Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

„Am slăbit 145 de kilograme și am devenit cea mai bună variantă a mea!”

Intervențiile bariatrice nu au doar beneficiul de a te ajuta să ajungi la greutatea ideală, uneori de la forme de obezitate extremă, dar reprezintă și un imens suport pentru psihic. Te transformă în cea mai bună variantă a ta, avantajele fiind atât pentru trup, cât și pentru minte.

Eu am slăbit, după operație, 145 de kilograme, în doar 11 luni. Acum sunt, la propriu, un al om. M-am schimbat nu doar fizic, dar și psihic, sunt energic, optimist, vesel, îmi fac planuri, mă bucur de viață!”, spune Alexandru Brad, pacient al doctorului Ionuț Hutopilă la Ponderas Academic Hospital

Experiența prin care a trecut Alexandru este dovada metamorfozei pe care o declanșează intervenția bariatrică, în cazul persoanelor supraponderale care nu mai pot să-și controleze greutatea prin dietă, dar și a tuturor celorlalte avantajelor pe care le aduce pentru starea generală de sănătate fizică și mentală. 
 

„Aveam peste 200 de kilograme”

Alexandru are (în ianuarie 2024 - n.a), 42 de ani. În urmă cu doar 15 luni avea 205 kilograme, respira greu și abia se mai putea mișca. Greutatea sa de acum oscilează între 80-82 de kilograme, și-a schimbat radical stilul de viață, face mișcare, merge la sală, a învățat să facă alegeri alimentare sănătoase, este plin de energie și se simte perfect în nou său corp. Dar nu a fost însă mereu așa. Punctul de cotitură a fost momentul în care a decis să apeleze la chirurgia metabolică.  

Creșterea în greutate a fost lentă, dar constantă, și a debutat devreme, undeva pe la 10-11 ani. Până la 23 de ani a practicat rugby, iar acest sport l-a menținut într-o formă fizică bună și la o greutate stabilă de 90 de kilograme, ceea ce pentru cei 1,84 m înălțime pe care-i are și pentru tipul său de activitate sportivă pe care o practica, îl plasa în limitele normalului. 

După ce a renunțat la sport s-a îngrășat rapid și a ajuns la 100 de kilograme. Unul dintre factorii care au contribuit la acest salt a fost și componenta genetică, excesul ponderal fiind o caracteristică a familiei sale și a rudelor de gradul II. Dar, nu doar moștenirea genetică a fost factorul responsabil, principala cauză fiind stilul alimentar haotic. La 30 de ani a ajuns la 110, iar cinci ani mai târziu trecuse de 150 de kilograme. Toate tentativele de a slăbi eșuaseră. Perioada pandemică, urmare a restricțiilor și a unui stil de viață static, a contribuit la o rapidă acumulare de kilograme astfel că, în septembrie 2022 depășise 200 de kilograme.

„În mod cert este anormal să ai peste 200 de kilograme. Unul dintre motivele care au dus la greutatea pe care am avut-o înainte de operație a fost comportamentul alimentar. Probabil că și pasiunea mea pentru gătit a avut un cuvânt de spus, deși, trebuie să recunosc că nu toți bucătarii sunt supraponderali, ba chiar din contră. Dar faptul că eram solicitat la evenimente și găteam foarte des pentru sute, chiar mii de oameni a fost un element care a cântărit greu, ca să zic așa”, mărturisește Alexandru. 

„Nu mai puteam să slăbesc”

În 2020, evident îngrijorat și profund nemulțumit de felul în care arăta și se simțea a apelat la sfaturile unui nutriționist. S-a ambiționat, a respectat strict indicațiile și a reușit să slăbească 27 de kilograme. 

Alexandru: „Deși nu mi-a fost deloc ușor, m-am străduit să respect dieta, dar în final s-a dovedit că a fost un eșec total. A fost perioada cu pandemie, am stat mult în casă, am mâncat și în final am recuperat tot ce pierdusem, plus niște multe alte kilograme în plus”.

Venirea pe lume a copilului său și conștientizarea obligațiilor pe care le are ca părinte, oboseala cronică pe care era nevoit să o înfrunte, durerile de picioare, starea generală fizică și psihică afectată, toate acestea l-au determinat să se gândească foarte serios la faptul că are nevoie de ajutor medical. Tentativa eșuată de a slăbi doar cu regim alimentar era un argument în plus. 

