Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Diabetul zaharat si chirurgia bariatrica

Diabetul zaharat si chirurgia bariatrica

Diabetul zaharat este o boala cronica metabolica, o stare complexa care se caracterizeaza prin hiperglicemie. Tratamentul principal al diabetului impune si tinteste controlul glicemiei pe termen lung, dar si nevoia continua de a scadea toti factorii de risc asociati cu progresul rapid al bolii si cu instalarea complicatiilor asociate invalidante, printre care amintim boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, neuropatie, retinopatie si insuficienta renala.

Un bun control glicemic si un management eficient al factorilor de risc asigura o mai buna calitate a vietii, prelungeste supravietuirea si permite persoanei cu diabet zaharat sa duca o viata normala.

Diabetul este de mai multe feluri:

•    Diabet zaharat tip 1 - se caracterizeaza prin lipsa totala a insulinei din organism. Pancreasul inceteaza brusc sa mai produca acest hormon avand la baza fenomene autoimune asociate cu insulinorezistenta, dar si pe un fond genetic favorizant. 
•    Diabetul zaharat tip 2 - se caracterizeaza printr-o insuficienta relativa pancreasului de a produce insulina si prin insulinorezistenta, adica insulina nu poate actiona la capacitate maxima in tesuturile tinta
•    Diabetul gestational – apare pe perioada sarcinii si necesita o monitorizare atenta
•    Forme rare de diabet: diabet zaharat latent autoimun, diabetul de tip adult al tanarului - MODY (Maturity onset diabetes of the young)

Cauzele aparitiei diabetului zaharat

Diabetul zaharat de tip 1 are cauze autoimune si este o conditie ireversibila.

In cazul diabetulului zaharat de tip 2, declinul functiei pancreatice se instaleaza lent. Toate starile organismului care insotesc insulinorezistenta pot ajuta la instalarea si agravarea bolii. Printre aceste stari, obezitatea este principala cauza. Pancreasul conceput pentru un organism de 70-90 de kilograme nu va face fata sa produca insulina pentru un organism de 150 de kg. Conform statisticilor Federatiei Internationale de Diabet (IDF), diabetul de tip 2 reprezinta 90% din toate cazurile de diabet.

Diabetul zaharat poate fi declansat si dupa administrarea anumitor tratamente medicamentoase sau ca urmare a unor afectiuni ale pancreasului.

Tratamentul diabetului zaharat

Tratamentul diabetului zaharat de tip 1 se face exclusiv prin administrarea de insulina, conform recomandarilor medicului diabetolog.

In schimb, tratamentul diabetului zaharat de tip 2 se face in functie de gravitatea bolii si de momentul in care a fost diagnosticat, astfel:
•    Interventie nutritionala si imbunatatirea stilului de viata pentru a controla aportul de glucide, pentru a reduce greutatea, grasimea viscerala din ficat, pancreas si insulinorezistenta. De asemenea, este necesara activitatea fizica regulata pentru scaderea insulinorezistentei, evitarea stresului si a noxelor, dar si pentru o buna calitate a somnului.
•    Tratament medicamentos cu antidiabetice orale si/sau injectabile - vizeaza imbunatatirea secretiei de insulina si scaderea insulinorezistentei, actioneaza atat asupra pancreasului, a tesutului muscular, hepatic, cat si a hormonilor gastrointestinali implicati in controlul glicemic. Unele preparate actioneaza si asupra absorbtiei de glucide. Cand tratamentul medicamentos nu mai este de ajuns sau atunci cand coexista anumite conditii ce contraindica folosirea medicamentelor, in tratamentul diabetul zaharat de tip 2 se recomanda si folosirea insulinei pentru un bun control glicemic.
•    Tratament prin chirurgie bariatrica. Initial, chirurgia bariatrica a fost folosita pentru scaderea in greutate, insa ulterior studiile au demonstrat si efecte benefice si pe termen lung in tratarea si, in unele cazuri, chiar remisia diabetului zaharat de tip 2. Un studiu efectuat pe termen lung ce a urmarit 400 de pacienti a demonstrat ca efectul de remitere a diabetului zaharat s-a mentinut la 62% dintre pacienti timp de 6 ani comparativ cu o rata de remisie de 8% - obtinuta atunci cand s-au folosit alte metode de tratament.

Cum actioneaza chirurgia bariatrica in tratamentul diabetului zaharat?

Chirurgia bariatrica induce, in primul rand, o pierdere in greutate rapida, dar si pe termen lung. De asemenea, scade grasimea abdominala incriminata in declansarea diabetului si a sindromului metabolic, dar si rezistenta la insulina, permitand pancreasului sa isi indeplineasca pe deplin rolul de a produce insulina.

Chirurgia bariatrica impune reducerea drastica a cantitatii de mancare, iar in acest fel ajuta la controlul aportului alimentar si al glicemiei. Exista si cazuri in care diabetul zaharat nu se remite dupa chirurgia bariatrica. Este vorba de persoanele care traiesc de mult timp cu diabet si care au o rezerva pancreatica scazuta. Cu toate acestea, chiar si la aceste persoane, chirurgia bariatrica duce la un control glicemic mult mai bun, reduce medicatia sau dozele de insulina.

Nu in ultimul rand, cel mai studiat efect al chirurgiei bariatrice se refera la efectul asupra hormonilor gastrointestinali secretati de celulele enteroendocrine implicate in controlul glicemic. Prin acest efect se explica de ce glicemiile pacientilor scad dramatic la cateva zile de la operatie, inca dinainte de pierderea in greutate, iar pacientii nu mai iau medicamente si dozele de insulina se reduc la jumatate.

Modificarea anatomica a tractului gastrointestinal induce scaderea hormonului grelina (hormonul foamei) produs de stomac, readaptarea sistemului hormonal incretinic gastrointestinal, modificarea circuitului biliopancreatic si malabsorbtia anumitor nutrienti. Toate acestea duc la scaderea glicemiei.

Celulele enteroendocrine din sistemul digestiv sesizeaza si ‘’gusta’’ ce mancam. Raspund prin eliberarea unui cocktail de hormoni care comunica cu pancreasul pentru a-i dicta acestuia cata insulina sa secrete, astfel incat sa transmita creierului informatia ca ne-am saturat, ca am mancat suficient, optimizand astfel digestia si absorbtia mancarii. In unele cazuri, insa aceste celule nu mai functioneaza bine, iar pacientii vor manca in exces. Operatiile de bypass gastric reusesc in 75% din cazuri sa schimbe acest lucru. Prin ocolirea unei portiuni intestinale cu astfel de celule prost functionale, se induce practic o reprogramare functionala si o readaptare a acestor hormoni neuroendocrini cu efecte spectaculoase.

Surse:
www.care.diabetesjournals.org

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.