Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Testele prenatale: este indicat sa le fac?

Testele prenatale: este indicat sa le fac?

Sarcina este o perioada de anticipare – si anxietate. Probabil ca te intrebi si ai vrea sa stii daca vor aparea complicatii sau daca bebelusul va avea probleme de sanatate. Din fericire, cei mai multi copii se nasc sanatosi. Si totusi, multi parinti vor sa stie din timp daca copilul lor va fi sanatos.

Testele prenatale furnizeaza informatii valoroase despre sanatatea copilului tau. Afla mai multe despre riscurile si beneficiile testelor prenatale si cum vor modifica rezultatele acestora ingrijirea prenatala.

Tipuri de teste prenatale:

Testele prenatale includ atat teste de screening, cat si teste de diagnostic:

  • Testele screening. Testele de screening prenatale pot identifica daca exista un risc crescut ca bebelusul sa aiba anumite afectiuni, insa nu vor permite stabilirea cu certitudine a unui diagnostic. In general, testele screening, de tipul analizelor de sange si ecografiilor, fac parte din ingrijirea de rutina in sarcina. Anumite teste specifice de screening, cum sunt cele pentru depistarea anomaliilor cromozomiale sunt de asemenea oferite in sarcina. Aceste investigatii nu sunt periculoase pentru mama sau copil.
  • Testele diagnostic. Daca testele screening indica o posibila problema – sau daca varsta, istoricul familial sau medical indica un risc crescut pentru a avea un copil cu o afectiune genetica – ti s-ar putea recomanda un test prenatal de diagnostic care este mai invaziv si care reprezinta singura modalitate de a confirma sau infirma un diagnostic. De asemenea, unele teste de diagnostic prenatal, cum sunt amniocenteza sau biopsia de vilozitati coriale au un risc redus de avort.

Testele prenatale: este indicat sa le fac?

Testele prenatale de screening pentru anomalii fetale sunt optionale. Este important sa poti face o alegere informata, in special in cazul screeningului pentru afectiuni fetale care nu pot fi tratate.

  • Care este semnificatia rezulatelor testelor? Un rezultat normal te va linisti. Totusi, daca testul screening indica o probabilitate ca bebelusul sa aiba o problema de sanatate, probabil te vei confrunta cu o decizie chinuitoare – daca sa continui sau nu sarcina. Pe de alta parte, asta ar putea reprezenta o oportunitate pentru a-ti face din timp un plan in ceea ce priveste ingrijirea speciala a copilului tau.
  • Informatia obtinuta va modifica ingrijirea prenatala?  Anumite teste prenatale detecteaza probleme care pot fi tratate in timpul sarcinii sau identifica afectiuni care vor necesita o ingrijire speciala imediat dupa nastere.
  • Cat de precis este rezultatul? Testele prenatale nu sunt perfecte. Exista rezultate fals pozitive sau fals negative, rata acestora variind de la un test la altul.
  • Care sunt riscurile? Va trebui sa pui in balanta posibilele riscuri– anxietatea, durerea sau probabilitatea de avort - cu semnificatia cunoasterii rezultatelor testelor.

Decizia iti apartine

Testele prenatale pot furniza informatii care pot schimba ingrijirea prenatala, iar in anumite situatii va trebui sa analizezi cu atentie care este optiunea cea mai potrivita pentru tine si copilul tau.

Daca esti nelinistita in legatura cu testarea prenatala, discuta riscurile si beneficiile cu medicul tau obstetrician sau mergi la o consultatie la un medic genetician pentru o evaluare mai in detaliu.

Un medic specialist genetician te va ajuta sa intelegi:

  • Probabilitatea ca bebelusul sa aiba o afectiune anume
  • Cum va afecta boala viata copilului, incluzand dezvoltarea fizica  si cea mentala, cat si calitatea vietii
  • Optiunile de tratament, in timpul sarcinii sau dupa nastere

Discutia cu medicul genetician te va ajuta sa decizi daca vrei sa faci testele prenatale de screening, daca vrei sa faci direct amniocenteza sau biopsia de vilozitati coriale, care sunt teste de diagnostic invazive, sau daca nu vei face nici un test.