„Nu mai puteam continua așa și mi-a fost limpede că indiferent ce fel de dietă aș șine eu nu mai pot să slăbesc, așa că am început să mă gândesc foarte serios la varianta operației. Eram speriat de starea mea, eram conștient că nu-s deloc bine, venise pe lume și băiețelul meu… oboseam doar când îl luam în brațe… așa că-mi era absolut clar că trebuie să găsesc o soluție care să mă ajute să ies din corpul acela uriaș, o dată pentru totdeauna”, a adăugat acesta. 
 

„Mi-am ales singur medicul!”

Alexandru s-a documentat minuțios despre ce este și ce beneficii are bariatria. Mama sa a fost cea care l-a încurajat și l-a îndemnat să opteze pentru Centru de Excelență în Chirurgia Obezitatii, din Ponderas Academic Hospital, și tot ea cea care a pledat pentru ca fiul ei să facă această intervenție în țară. 

„Am căutat pe internet, am citit comentarii de forumuri, articole care vorbeau despre pacienți cu obezitate, am citit tot ceea ce am găsit despre medicii din Centrul din Ponderas. În final nu am mai avut niciun fel de incertitudini. Problema nu era dacă mă operez, ci cât de repede pot face asta”, îți amintește Alexandru. 

Alexandru Brad a intrat în etapa de pregătire preoperatorie la finalul lui august 2022 și totul a început cu prima întâlnire pe care a avut-o cu dr. Ionuț Hutopilă. „Îmi aduc aminte că domnul doctor m-a întrebat la ce greutate vreau să ajung. Și i-am spus că 90 de kilograme ar fi perfect. Mi-a explicat că operația este primul pas, că o să mă ajute, că toată echipa va fi alături de mine, dar că succesul depinde de cât de implicat voi fi în procesul de slăbire. Am fost sigur că am să pot, am avut încredere în doctorul meu și am știut că o să-mi fie alături. Dar am avut încredere și în mine, pentru că eram absolut decis să mă schimb și să devin un om cu o greutate normală”, rememorează pacientul. 

Înainte de intervenția efectivă Alexandru a trecut printr-o etapă pregătitoare. A făcut o serie de teste și investigații. Pentru că suferea de apnee severă a purtat o mască respiratorie, și înainte și după operație pentru a normaliza nivelul oxigenului din sânge. A fost perioada cea mai dificilă. Oboseala și somnolența deveniseră supărătoare. Apoi durerile de picioare și edemele de la nivelul membrelor inferioare. Se mișca cu mare dificultate, respira greu, nu se putea odihni din cauza trezirilor repetate provocate de apneea severă. Analizele au probat că tot organismul suferea din cauza excesului ponderal. Cele mai afectate organe erau ficatul, rinichii și inima. 

„Am fost foarte decis, poate și pentru că după îndelungatele căutări pe internet, am fost absolut convins că trebuie să ajung la doctorul Ionuț Hutopilă. Am avut un sentiment clar de siguranță, dar și că am făcut cea mai bună alegere, chiar înainte să-l cunosc. Și felul în care mă simt și arăt acum sunt cea mai bună dovadă că am făcut bine. Doctorul Hutopilă m-a făcut să mă simt confortabil, m-a încurajat, m-a ambiționat. Comunicarea cu dumnealui a fost ideală, din toate punctele de vedere. Una peste alta, m-a ajutat să scap de 145 de kilograme. Îmi place să spun numărul asta, pentru că este victoria pe care am obținut-o alături de medicul meu!”, adaugă Alexandru. 
 

Cine se califică pentru o intervenție bariatrică

Excesul ponderal este efectul unui cumul de factori și este inclus în categoria bolilor cronice, fiind componenta care declanșează sau agravează afecțiuni. Chirurgia bariatrică sau metabolică este indicată celor care au un indice de masă corporală de 30 unde excesul ponderal nu mai poate fi într-un alt mod controlat sau mai mare. Indicele de masă corporală (IMC) este o modalitate de a estima grăsimea corporală pe baza raportului dintre înălțime și greutate. 

„Alexandru avea indicație clară de bariatrie. Pentru el acesta era singura soluție. Deși vorbim de un organism tânăr, obezitatea morbidă de care suferea îl afecta sever, iar asta se vedea din suferința organelor vitale. La asta se adăuga stresul psihic, foarte important și el, pentru că alimentea creșterea în greutate sau bloca orice tentativă de scădere prin dietă. Dovadă fiind tocmai încercările eșuate”, spune dr. Ionuț Hutopilă, medic primar chirurgie generală, chirurg de Excelență în Chirurgia Obezității în echipa coordonată de prof. dr. Cătălin Copăescu.

