Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ecografia de san trebuie facuta anual dupa 30 de ani

Ecografia de san trebuie facuta anual dupa 30 de ani

Dupa varsta de 30 de ani este recomandat ca orice femeie sa isi faca anual o ecografie la san, iar pentru femeile cu risc crescut se recomanda investigatia RMN de san, care are o sensibilitate mai mare, spune Dr. Doina Popa, medic primar radiologie si imagistica medicala, cu competenta in senologie imagistica din cadrul echipei Centrului de Imagistica Baneasa si Ponderas Academic Hospital. Statistica recenta arata cresterea numarului de cancere de san, aparitia cancerului la varste mai tinere si faptul ca, dintre cele descoperite, 85% sunt in stadii avansate.

Un raport* al Coalitiei pentru Sanatatea Femeii arata ca la fiecare 3 ore o femeie moare de cancer de san in Romania. Ce semne ar trebui sa orienteze o femeie catre o investigatie la san?

Semnele si simptomele unei afectiuni mamare sunt: aparitia unor noduli palpabili in san sau in axila, secretii mamelonare, mai ales daca sunt unilaterale, spontane, sanghinolente, modificari de marime sau forma ale sanilor, in special cele aparute la un singur san, modificari de textura a pielii (roseata, piele in coaja de portocala) sau sensibilitate mamelonara diferita de cea care apare in timpul ciclului menstrual.

Din experienta dvs, putem spune despre cancerul de san ca apare la varste mai tinere?

Un procent ridicat – aproape 90% din cancere apar dupa varsta de 40 ani, dar in ultimii ani s-a constatat o crestere semnificativa, ingrijoratoare, a cancerelor de san si la pacientele tinere. Din acest motiv, incepand cu varsta de 20 ani este recomandat un consult clinic la un medic specialist ginecolog, iar de la 30 ani se indica o ecografie anuala.

Considerați ca a crescut numarul de cancere la san, sau a crescut sensibilitatea metodelor si adresabilitatea pacientelor?

Numarul femeilor diagnosticate cu cancer la san s-a dublat in ultimul deceniu la persoanele cu varsta cuprinsa intre 30-40 ani. Studiile arata ca la noi in tara 1% dintre femei se imbolnavesc in fiecare an de cancer de san si peste 85% dintre acestea sunt depistate in faze tardive ale bolii.

In ceea ce priveste adresabilitatea pacientelor, numarul celor care isi fac controale la intervale regulate a crescut, femeile din mediul urban fiind mult mai constiincioase fata de cele din mediul rural.

Cat de mare este sensibilitatea metodelor imagistice de diagnostic in cancerul de san? Pot acestea depista o tumoare in stadiu incipient? Cat de mare este riscul ca o tumoare sa nu se vada prin metodele actuale de diagnostic?

Sensibilitatea mamografiei – posibilitatea de a depista noduli maligni – difera in functie de structura sanului. Este crescuta in cazul sanului adipos si scade semnificativ, odata cu cresterea densitatii acestuia. Conform unor autori, sensibilitatea mamografiei este de aproximativ 78%. Insa vor fi descoperite 96-99% din anomalii daca se combina mamografia cu ecografia.

Ecografia are o sensibilitate mai mare, intre 86-96%, iar examenul IRM are sensibilitate intre 89-97%, insa aceasta ultima examinare are indicatii speciale.

Exista compatibilitate intre metodele de diagnostic? Este posibil ca o tumora de san sa se vada la un tip de investigatie si sa nu se vada la alta?!

Mamografia si ecografia mamara sunt metode complementare, care se realizeaza in special la pacientele cu sanul dens, fiecare dintre aceste investigatii aducand informatii utile pentru punerea unui diagnostic corect.

Intr-un san adipos si mare, este mai utila mamografia decat ecografia, prin aceasta metoda medicul putand evalua si microcalcificarile, niste leziuni extrem de mici care, in unele situatii, pot fi singurul semn de cancer.

Intr-un procent extrem de mic, sub 1%, se poate ca ambele investigatii sa fie normale, dar totusi sa existe un cancer in san.

Cat de periculoasa este iradierea din timpul unei mamografii pentru san?

Mamografia, o procedura care utilizeaza raze X, presupune o doza minima de iradiere care are un risc extrem de scazut sa duca la aparitia cancerului de san. S-a stabilit ca iradierea din timpul unei mamografii este echivalenta cu iradierea cosmica “incasata” in timpul unui zbor cu avionul de cateva ore.

Cand este indicat un examen IRM la san (RMN de san) pentru depistarea cancerului de san?

Cea mai frecventa indicatie a examinarii IRM a sanilor este pentru pacientele cu risc crescut de aparitie a cancerului mamar, adica la cele care au in familie rude diagnosticate cu cancer de san (mama sau fiica); de asemenea la femei cu gene BRCA1 si BRCA2 pozitive sau la femei depistate cu cancer ovarian sau care prezinta noduli mamari suspecti, acestea avand indicatia acestei metode o data pe an.

O alta indicatie este pentru evaluarea extensiei cancerului de san, la o pacienta recent diagnosticata cu aceasta forma de boala, adica pentru a vedea daca exista si alti noduli cancerosi nedetectabili ecografic sau mamografic. In functie de rezultat, chirurgul stabileste planul de interventie adecvat.

