Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Este corpul meu pregatit pentru o sarcina?

Toate femeile in perioada lor fertila pot sa ia masuri inainte de a ramane gravide, in urma carora sa creasca sansele de a avea copii la termen, sanatosi.

De ce a fi pregatita pentru o sarcina este atat de important?

Conceptia apare cu aproximativ 2 saptamani inainte de aparitia urmatoarei menstruatii. Ca urmare, este posibil sa nu stii ca esti insarcinata pana in a cincea saptamana de sarcina. In primele 8 saptamani de sarcina, fatul este foarte vulnerabil, organele lui (de ex., inima) incepand sa se dezvolte. In timpul acestor saptamani de la inceputul sarcinii, orice mananci sau bei, alcoolul, fumatul sau substantele la care esti expusa pot sa afecteze copilul.

Cand trebuie sa vorbesc cu medicul meu despre sarcina?

Poti vorbi cu medicul obstetrician in orice moment, chiar daca intentionezi sau nu sa ramai insarcinata. Anumite recomandari de baza ale ingrijirii preconceptionale includ o greutate si alimentatie sanatoasa, precum si identificarea si tratamentul anumitor conditii medicale si infectioase.Toate femeile ar trebui sa renunte la fumat si sa evite expunerea la substante nocive. Acestea sunt obiective importante de sanatate pentru oricine, nu numai pentru femeia insarcinata. Cu cat vei cunoaste mai mult despre ce este important pentru sanatatea ta, cu atat vei putea face alegeri intelepte. De asemenea, planificarea unei sarcini este un moment prielnic pentru a vorbi despre temeri si nelinisti.

Cu cat timp inainte de a deveni insarcinata ar trebui sa incep sa ma pregatesc pentru sarcina?

Fiecare barbat si femeie ar trebui sa se pregateasca pentru sarcina inainte de a deveni activi sexuali sau cu cel putin 3 luni inainte de a planifica o sarcina. Femeile ar trebui sa inceapa sa aplice unele din recomandari, cum ar fi renuntarea la fumat, obtinerea unei greutati sanatoase si ajustarea medicatiei chiar mai devreme.

La cat timp dupa ce am intrerupt anticonceptionalele pot ramane gravida?

Dupa ce ai incetat sa mai iei anticonceptionale orale poti avea o intarziere de numai 2 saptamani inainte de a a avea ovulatie din nou. Menstruatia va aparea dupa 4-6 saptamani de la ultima pastila. Odata ce ovulatia s-a reluat, poti ramane gravida. Daca acest lucru s-a produs chiar in primul ciclu dupa intreruperea anticonceptionalelor orale, nu vei avea menstruatie deloc. Desi acest scenariu este posibil, el este foarte putin probabil.  Daca ai folosit o metoda de contraceptie de lunga durata (de ex., contraceptive injectabile), este posibil sa treaca cateva luni pana cand ovulatia sa apara. Pentru a scadea anxietatea legata de incertitudinea reluarii ovulatiei a aparut recomandarea formala de a nu ramane insarcinata in primele 3-6 luni dupa oprirea contraceptiei hormonale.

Exista vreun avantaj in a astepta cateva luni dupa ce am intrerupt anticonceptionale orale inainte de a incerca sa raman insarcinata?

Daca ai avut cel putin o menstruatie normala inainte de a ramane insarcinata, va fi ceva mai usor sa estimezi cand s-a produs ovulatia si, ca urmare, cand urmeaza sa se nasca copilul. In trecut, medicii isi faceau griji legate de faptul ca daca vei ramane insarcinata imediat dupa ce ai intrerupt anticonceptionalele orale, vei avea un risc mai mare de avort spontan. Totusi, aceste griji nu au un fundament stiintific.

Ce se intampla daca continui sa iau anticonceptionale orale desi am ramas insarcinata?

Daca continui sa iei anticonceptionale orale deoarece nu ai realizat ca esti insarcinata, nu te alarma. Desi acest incident se intampla de ani de zile, nu exista dovezi clare ca expunerea la hormonii din pilula ar provoca defecte congenitale. Acest fapt este sustinut si de lipsa de receptivitate a tesuturilor embrionare la hormoni in primele saptamani. Totusi, pilula contine estrogen. Exista dovezi ca administrarea la mama a DES - dietilstilbestrol  (o forma de estrogen sintetic) cu scopul de a  preveni avorturile timpurii, ar creste riscul de cancer vaginal la adolescente. Ca urmare, expunerea la anticonceptionale orale in sarcina trebuie redusa. Odata ce ai realizat ca esti insarcinata, intrerupe administrarea anticonceptionalelor.