După efectuarea tuturor pregătirilor necesare, intervenția a avut loc în 22 septembrie 2022. Prin laparoscopie, minim invaziv, s-a practicat cea mai des utilizată procedură, respectiv gastric sleeve. Intervenția presupune secționarea longitudinală a stomacului, ceea ce reduce volumul  acestuia la circa 150 de ml. Procedura are avantajul de a elimina țesuturile secretoare de grelina de la nivelul stomacului. Gerlina este un hormon produs și eliberat în principal de stomac și are ca rol principal stimularea apetitului. Secționarea longitudinală a stomacului eliberează pacientul de senzația chinuitoare de foame, concomitent cu reducerea considerabilă a cantității alimentelor pe care le poate consuma la o masă. 

Un pacient determinat

„Intervenția a fost simplă, totul a decurs normal și bine, nu au existat nici riscuri și nici complicații. Pacientul s-a refăcut foarte repede. Procedura i-a oferit suportul de care avea nevoie pentru a slăbi și a reușit să slăbească spectaculos, iar recuperarea fizică, a organelor afectate de excesul ponderal masiv a fost și ea excepțională. În 11 luni s-a stabilizat la circa 80 de kilograme, iar asta se datorează modului în care s-a implicat în această transformare. Alexandru a fost un pacient determinat”, spune dr. Ionuț Hutopilă. 

Un alt aspect remarcat de dr. Hutopilă referitor la pacientul său a fost rigoarea pe care acesta a demonstrat-o atât în respectarea indicațiilor legate de tratamentul medicamentos de după operație, necesar ca suport pentru susținerea recuperării, precum și atenția pe care a acordat-o alimentației și controalelor periodice la o lună, trei și șase luni după intervenție. 

„Controalele sunt foarte importante pentru că realizează monitorizarea generală a pacientului și adaptarea dietei la ritmul în care slăbește și la nevoile nutriționale ale organismului. Alexandru a fost foarte atent la toate acestea, iar asta l-a ajutat foarte mult în performanța pe care a realizat-o. În plus, a făcut mișcare. S-a ridicat din pat a doua zi după operație și s-a plimbat pe culoarul spitalului. O dovadă de voință și determinare”, a completat medicul. 

Înainte și după

Pentru Alexandru înainte și după sunt două perioade total diferite. Recuperarea a fost foarte ușoară, iar ritmul în care a slăbit foarte accelerat. Continuându-și mărturisirea, Alexandru ne-a spus: „M-am simțit perfect după operație. M-am ridicat din pat a doua zi și am mers. Trebuie să fac asta. Era prima zi din noua mea viață! Am slăbit în ritm accelerat, în medie între 20 și 23 de kilograme, pe lună, în primele trei luni. Nu am avut însă niciun fel de probleme, doar mă simțeam pe zi ce trece mai ușor și mai bine. La circa șase luni scăpasem de 100 de kilograme. Mă puteam mișca, respiram bine, starea de somnolență dispăruse complet, analizele erau bune și foarte bune. Devenisem dependent de mișcare. La început am mers pe jos, și în fiecare zi puțin mai mult. Aveam un target de 8000-10000 de pași pe zi. Apoi am putut face mișcare pe bicicleta medicinală și acum merg la sală pentru că vreau să consolidez masa musculară”, își continuă Alexandru mărturisirea. 

În ceea ce privește alimentația a respectat strict sfaturile pe care le-a primit de la medicul nutriționist. Începând cu aportul de lichide zilnic și terminând cu regula celor cinci mese mici, pe zi. „Mănânc diversificat astfel încât să-mi acopăr necesarul de nutrienți. Iau vitamine, pentru că așa este necesar, și fac alegeri cât mai echilibrate. Nu mai sunt sub presiunea senzației de foame, mănânc conștient, fac alegeri corecte. Acum mă hrănesc, nu doar mănânc și este o mare diferență, între una și alta. Gătesc, pentru că este una dintre pasiunile mele la care țin mult și pentru că îmi face plăcere. Fac mâncare pentru cei din casă, fac mâncare și la evenimente, dar de data asta eu sunt bucătarul rațional, cel care alege corect ce și cât mănâncă. Și acum îmi este foarte ușor să fac asta”, explică acesta.  