Examenul IRM de san se mai indica si la pacientele cu adenopatii tumorale aparute in axila, pentru identificarea tumorii primare.

De asemenea, pacientele cu implant siliconic, pentru evaluarea integritatii implantului, precum si cele care prezinta scurgere mamelonara suspecta au ca prima investigatie recomandata examenul RMN.

Ce este scorul BIRADS? La ce scor ar trebui sa ne alarmam?

Codul BIRADS (Breast Imaging Reporting and Data System) este un sistem de date și raportare in Imagistica Sanului, folosit in mamografie, ecografie si imagistica prin rezonanta magnetica.

Concret, acest cod arata o nota finala a leziunilor depistate in urma examinarii, cu recomandarea unei conduite ulterioare. Fiecare cod are doua cifre, cel mai frecvent pe rezultate aparand doar a doua cifra, aceasta fiind folosita pentru anomaliile din san:

0 - arata ca este nevoie de investigatii imagistice suplimentare pentru punerea unui diagnostic complet si corect

1 - pacienta nu prezinta leziuni detectabile, rezultat normal

2 - leziunile evidentiate sunt de tip benign

3 - leziunea descrisa este cel mai probabil benigna si necesita un interval scurt pana la urmatorul control

4 - examinarea evidentiaza o anomalie suspecta care trebuie biopsiata

5 - modificarea descrisa este sugestiva de malignitate, procentul ca leziunea sa fie cancer fiind de 98%

6 - leziune dovedita ca fiind maligna (de exemplu, biopsiata in antecedente)

Ce este punctia biopsie mamara sub ghidaj ecografic?

Punctia biopsie sub ghidaj ecografic este indicata in cazul unor leziuni suspecte de san, fiind necesara pentru obtinerea unui diagnostic histopatologic cert. Procedura presupune riscuri minime, in mod special legate de sangerare locala si aparitia unui hematom. In aceasta interventie se foloseste un ac de punctie special, prevazut cu un sistem de taiere la varf, recoltand astfel fragmente din leziunea suspecta. De obicei, pacientei i se face anestezie locala, intreaga procedura durand intre 30-60 minute.

Mai exista si punctie aspirativa, pentru evacuarea lichidului dintr-un chist si punctie de tip FNBA, cu ac subtire, folosita in mod special pentru nodulii tumorali din axila.

Este posibil “sa se imprastie” cancerul prin punctia biopsie? Mai este aceasta teorie populara?

La unele paciente se observa celule tumorale izolate la scurt timp dupa biopsie in primul ganglion limfatic care dreneaza glanda mamara. Dar este dovedit ca aceste femei ajung la acelasi rezultat ca acelea care nu prezinta celule tumorale izolate. Dovezile sugereaza ca extinderea la primul ganglion ca urmare a traumei biopsiei nu este asociata cu o reala metastazare a celulei tumorale si nu conduce la o rata scazuta de vindecare.

Repet, biopsia este foarte importanta pentru ca astfel poate fi determinat tipul de cancer mamar, ceea ce îi permite echipei terapeutice sa planifice tratamentul cel mai potrivit pentru pacienta.

Uneori chiar medicul imagist este cel care comunica pacientei un rezultat negativ. Cum o faceti?

Daca, in urma unei investigatii imagistice, medicul imagist constata prezenta unui nodul malign, este obligat sa informeze pacienta despre rezultat si, de asemenea, despre conduita terapeutica ulterioara: consult chirurgical, oncologic si efectuarea unei punctii mamare.

Indiferent de mediul din care provin, pacientele au emotii asemanatoare, precum negarea bolii si teama puternica si au indiscutabil nevoie de sustinere, atat din partea medicilor, cat si a familiei.

Incurajez pacienta cat de mult posibil, accentuand aspectul pozitiv al problemei – stadiu perfect curabil sau cu sanse mari de reusita pe termen lung.

Care sunt pasii urmatori pentru pacienta?

Dupa diagnosticarea imagistica, pacientei i se indica o punctie biopsie pentru stabilirea tipului tumorii, fapt ce ajuta in stabilirea conduitei terapeutice ulterioare de catre medicii oncolog si chirurg. Dupa aplicarea protocolului stabilit de echipa medicala, care consta in cele mai multe situatii in interventia chirurgicala, chimioterapie, radioterapie si hormonoterapie, se reiau controalele imagistice regulate.

Cum se realizeaza ulterior, pe parcursul tratamentului, monitorizarea pacientei?

Monitorizarea pacientelor cu cancer la san se face in primii trei ani dupa diagnosticare la un interval de 3-6 luni si in urmatorii cinci ani o data pe an.

De la ce varsta si cat de des ar trebui ca o femeie sa faca investigatii la san? Ce tip de investigatii trebuie facute?

Recomandarea este ca ecografia de san sa fie facuta anual intre 30 si 40 ani, urmand ca dupa aceasta varsta, pacienta sa efectueze si o mamografie o data la 2 ani. Exista si situatii particulare, cand mamografia este recomandata si la pacientele tinere, in completarea ecografiei mamare. De asemenea, la pacientele cu risc crescut in aparitia cancerului de san, este indicata si efectuarea unei examinari RMN anuale.

*Coaliția pentru Sanatatea Femeii a lansat primul studiu despre povara cancerului la sân și beneficiile unui program de screening în România

Interviu realizat de Delia Budurca, Senior Medical Editor