Alege sectiunea

Factori alimentari cu rol de protectie anti-cancer

Articol de Dr. Mihaela Bilic
Factori alimentari cu rol de protectie anti-cancer

Relatia bagaj genetic-mancare-cancer nu este inca elucidata complet, insa multe studii sustin ca o dieta bogata in fibre, fructe, legume si cereale integrale se asociaza cu incidente reduse pentru majoritatea formelor de cancer, insa nu pentru toate.

Aportul de fibre

Studiile epidemiologice au aratat deseori legatura dintre consumul crescut de fructe si legume si incidenta scazuta a cancerului, fara ca mecanismele exacte sa fie identificate. Alimentatia bogata in fibre protejeaza impotriva cancerului prin marirea volumului materiilor fecale, diluarea continutului intestinului gros, stimularea fermentatiei bacteriene si scurtarea timpului de tranzitare a colonului de catre alimente.

Rapiditatea progresiei materiilor fecale micsoreaza contactul peretilor intestinali cu eventualele substante cancerigene.

Acizii grasi rezultati din fermentatia bacteriana a fibrelor (carbohidrati complecsi) hranesc celulele epiteliale si cresc rezistenta mucoasei colonului, avand efect antitumoral. Fibrele alimentare au si o actiune anticancerigena directa, se leaga de nitriti si impiedica transformarea lor in nitrosamine sau chiar blocheaza intrarea substantelor cancerigene in celule.

Cercetarile stiintifice au aratat o scadere cu 40% a riscului de cancer de colon si rect in urma dublarii aportului de fibre alimentare din legume, cereale si fructe. Acest tip de dieta are si alte be-neficii reale pentru sanatate:

  • Descompunerea bacteriana a fibrelor din cerealele integrale produce acizi grasi cu lant scurt care au rol protector cardiovascular
  • Prezenta fibrelor regleaza nivelul glicemiei si eliberarea de insulina din pancreas
  • Produsele vegetale sunt bogate in antioxidanti si fitonutrienti care reduc stresul oxidativ si imbunatatesc starea generala de sanatate

Aportul de vitamine

Cele 3 vitamine antioxidante A, C si E au efecte protectoare anticancerigene, antimutagene, de neutralizare a radicalilor liberi si de crestere a capacitatii de aparare a organismului.

Proprietati antitumorale au fost atribuite si vitaminelor din grupul B: B6, B12, acidul pantotenic, dar mai ales acidul folic care reduce proliferarea celulelor canceroase.

Un aport insuficient al acestor vitamine reduce rezistenta la agresiunile chimice si creste riscul de imbolnavire, in timp ce folosirea excesiva a suplimentelor nutritive poate avea efect invers.

Folosite izolat si in exces, vitaminele pot avea actiune pro-oxidanta, de accentuare a efectelor nocive produse de radicalii liberi in organism sau pot bloca complet reactiile fiziologice prin care radicalii liberi distrug celulele canceroase.

Dozele mari de vitamine nu ne protejeaza si nu ne vindeca de cancer; alimentele trebuie preferate produselor farmaceutice datorita actiunii complexe, sinergice, a mai multor tipuri de nutrienti din structura lor (fitonutrienti, fibre, minerale, vitamine).

Aportul de minerale

Pe langa zinc, cupru si seleniu, cunoscute pentru rolul lor in cresterea imunitatii organismului, calciul a fost de curand nominalizat in prevenirea cancerului de colon. Alimentatia bogata in calciu pare sa inhibe progresia modificarilor neoplazice din peretele intestinal, iar experimentele de laborator au confirmat multiplicarea rapida a celulelor canceroase atunci cand sunt private de calciu. Cancerul de colon nu poate fi prevenit prin cresterea consumului de calciu, insa acoperirea necesarului zilnic contribuie la scaderea riscului de boala.

Un aport zilnic de 200 micrograme seleniu poate reduce incidenta multor tipuri de cancer (plamani, prostata, colon, rect) si se asociaza benefic cu vitamina E din uleiurile vegetale.

