Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Hipotiroidism: cauze

Hipotirodismul este de obicei cauzat de o boala existenta deja sau de un tratament medical anterior care a facut ca tiroida sa nu mai functioneze optim. In functie de cauza, hipotiroidismul este permanent sau reversibil.

Cauzele hipotiroidismului permanent

Cand glanda tiroida este afectata permanent, hipotiroidismul rezultat nu poate fi vindecat, insa poate fi tratat cu succes cu ajutorul medicamentelor pentru tiroida.

  • Boala autoimuna. Cea mai frecventa cauza a hipotiroidismului permanent este tiroidita Hashimoto, o boala autoimuna cronica, in care globulele albe (limfocitele) creeaza anticorpi care, incet si gradual, distrug glanda tiroida. O alta afectiune autoimuna, tiroidita atrofica, poate determina, de asemenea, reducerea secretiei de hormoni tiroidieni. In acest caz, anticorpii micsoreaza glanda tiroida.
  • Interventiile chirurgicale. Interventiile chirurgicale pentru indepartarea partiala sau totala a tiroidei sunt uneori necesare la persoanele care au noduli tiroidieni, gusa, cancer tiroidian sau boala Graves. Daca ti s-a indepartat in intregime glanda tiroida, vei deveni hipotiroidic(a) si vei avea nevoie de tratament de substitutie totala a hormonilor tiroidieni. Poti, de asemenea, suferi de hipotiroidism si daca ti s-a indepartat doar o parte din glanda. Uneori, partea ramasa poate produce suficienti hormoni tiroidieni pentru a mentine normale nivelurile acestora in sange.
  • Tratament sau expunere la radiatii. Unele persoane cu hipertiroidism sunt tratate cu iod radioactiv care distruge o parte sau intreaga glanda tiroida, ceea ce duce la hipotiroidism. Persoanele cu boala Hodgkin, limfoame sau cancere ale capului si gatului care sunt tratate prin radioterapie cu fascicul extern pot pierde partial sau total functia glandei tiroide.
  • Tulburari ale glandei pituitare. Glanda pituitara, care trimite hormonul de stimulare a tiroidei (TSH) in sange pentru a transmite tiroidei cati hormoni sa produca, poate, de asemenea, sa aiba probleme ce o fac in mod eronat sa incetineasca sau sa opreasca productia de TSH. Aceasta duce, in schimb, la secretie insuficienta din partea tiroidei. Deteriorarea glandei pituitare poate fi cauzata de o tumora, radiatii sau interventii chirurgicale.
  • Hipotiroidism congenital. Uneori fatul se naste fara glanda tiroida, cu o tiroida formata doar partial sau cu o tiroida care nu se afla in pozitia corecta. In alte cazuri, fatul se naste cu o tiroida completa care nu functioneaza corespunzator.

Cauzele hipotiroidismului temporar

Unele cauze ale hipotiroidismului sunt reversibile:

  • Tiroidita. Tiroidita, o inflamatie a glandei tiroide cauzata de un atac autoimun sau uneori de un virus, duce la o perioada temporara de tireotoxicoza (secretie excesiva de hormoni tiroidieni) urmata de o perioada de hipotiroidism. In comparatie cu tiroidita Hashimoto, care este o forma pe termen lung de inflamare a tiroidei, unele forme de tiroidita sunt de relativ scurta durata.
  • Medicatia. Medicamente precum amiodarona, litiu, interferon alfa si interleukina pot determina hipotiroidismul, in special la cei care au o tendinta genetica spre boli tiroidiene autoimune.
  • Prea mult iod. Daca iei prea mult iod, fie din alimentatie, fie sub forma de suplimente, este putin probabil sa constituie o problema, dar poate determina aparitia hipotiroidismului la persoanele care prezinta risc de boli autoimune sau poate inrautati hipotiroidia existenta.
  • Prea putin iod. Deficitul de iod cauzeaza hipotiroidism care poate fi corectat crescand aportul de iod. Acest deficit nu este intalnit in tarile dezvoltate, insa deficitul sever poate provoca afectare permanenta. La copii, poate duce la probleme de dezvoltare si retard mental.

Surse de informatie:

www.health.harvard.edu (Harvard Medical School Special Health Report, Thyroid Disease, Understanding hypothyroidism and hyperthyroidism)