Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

FIV: Dacă tratamentul a eșuat, ce urmează?

Fertilizarea in vitro are o rata rezonabila de succes in majoritatea cazurilor. In general, aproximativ 30% din ciclurile FIV se vor incheia cu nasterea unuia sau mai multor bebelusi, iar sansele cumulate de reusita sunt mai mari atunci cand se fac mai multe cicluri de FIV. Cu toate acestea, sansa individuala de reusita depinde de mai multi factori, inclusiv varsta femeii, cauza infertilitatii si abordarea tratamentului.

Starea emotionala din timpul tratamentului infertilitatii poate varia foarte mult, fapt care poate fi greu de gestionat de cuplu. Stresul si nelinistea sunt alimentate de mai multi factori, cum ar fi daca partenerii incearca sa conceapa de mult timp, costurile tratamentului sau daca exista probleme de baza in viata de cuplu. Starea emotionala este mult amplificata dupa o prima tentativa esuata a tratamentului de fertilizare in vitro.

Ce urmeaza dupa o incercare nereusita? Discuta cu medicul tau!

Urmatorul pas este sa iti contactezi medicul si sa faci o programare. Informatiile pe care le veti obtine pot fi foarte importante  pentru o incercare viitoare. Desi exista inca multe cauze necunoscute ale unui esec si de multe ori nu poate fi descoperit motivul, totusi este bine sa pui o serie de intrebari simple, cum ar fi:

  • A fost fertilizarea ovocitelor reusita?
  • Ovocitele au fost mature/de buna calitate?
  • Rata de fertilizare a ovocitelor a fost buna?
  • Ar ajuta ICSI (injectia intracitoplasmatica) la o incercare viitoare?
  • A existat o problema in timpul embriotransferului? Accesul cateterului in uter s-a facut usor?
  • Embrionii au fost de calitate buna?

Succesul unei sarcini se datoreaza unei bune compatibilitati materno-fetale si anume capacitatii sistemului imunitar al mamei de a “tolera” embrionul si de a nu-l respinge. Cuplurile pot afla nivelul de campatibilitate cu ajutorul unui test genetic, conceput special sa evalueze riscul ca embrionul sa fie respins de sistemul imunitar al mamei.  

Numarul de incercari necesare de FIV

Nimeni nu poate sti cu exactitate de cate incercari este nevoie pentru a obtine rezultatul dorit, si anume o sarcina viabila si sanatoasa. Desigur, cu totii ne dorim ca sansele de reusita ale incercarii urmatoare sa creasca si putem imbunatatii sansele unei incercari viitoare.

Data viitoare ar trebui incercat alt protocol?

Este posibil sa nu fi reactionat corespunzator la protocolul folosit, ca urmare poate fi necesara schimbarea protocolului de stimulare ovariana sau marirea/micsorarea dozei. Scopul este imbunatatirea calitatii ovocitelor si a embrionilor.

Ar fi mai bine ca embriotransferul sa aiba loc in faza de blastocist?

Desi embrionii care ajung la stadiul de blastocist par a avea o rata mai mare de implantare, exista riscul ca niciun embrion sa nu supravietuiasca pana la acest stadiu. O astfel de decizie se poate lua cand se obtine un numar suficient de mare de embrioni de calitate.  Solutia este propusa de obicei cuplurilor care au trecut prin  mai multe transferuri de embrioni  de ziua 2-3, fara un rezultat pozitiv si care sunt pregatite sa accepte eventualitatea unui ciclu FIV fara embriotransfer.

Cand sa incercam din nou?

Trebuie sa asteptati cel putin 2 luni pana la o noua incercare, pentru a permite organismului sa revina la starea initiala. In acelasi timp va puteti redobandi si starea psihologica necesara si daca este nevoie, puteti sa va schimbati stilul de viata si regimul alimentar.

Cu ajutorul raspunsurilor de mai sus, vei stii cum si cand va avea loc urmatoarea incercare, care sa aiba rezultatul dorit. Incerca ca data viitoare sa reduci stresul si sa privesti lucrurile cu mai mult calm. Experienta incercarilor anterioare te va ajuta: nu mai exista frica de necunoscut, cunosti clinica si personalul medical, astfel incat o sa te simti mai confortabil. Mult noroc!

A doua incercare

Daca nu ramai insarcinata dupa o incercare FIV, este foarte probabil sa te simti dezamagita si deznadajduita. Cu toate acestea trebuie sa realizezi ca nu este sfarsitul lumii: este doar inceputul! La sfarsitul unui ciclu FIV trebuie sa discuti cu medicul tau si sa analizezi ce informatii ai acumulat din aceasta experienta.