Pe lângă beneficiul indiscutabil al eliberării de cele 145 de kilograme pe care era nevoit să le ducă continuu după el, Alexandru recunoaște că transformarea pe care i-a adus-o bariatria a fost una mult mai complexă. Din punctul lui de vedere tonusul psihic pe care l-a câștigat, pe măsură ce a scăzut în greutate este la fel de prețios.

Alexandru: „Este exclus să mă mai întorc la ceea ce eram. Sunt aproape sigur că nu voi mai avea niciodată mai mult de 90 de kilograme, așa cum mi-am dorit la prima discuție pe care am avut-o cu doctorul Ionuț Hutopilă, medicul care m-a eliberat de povara inumană pe care o duceam. Și asta nu doar pentru că sunt atent la ce și la cât mănânc, ci pentru că nu mai vreau să pierd starea asta de maximă bucurie, de energie și vitalitate pe care o am acum. Este o fericire infinită pentru mine să mă pot juca, să alerg alături de băiețelul meu, iar la starea asta perfectă nu mai pot renunța”.
 

Beneficiile și consecințele intervenției bariatrice

Bariatria este cel mai eficient tratament pe termen lung pentru obezitatea cu IMC de peste 30. În plus, are rezultate mult superioare pe termen lung comparativ cu o dietă restrictivă combinată sau nu cu activitate fizică. Chirurgia metabolică poate fi considerată procedura care permite ca o dietă și un stil de viață sănătos să conducă la o scădere susținută în greutate și să producă beneficii reale pentru sănătate, atât fizică, cât și psihică, pe termen lung. 

O serie de afecțiuni medicale provocate sau agravate de obezitate pot fi ameliorate sau chiar vindecate prin intervenția chirurgicală de gastric sleeve. Printre patologiile care beneficiază de efectele scăderii în greutate declanșate de chirurgia metabolică se numără: 

 

  • diabetul de tip 2;
  • hipertensiunea arterială;
  • apnee în somn;
  • osteoartrită;
  • boala hepatică grasă non-alcoolică. 

Analizele lui Alexandru Brad au arătat că acesta avea un nivel foarte ridicat al colesterolului, ceea ce provoca un lanț de probleme de la cele cardiovasculare, la cele hepatice. Investigațiile ulterioare au dovedit că aceste constante biologice se normalizaseră. În plus, apneea de somn a dispărut, iar valoarea tensiunii arteriale s-a stabilizat între limitele ideale. 

Scăderea în greutate, care în cazul celor cu exces masiv este mai mult decât semnificativă poate avea o serie de efecte asupra pielii, care rămân un fel de memento a perioadei anterioare intervenției chirurgicale bariatrice. Uneori acesta este printre cele mai importante consecințe, care pot interfera cu satisfacția adusă de reducerea masei corporale.  

Astfel, uneori apare necesitatea de a recontura corpul, un lifting corporal, care este o procedura de chirurgie plastică prin care se îndepărtează pielea și grăsimea care răman în exces dupa pierderea masiva în greutate, cu scopul de a obține un contur al corpului armonios, mai ferm. Totuși nu toți pacienții post bariatrici au nevoie de această etapă. 

„Necesitatea unor intervenții pentru îndepărtarea excesului cutanat este particulară fiecărui pacient, nu reprezintă o regulă. Depinde foarte mult de elasticitatea tegumentelor, de volumul și ritmul în care are loc scăderea în greutate, chiar și de tipul de mișcare pe care-l face pacientul. O decizie în acest sens este recomandată doar după un an și doar atunci când greutatea este stabilizată. Pacientul despre care vorbim, de exemplu, nu a avut nevoie de chirurgie pentru remodelare. În general, tegumentele masculine sunt mai elastice, fiind o caracteristică genetică care-i avantajează pe bărbați”, explică dr. Ionuț Hutopilă. 

În final, medicul a mai precizat că, pe termen lung, succesul bariatriei depinde în cea mai mare măsură de stilul de viață adoptat de pacient, două fiind componentele esențiale care păstrează rezultatele bune ale primilor ani după intervenție: echilibrul alimentației, atât cantitativ, cât și calitativ și includerea activităților fizice în rutina zilnică. 

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.