Fierul este un mineral cu o capacitate mare de oxidare, iar oxidarea acestuia poate deteriora materialul genetic celular si poate initia fenomenul de carcinogeneza. Folosirea abuziva a suplimentelor cu fier, consumul exagerat de carne rosie sau cereale imbogatite cu fier creste riscul de cancer colo-rectal, de aceea beneficiile folosirii acestor produse se limiteaza doar la persoanele care prezinta diferite grade de anemie.

Hidratarea

Aportul adecvat de lichide poate fi asociat cu reducerea incidentei cancerului de vezica urinara. O cantitate mare de lichide consumate dilueaza eventualele substante cancerigene care se formeaza in mod natural in urina. Urinarile frecvente ajuta la eliminarea rapida a factorilor nocivi si scad timpul de contact al acestora cu peretii vezicii urinare.

Fitonutrientii din plante

Produsele vegetale (fructe, legume, cereale) contin fitonutrienti, o serie de substante capabile sa imbunatateasca starea de sanatate si sa ajute organismul sa lupte impotriva bolilor. Fie ca este vorba de pigmenti naturali, bioflavonoide, tani-nuri sau carotenoizi, aceste elemente chimice pot incetini, stopa sau chiar inversa procesele neoplazice prin urmatoarele mecanisme:

  • Impiedica agentii cancerigeni sa ajunga la tesuturile si organele pe care in mod natural le-ar afecta, fie prin neutralizarea lor directa, fie prin activarea unor reactii de detoxifiere
  • Pot devia vasele de sange care alimenteaza un proces neoplazic nou format, in felul acesta im-piedicand tumora sa se dezvolte
  • Induc sinteza de enzime cu rol protector sau stimuleaza activitatea enzimelor care elimina agentii cancerigeni din organism
  • Impiedica celulele aflate in contact cu agentii cancerigeni sa devina maligne si sa prolifereze prin stoparea modificarilor precanceroase ale materialului genetic celular
  • Reduc actiunea si sinteza hormonilor care au ca efect cresterea tumorala
  • Intaresc sistemul imunitar si cresc rezistenta anumitor tesuturi cu risc crescut pentru cancer

Cercetarile arata ca o alimentatie bogata in fructe, legume si cereale integrale are efecte benefice pentru toate formele de cancer, de la cel de plamani, stomac si colon pana la cel de piele, san sau ovar.

Fitonutrientii care dau culoare legumelor si fructelor au reale proprietati anticancerigene, de aceea este recomandat consumul zilnic a cel putin 5 portii de produse vegetale, pe cat posibil colorate diferit si cu accent pe culorile verde inchis, portocaliu si rosu:

  • Indolii din broccoli, conopida si varza stimuleaza enzimele cu rol de protectie anti-cancer
  • Lignanii din semintele de in sunt transformati de bacteriile intestinale in fitoestrogeni cu efect anticancerigen
  • Luteina din porumb, ardei gras si legumele de culoare verde previne degenerescenta maculara
  • Licopenul din rosii, pepene si grepfrut scade riscul de cancer de san si de prostata
  • Compusii sulfurosi din ceapa si usturoi previn cancerul de stomac

Legumele si fructele contin, pe langa fitonutrienti, vitamine antioxidante, minerale si fibre al caror efect conjugat este net superior suplimentelor farmaceutice.

Nutrienti alimentari cu rol protector antitumoral

  • Fibre – faina si paine integrala, tarate si cereale, legume, leguminoase (fasole boabe, mazare), fructe uscate (prune, caise), sparanghel, salata verde, porumb, broccoli, morcovi, spanac, mere
  • Vitamina E – ulei de porumb, floarea-soarelui, arahide, soia, masline, rapita
  • Vitamina C – fructe (citrice, capsuni, kiwi, mango, pepene galben) si legume proaspete (broccoli, spanac, conopida, varza, ardei gras)
  • Acid folic – legume cu frunze verzi, suc de portocale, broccoli, avocado, sparanghel
  • Zinc – carne, peste
  • Seleniu – cereale care cresc pe sol bogat in seleniu
  • Fitonutrienti – toate legumele si fructele, ceai, vin, cafea, ciocolata