Majoritatea medicilor te vor sfatui sa astepti cel putin doua luni inainte de a incepe un nou ciclu FIV. Desi medical este posibil sa incepi un nou ciclu imediat dupa un esec, majoritatea pacientilor au nevoie de timp pentru a-si recastiga atitudinea pozitiva necesara. Este de preferat sa se acorde putin timp ovarelor pentru a reveni la starea lor initiala.

Dupa un ciclu de stimulare ovariana, poate urma un ciclu natural - fara tratament de stimulare. Atunci cand un ciclu de fertilizare in vitro este soldat cu un esec, multi pacienti vor sa faca “ceva nou” sau “ceva diferit” in urmatorul ciclu. Dar trebuie stiut ca cel mai frecvent motiv de esec este esecul implantarii embrionului. Acest domeniu stiintific este inca incert, ca urmare nu exista multe lucruri care pot fi facute pentru a imbunatati sansele de implantare la o noua incercare. Este mai bine sa vedeti partea pozitiva a lucrurilor (de exemplu, fertilizarea ovocitelor),  decat sa va ganditi la esecul in sine.

La a doua incercare, cuplul exercita o mare presiune asupra echipei medicale, de a utiliza toate “tehnicile si instrumentele noi “.  Acesta este motivul pentru care multe clinici ofera anumite tehnici, cum ar fi testele si terapiile imunologice, desi acestea sunt inca in stadiu de cercetare.

In cazul in care un ciclu FIV a fost satisfacator, medicul te va sfatui in cele mai multe cazuri sa repeti  acelasi tratament si bineinteles, sa faci tot ceea ce este necesar pentru a imbunatati sansele de reusita.

Multi pacienti schimba medicul dupa o incercare nereusita, desi, de obicei, nu este o idee buna. Este de preferat sa faci si al doilea ciclu la aceeasi clinica, deoarece medicul cu care ai colaborat iti cunoaste foarte bine istoricul. De multe ori intalnim cupluri care urmeaza al doilea ciclu si sunt intr-o forma psihologica foarte buna. Ele pot face fata mai bine problemelor medicale si procedurale, datorita acumularii de informatii exacte si, in plus, legaturii foarte bune deja stabilita cu personalul medical.

In cele din urma, avand experienta unui ciclu esuat, multe dintre aceste cupluri se pot confrunta mai usor cu stresul unui nou ciclu.

Sarcina biochimica

Uneori fertilizarea ovocitului de catre spermatozoid reuseste, insa dezvoltarea sarcinii este intrerupta intr-un stadiu timpuriu. Daca acest lucru se intampla intre saptamanile 4- 5 (calculate din prima zi a ultimei menstruatii), inainte ca sacul gestational sa se formeze, ne referim la o sarcina biochimica. In acest caz testul de sarcina va fi pozitiv, insa sarcina nu se va dezvolta pana in punctul in care ar putea fi observata ecografic.

Motivul pierderii sarcinii in acest stadiu, il reprezinta de cele mai multe ori, anomaliile intrinseci ale celulelor  germinale (ovocitului si spermatozoidului care au format embrionul respectiv) si nu exista  nici o problema legata de fertilitatea cuplului. Un test de sarcina pozitiv scoate din calcul multe probleme de fertilitate, deoarece cuplul a reusit sa ajunga la acest stadiu. Daca s-a folosit procedeul FIV, sarcina confirma  succesul  etapelor anterioare.

Nu se obtin mai multe sarcini biochimice prin FIV, comparativ cu conceptia naturala. Motivul pentru care sarcina biochimica este detectata mai des in urma FIV, are legatura cu faptul ca la aceasta procedura se incearca depistarea sarcinii cat mai devreme, lucru obisnuit doar in cazul reproducerii asistate.

Grupuri de asistenta si servicii de consiliere sunt disponibile in multe centre de tratament pentru infertilitate, precum si pe internet.

Surse:
https://www.uptodate.com/contents/in-vitro-fertilization-ivf-beyond-the-basics#H16

Discută deschis despre fertilitate!

Centrul de Fertilitate din cadrul Spitalului REGINA MARIA CLUJ coordonat de Conf. Univ. Dr. Romeo Micu în calitate de expert în fertilitate oferă pacienților consiliere și tratament pe tot parcursul demersului lor de a-și întemeia o familie.
Protocoalele medicale și standardul de îngrijire țin cont de nevoia cuplurilor care se luptă cu probleme ale infertilității.

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.