Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Fimoza

Articol de Dr. Dan Cristea Medic specialist Chirurgie pediatrica

Fimoza reprezinta a stramptoare a orificiului preputial, ceea ce face dificila sau imposibila retragerea completa a preputului la baza glandului penisului.  Aceasta conditie este normala (fiziologica) la nou-nascutul baiat, si in timp, pielea care adera de varful penisului se poate retrage pe masura ce preputul se largeste. De asemenea, fimoza poate sa apara atunci cand se forteaza decalotarea, inainte ca preputul sa fie pregatit, cu aparitia unei cicatrici fibroase care va preveni si mai mult retractia preputului. 

La o parte din copii afectiunea se rezolva mai mult sau mai putin spontan; la alta parte este necesara o interventie chirurgicala.

Uneori, tratamentul chirurgical presupune efectuarea unei circumcizii – indepartarea intregului tegument preputial. Circumcizia se poate face la cerere sau in cazuri selectionate, cand alte proceduri nu isi gasesc aplicabilitatea.

O alternativa la circumcizie este debridarea dorsala, care corecteaza fimoza prin practicarea unei incizii longitudinale a preputului la nivelul inelului de fimoza, cu disecarea tesutul fibros si suturarea transversala a plagii cu fire separate, obtinandu-se astfel largirea orificiului preputial. Fata de circumcizie care este mai traumatizanta, aceasta metoda are avantajul ca necesita o perioada mai scurta de vindecare, este mai putin dureroasa si nu are consecinte estetice.

Dr. Dan Cristea este medic specialist chirurg pediatru si seful Sectiei de Chirurgie Pediatrica din Spitalul Baneasa. Preocupat permanent de pregatirea profesionala, Dr. Cristea a urmat cursuri postuniversitare in urologie pediatrica, ureteroscopie diagnostica si terapeutica, chirurgia hipospadiasului si chirurgia laparoscopica pediatrica.

In Spitalul Baneasa, Dr. Cristea trateaza numeroase afectiuni urologice la nou-nascuti, sugari, copii mici si adolescenti.

Ariile de expertiza sunt: chirurgia hipospadiasului primar si a hipospadiasului multiplu operat si esuat, hernia inghinala si ombilicala, reimplantari ureterale pentru refluxul vezicoureteral, pieloplastia pentru sindromul obstructiv de jonctiune pieloureterala, hidrocel, varicocel, chist de cordon spermatic, testicul necoborat, etc.