ar putea pune sarcina in pericol. Pe baza acestor investigatii efectuate preconceptional se pot elabora tratamente specifice si eficiente pentru fiecare caz in parte, astfel incat, atunci cand sarcina apare, riscul sa fie minim.

Tratamentul se face cu antibiotice, iar intensitatea lui depinde de bacteria care este raspunzatoare de infectie, precum si de varsta gestationala a sarcinii in momentrul diagnosticarii infectiei.

Dr. Dragos Gradinaru, medic primar obstetrica-ginecologie

Competente in: ecografie obtetricala si ginecologica, colposcopie, histeroscopie, tehnici avansate de chirurgie laparoscopica ginecologica (Strasbourg, Franta)

Domenii de activitate:

  • Monitorizare sarcina si asistenta la nastere (naturala, in apa, Cezariana)
  • Interventii conservatoare si minim invazive la nivelul colului uterin
  • Interventii intrauterine histeroscopice
  • Operatii ginecologice efectuate pe cale clasica sau laparoscopica
  • Infertilitatea cuplului